Delftse SchaakSite - Marco's Pravda

gelukkig hebben we de foto's nog

De deadline voor het volgende AxiomA nadert, en ik beschik nog steeds niet over veel inspiratie. Sinds enige tijd schaak ik namelijk, op de maandagavond na, nog amper, en dan maak je ook minder mee dat rechtstreeks de column in kan.

Misschien Kasparov, die, wellicht gehinderd door een belachelijke skibril op z'n neus [dat is voor het drie-D-effect, zei men dan, maar mijn ogen nemen ook zonder skibril niet twee-dimensionaal waar], een pion weggeeft – ja, weggeven, zoals U en ik het zouden doen, zo van "Oeps, niet gezien!" – en daarmee de partij, om de volgende pot Fritsje op een voor hem veel te hoog niveau schaakles te geven, waarmee de eindstand 2-2 werd. Een stand die, hoe toevallig, de meeste publiciteit genereert. Als dat zo is, prima dan toch?!
>Het belachelijke schaakboksen? Moet ik daar echt iets serieus over schrijven? Tja, misschien is het materiaal voor Rocky VII. En wie weet zien we Karjakin, Stellwagen en Radjabov binnenkort wel de handschoen oppakken.
>Unitas, dat een protest indient bij de KNSB omdat men dankzij de NS een half uur te laat aankomt in Leiden, waar tegenstander LSG 2 netjes om 12.00 stipt de klokken heeft aangezet, wat Unitas dan ethisch en moreel weer niet helemaal okee vindt, is dat dan het vermelden waard? Toch wel.
>Wanneer de NS op het traject Groningen-Leiden mensen standaard 10 minuten extra zou ophouden (hetgeen in dit geval een half uur werd omdat de Grunningers daardoor een overstap misten) zouden ze niet zoveel kritiek krijgen; tien minuten...da's best netjes; NS bravo!

Nog even iets over een initiatief van de KNSB, dat via clinics door het hele land jonge kinderen bekend wil maken met het schaken. Hebben we daar tegenwoordig al vadertje KNSB voor nodig? Nou, bij dit initiatief draait het om het leren schaken van jonge meisjes.
De dubbele bodem bij deze laatste opmerking bemerkte ik overigens zelf pas ná het noteren van mijn gedachtegangen...
>Schakende dames zullen heus wel een schaars goed blijven, wees gerust, beste heer op leeftijd die de clubavond reeds betitelt als een wekelijkse vlucht voor moeder de vrouw. Maar iets minder zeldzaam mag ook wel; ze lijken tegenwoordig haast met uitsterven bedreigd. Net als de roodharige vrouwen in Schotland, zo las ik ergens. Maar goed, dat doet er verder niet toe.

O ja, onze heren voetballers hebben eindelijk een keertje wel hun best gedaan, want eigenlijk is Portugal best warm, zonnig en leuk in de zomer - veel leuker ook dan Zuid-Korea, waar je helemaal niet lekker kan zonnen op een mooi strand - en toen bleek Schotland eigenlijk helemaal niet te kunnen voetballen. Dat zeiden ze zelf allang, maar goed, wij weigerden hen te geloven. En bijna geloofden ze ons nog.
>We zouden bijna vergeten dat we op het vorige EK met schaken gewoon kampioen zijn geworden. Zonder enige aandacht van de pers. Ja, op Schiphol stond er een paar mensen op de spelers te wachten; taxichauffeurs en familie om precies te zijn.
>Maar publiciteit is ook alleen maar onhandig, daar zouden ze maar arrogant van worden. Ziet U Friso Nijboer al weigeren de media te woord te staan, omdat ze een vraagteken achter zet 48 van z'n vorige partij zetten?

Met dammen is er trouwens een Russische wereldkampioen bij de dames geworden, maar dan wel één met NL in haar paspoort. Ja, zulke kampioenen hoeven wij niet bij de schaaksters, hoor. Waarbij we Peng, Lanchava, Jap-Tjoen San en Sviza veel succes wensen op het volgende grote toernooi.
>Rotterdam schijnt trouwens binnenkort kansarmen niet meer binnen de stadsgrenzen te willen accepteren. Zou dat ook voor schakers gelden?
>Ach, zoveel is er niet gebeurd in het grote schakertjesland. Maar dat is logisch. En dan nu, beste lezertjes, oogjes toe en snaveltjes dicht!

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap