Delftse Gekkigheid - Kolderschaak

2019

Martin Glimmerveen is de Kolderkampioen van 2019. Hij eindigde na 7 ronden Zwitsers als tweede achter Joost Michielsen. In een spannende Can-I? finale versloeg hij Joost Michielsen met een mooi mat.

Ronde 1 - Patrouilleschaak
Stukken mogen alleen slaan als ze gedekt staan. Dit druist zo in tegen wat je gewend bent dat je gegarandeerd een keer een stuk kwijt raakt waarvan je dacht dat het gedekt stond. Maar helaas, dat stuk dat dekte stond zelf niet gedekt…

Ronde 2 - Gezinschaak
Er staan twee gezinnen tegenover elkaar: twee vaders en moeders, elk met 8 kinderen. Als een van de gezinnen beide ouders heeft verloren of alle kinderen, dan verliest dat de partij. Daarbij geldt dat de kinderen lopen als hun vader (als kleine koninkjes), alleen kunnen ze niet achteruit slaan (en dus ook niet achteruit dekken). Kinderen moeten altijd gedekt staan door een van hun ouders, of via een een keten van broertjes en zusjes aan een door een ouder gedekt kind (met inachtneming dat kinderen niet achteruit slaan, en dus niet achteruit dekken). Is een kind niet langer onder het ouderlijk gezag (ongedekt), dan verdwijnt het onmiddellijk van het bord.

Ronde 3 - Driemaal schaak
De speler die voor het eerst voor de derde maal schaak geeft, wint de partij.

Ronde 4 - Moerasschaak
De 4 centrumvelden van het bord zijn een moeras. Elk stuk dat daarin terechtkomt verdwijnt in het moeras. Wanneer je een stuk van je tegenstander slaat, voer je direct daarna ook een verplaatsing van het moeras uit: het gaat 1 rij of lijn opzij. Bedekt het daarmee een stuk, dan verdwijnt dat stuk ook in het moeras! Je wint door mat te zetten of de vijandelijke koning in het moeras te lokken.

Ronde 5 - Paralizer
De torens op a8 en h1 worden omgedraaid en worden daarmee Paralyzers. Paralyzers verlammen alle stukken (van zowel de tegenstander als de speler zelf) die op dezelfde rij of lijn staan als de paralyzer. Deze stukken kunnen niet bewogen worden. Paralyzers lopen als koningen, maar kunnen niet slaan of geslagen worden. Staan de paralyzers op dezelfde rij of rij, dan schakelen ze elkaar uit en verlammen ze geen enkel stuk meer. Ze mogen daarna nog wel bewogen worden en kunnen daarmee opnieuw geactiveerd worden. Het is niet toegestaan om 3 paralyzer-zetten achter elkaar te spelen; als wit en zwart beide een paralyzer hebben gezet moet daarna een 'gewone' zet volgen.

Ronde 6 - 6x6
Er wordt gespeeld op een bord van 6x6 velden. Het is een normale beginopstelling waarbij de paarden naast het bord staan, net als 2 pionnen. Tijdens de partij mogen spelers in plaats van een reguliere zet er voor kiezen een van deze 4 stukken () in te zetten. Dat mag met schaak of mat.

Ronde 7 - Cylinderschaak
Er wordt gespeeld op een cylinderbord: de a- en h-lijn grenzen aan elkaar. Een pion op a2 kan dus een stuk van de tegenstander op h3 slaan. Let vooral op dames en lopers, die op een cylinder veel verder reiken dan op een gewoon bord.

Can I?
Martin wist al snel waar Joost zijn koning naartoe had gespeeld. Hij kon echter weinig met die kennis; Joost verdedigde zijn koning goed. Er ontstond een spannend gevecht waarin Martin een stuk achter kwam en controle over de damevleugel verloor. Joost profiteerde door daar een dame te halen, maar Martin had niet stil gezeten. Hij was vol in de aanval gegaan op de koningsvleugel, en had zijn aanval slim opgezet. Dat leverde op de 46e zet pardoes een mat op.



Stand na 7 ronden
 Naamlandpntwpsb
1Michielsen, JoostNetherlands7 27½27½
2Glimmerveen, MartinNetherlands5½31½22¼
3Van Ruitenburg, JoostNetherlands5 30 17½
4Anema, WalterNetherlands4½27½12¾
5Barendse, TedNetherlands4 27 10½
6Wiersma, ArnoNetherlands4 25 11½
7Albregtse, TjerkNetherlands4 23 6 
8Van de Lisdonk, LucienNetherlands3 24½7 
9Moerkerken, RemkoNetherlands3 24½4½
10Van Gosliga, JoukeNetherlands3 24 6 
11Poots, RenéNetherlands3 17 3 
12Bilars, GerardNetherlands1½22½ ¾
13Huisman, EdgarNetherlands1½18½ ¾
14Van der Willik, BertNetherlands0 20½0 

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap