Delftse SchaakSite - Marco's Pravda

schaken?! met van die blokjes?

Iets meer dan een maand geleden heeft een delegatie schakers zich op TV mogen vertonen, om bij 'De Nationale IQ Test' eer te doen aan het standpunt dat 'mensen die kunnen schaken van die slimme mensen zijn', aldus door BNN verkondigd. BNN, dat de show uitzond, ging het echter om iets anders.

Hun concept (met als doelstelling veel kijkers te trekken, iets wat ze aardig is gelukt) was het tegen elkaar uitspelen van 5 stereotiepe groepen mensen.

Men neme een stel schakers, wat kunstenaars, een paar dames inclusief grote voorgevel (wanneer dat geen kijkers trekt, geeft BNN z'n zendrechten op), een handvol 'dronken' studenten ? hoewel ik persoonlijk geen studenten ken die van 10 bier gaan brallen, althans niet meer dan gewoonlijk ?, enkele Frans Bauerfans (voor de broodnodige humor) en een groepje (relatief) bekende Nederlanders.

Vervolgens zet men de mensen die het stereotiep het meest benaderen vooraan (lees: bij de schakers zijn dit de mannen met bierbuik, bril en kalend), en kleedt men de groepen in 'toepasselijke' kleding. De dames in veel te strakke topjes, de FB-fans in wit T-shirt met enorme afbeelding van hun idool, de studenten in horizontaal bestreepte polo's en de schakers in het wol. Gelukkig stoorden een hoop schakers (individualisten die ze zijn) zich niet aan deze 'dresscode'. De brave, gehoorzame wollen truien kregen als dank echter een plek voorin.

'Wat denken die schakers wel? Het moeten wel nerds blijven!' hoorde je de BNN-redactie denken. Op www.schaakbond.nl is hierover een artikel van mijn hand verschenen, waarbij velen de sarcastische ondertoon misten, maar goed, oordeelt U zelf maar.

Heikel puntje is echter het schaakimago . In een wereld waarin alles sneller en dus oppervlakkiger wordt bekeken, zeg ik dat ook ons wereldje zich wat minder koppig vast hoeft te houden aan bepaalde ideëen. Zelf bevind ik mij meer dan eens in een situatie waarin ik studie/studentenleven-gerelateerde zaken moet afzeggen met als reden 'schaken'. Onlangs heeft Jan Smeets, niet alleen een GM, maar ook een studiegenootje van me, middels een interview met de Mare (de universiteitskrant), het imago aardig opgepoetst. Reisje naar Moskou, naar Tenerife en naar Aruba, alles op kosten van de bond. Mooi verhaal, oogst lof. Maar we zijn er nog niet.

De oorspronkelijke totstandkoming van deze column vond plaats tijdens een zeer saai college, gegeven door een Belg die er niet over uit kon hoeveel beter het Belgische straf-en procesrechtssysteem was ten opzichte van het onze. Kortom, meteen ook het ideale moment om meningen te peilen van vrouwelijke studenten over dat afgrijselijke schaken.

Een greep uit de reacties:

    Schaken ?!
  • Uhm, dan zie ik zwart-wit geruite jasjes, dasjes en broeken voor me.
  • Een vriend van mij versiert weleens een meisje, en als hij die het bed in heeft gekregen, vertelt hij altijd dat hij weer een dame heeft geschaakt.
  • Hou even je mond, ik probeer de prof te verstaan, en dat lukt al helemaal niet als je het over een spelletje gaat hebben.
  • Koning! En blokjes natuurlijk.
  • (Russisch meisje, geboren te Moskou, hier 2 jaar woonachtig) Chess?! 'Yes, like...do you know Kasparov?' Oh, skaken?BORING!
  • Dan denk ik aan een heleboel mannen, waar geen vrouwen bij zitten.
Dan ga ik conclusies trekken. Kijk, hoe we er iets aan gaan doen weet ik ook niet, maar als je dit soort dingen hoort, valt er nog een hoop werk te verrichten. Want er zijn mij genoeg gevallen bekend van mensen die op jeugdige leeftijd zijn gestopt met schaken omdat het ze een slecht imago bezorgde, en daarbij laat ik de hordes gevallen die vanwege het duffe imago nooit zijn begonnen al buiten beschouwing. Er is werk aan de winkel.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap