Delftse Gekkigheid - Kolderschaak

2014

Walter Anema is Kolderkampioen geworden in 2015. In een solide Can-I partij in de finale versloeg hij Ivar de Hoogt, die na de reguliere 7 ronden overtuigend aan kop stond met 7 uit 7.

Ronde 1 - Knipse-Sjakk
Je schiet om beurten en stuk weg met n vinger. Als je hierbij een vijandelijk stuk volledig van zijn veld verwijderd, is dit stuk geslagen, als je de koning ‘slaat’ heb je gewonnen. Stukken die door verplaatsing op meerdere velden terecht komen, worden pas geslagen als ze na een ‘hit’ geen van deze velden meer bestrijken. Het moet dus zo:Ronde 2 Touchdown!
Wie Amerika zegt, zegt American Football. Na voren stormen en scoren: Touchdown! Geen koning dit spel, maar een bal. Als de bal geslagen wordt is het terug naar de eerste rij (vrije keuze voor de baleigenaar). Als de bal geslagen wordt, mag die speler die de bal sloeg, nogmaals. Als je bal op de eerste rij geslagen wordt heb je verloren.

Ronde 3 Ons-kent-ons (ook wel discriminatieschaak)
Stukken kunnen alleen stukken slaan die op dezelfde kleur staan. Dit benvloedt torens, dames en koningen. Lopers en pionnen merken niets van deze beperking, paarden zijn uitgezonderd.

Ronde 4 - Klussen met stukken
Elke pion die van het bord gaat, mag gebruikt worden om een stuk te upgraden. Een stuk kan twee keer worden ge-upgrade. Een stuk met een pion, kan ook lopen en slaan als koning, een stuk met twee pionnen kan ook lopen en slaan als paard. Als ge-upgrade stukken worden geslagen, komen deze pionnen niet nogmaals ter beschikking. Koningen en pionnen kunnen niet worden ge-upgrade. Je upgrade stukken met pionnen van de andere kleur, maximaal een per beurt.

Ronde 5 - Lawine-schaak
Elke speler doet na een eigen zet, ook een pionzet van de tegen­stander. Je wint ook als er geen pionnen/pionzetten meer zijn voor je tegenstander. Als je door het zetten van een pion van de tegenstander, zelf schaak komt te staan, verlies je (inclusief promotie). De dubbelpionzet, en en-passant vervallen.

Ronde 6 Diamonds are a girl’s best friend
Het bord is 45 graden gedraaid. Diamand-pion+ dus. Er is geen rokade en de promotie-velden zijn van a5-a8-d8 voor wit. Er is geen rokade.


Ronder 7 - Patrouilleschaak op een cilinderbord
Tot slot een favoriet van Boudewijn Boogaard: Patrouilleschaak. Stukken mogen alleen slaan als ze gedekt staan. Dit druist zo in tegen wat je gewend bent dat je gegarandeerd een keer een stuk kwijt raakt waarvan je dacht dat het gedekt stond. Maar helaas, dat stuk dat dekte stond zelf niet gedekt...

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap