Prinsenstad-toernooi

2024

GM Max Warmerdam wint OGD Prinsenstadtoernooi 2024

Max Warmerdam wint OGD Prinsenstadtoernooi 2024 - Herman Zonderland
Max Warmerdam wint OGD Prinsenstadtoernooi 2024 - Herman Zonderland



Van 29 tot en met 21 maart was het Grotius College aan de Juniusstraat het strijdtoneel voor ruim 150 schakers. Er werd gespeeld in vier groepen, A t/m D. Daarnaast waren er voor zij die zes ronden in drie dagen wel heel gortig vonden ook nog vierkampen. Schakers van allerhande niveaus en leeftijden waren op Delft afgekomen om de strijd aan te binden over zes ronden te bewijzen dat zij de sterkste schaker in hun groep waren. Het was alweer de vijftiende editie van dit toernooi, dat dankzij hoofdsponsor OGD en sponsoren ING en het Grotius College voor het eerst sinds 2019 weer in zodanig grote vorm plaats kon vinden.

Roel Nikkessen opent het toernooi namens OGD
FM Stefan Bekker, winnaar van de edities uit 2022 en 2023 liep dit jaar tegen stevige concurrentie aan. GM Erik van den Doel en GM Dimitri Reinderman, allebei meervoudig winnaar van het toernooi, waren weer van de partij. Ook GM Max Warmerdam, de nummer 9 op de Nederlandse ratinglijsten en meervoudig deelnemer aan de hoofdgroep in Wijk aan Zee stond op de deelnemerslijst. Na een openingswoord door de directeur van de hoofdsponsor OGD Roel Nikkessen, die de schaakwereld al sinds jaar en dag een warm hart toedraagt en de openingswoorden van Fide Arbiter Philip Westerduin deed Roel een ceremoniële eerste zet op het bord van Warmerdam. 1.Pf3 was het wapen van keus tegen Hans Hollander die met een ratingverschil van 500 punten in zijn nadeel een wel heel moeilijke opgave had. Niemand was dan ook verbaasd dat Hans het niet wist te bolwerken en ook verder in de A-groep waren er geen verassingen op de vrijdagavond.

Vuurwerk op zaterdag – Bram Albertus verslaat Reinderman
In de derde ronde op de zaterdagmiddag stonden er een aantal belangrijke partijen op het programma. Warmerdam had de witte stukke tegen IM Chiel Oosterom en Reinderman trad met wit aan tegen van den Doel. Zeker de partij Reinderman – van den Doel was een spektakelstuk. Er werd gespeeld op het scherpst van de snede en hoewel Reinderman een gevaarlijk initiatief leek te hebben, controleerde van den Doel alles en vond het nauwe pad naar een gewonnen stelling. De aanvalsmiddelen uitgeput kon Reinderman ten langen leste niets anders dan zich neerleggen bij de nederlaag.

De volgende ronde ontmoette Reinderman derhalve een tegenstander met een flink lagere, Bram Albertus (2022). Bram speelde echter een partij van kwalitatief bijzonder hoog niveau en had zelfs lange tijd aardige druk op de stelling van Reinderman. In wederzijdse tijdsnood, na urenlang strijd geleverd te hebben, was de stelling nog altijd complex en moeilijk te bespelen voor beide kampen. Reinderman leek zich met seconden op de klok uit de grootste problemen geworsteld te hebben en leek klaar om het ratingoverwicht te doen gelden toen tot verbijstering van toeschouwers en spelers zijn vlag ineens viel. Reinderman was door zijn vlag gegaan en Bram had zojuist een GM verslagen in een klassieke partij. Van den doel en Warmerdam bonden een ronde later de strijd aan met elkaar, en lieten allebei schaken van ongekend niveau zien. Warmerdam had wellicht een kleine plus met de witte stukken, maar één minder nauwkeurige zet was genoeg voor van den Doel om het initiatief te neutraliseren. Remise was de logische conclusie.

Hoge verwachtingen op zondag – Grootmeesters strijden om de titel.
Op zondag, met een korte nachtrust vanwege de zomertijd, verschenen bijna alle spelers op tijd aan het bord. Wellicht dankzij de veelvuldige waarschuwingen van de arbitrage was het maar een enkeling die zich verslapen had en met wat belletjes zat iedereen aan het bord ruim voordat de verzuimtijd verstreken was. Voor Warmerdam zou een dag worden waar hij moest afrekenen met twee FMs: Yasin Sari en Stefan Bekker. Na hun onderlinge remise stonden van den Doel en Warmerdam op evenveel punten. Zaak was om geen punten te laten liggen op zondag. Ze begonnen allebei voorspoedig. Warmerdam rekende af met Sari en van den Doel was een maatje te groot voor Albertus. Door het hoofd van Bram moet zeker nog even geflitst zijn dat als hij één grootmeester kan verslaan, twee misschien ook wel mogelijk was, maar van den Doel doofde die hoop vakkundig. In de zesde en beslissende ronde speelde van den Doel tegen groot jeugdtalent Prajit Sai Kumar van DD. Prajit is in de afgelopen jaren ontzettend gegroeid maar ondanks dat hij op zijn jonge leeftijd al een rating van 2200+ heeft was de grootmeester tegenover hem te sterk. Bekker – Warmerdam was één van de laatste partijen in de speelzaal. Bekker streed dapper maar kwam in tijdsnood steeds meer in de verdrukking te staan. Een beslissende combinatie was het logische gevolg van de verdrukking van de zwarte stelling en Bekker kon met 10 seconden op de klok niets anders dan opgeven.

Warmerdam wint de titel – Eerste plaats gedeeld met van den Doel
Na zes ronden kwam er zo een eind aan het OGD Prinsenstadtoernooi 2024. GM Max Warmerdam won met 5.5/6 en een TPR van 2731 de titel en zijn naam en foto zullen toegevoegd worden aan de eregalerij van het toernooi. GM Erik van den Doel werd gedeeld eerste maar moest de titel op weerstandspunten laten aan zijn rivaal. De B-groep werd met 5.5/6 en een punt afstand tot de nummer 2 gewonnen door Tom van ’t Hoff. De C-groep werd gewonnen door het broertje van eerdergenoemde Prajit. Prayan Sai Kumar haalde 5/6 en liet met een TPR vam 2169 de concurrentie ver achter zich. De D-groep werd gewonnen door Djezzmonde Kanbier. Ook hij liet de nummer twee op een vol punt achterstand door met 5.5/6 te eindigen

Dankwoord
Via deze weg willen we iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van dit toernooi. Allereerst grote dank aan OGD-ict diensten en Roel Nikkessen in het bijzonder. OGD is een geweldige partner om mee samen te werken en het enthousiasme van Roel voor de schaaksport, hij is zelf na het succes van het OGD-rapid vorig jaar lid geworden bij Philidor Leiden, is aanstekelijk. Ook aan ING zijn wij als vereniging dankbaar voor de bijdrage die zij geleverd hebben aan het toernooi. Het Grotius College, de historische speellocatie voor dit toernooi, was ook van onmisbare waarde voor het toernooi.
Wie ook een dankwoord verdienen zijn zij die zich ingezet hebben om het toernooi mogelijk te maken. Allereerst Remko Moerkerken, die hoewel al lang geen lid meer bij DSC, zich al jaren onvermoeibaar inzet om de indeling te doen en het hele weekend aanwezig is. Daarnaast Lucien van de Lisdonk en Jason van Oudheusden die tijdens het toernooi vrijwel onafgebroken aanwezig waren om losse eindjes aan elkaar te knopen. Ook aan Philip Westerduin die de leiding had over de arbitrage van het toernooi onze grote dank. Herman Zonderland verdient ook een vermelding. Zijn jarenlange ervaring in de organisatie en opbouw waren van grote waarde maar ook zeker zijn vermogen om het statische schaken zo dynamisch vast te leggen is bijzonder. De foto’s die Herman heeft gemaakt zijn hier te vinden.
Dan tot slot onze dank aan al die anderen die hebben meegeholpen. Vrijwilligers achter de bar, in de opbouw, de afbouw, evenmakers en al die anderen die dit weekend mogelijk hebben gemaakt. Dankjulliewel!

Hoofdsponsor

OGD

Sponsors

ING

Delftse Brouwers

Rob Brunia Fonds

Zonderland Fotografie

Haagse Schaakbond

Grotius College

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap