Delftse SchaakSite - Marco's Pravda

ik begrijp schaaksters

"Hoe zorgen we ervoor dat er meer vrouwen gaan schaken?"
"Moet schaken een olympische sport worden, in de wetenschap verkerende dat zelfs klootschieten, beachvolleybal en curling (alias vloer dweilen voor gevorderden) het zo ver geschopt hebben?"


Onze denksport heeft het er meer druk mee, zulke levensvragen. Het is dan ook maar goed dat onze Kalmukkische kameraad Ilyumzhinov af en toe een handje geholpen kan worden, want afgelopen week is in Leiden over de eerste kwestie gebrainstormd.

Jaarlijks beschikt iedere studentenstad over haar eigen introductieweek, om de nieuwbakken studenten bekend te maken met de stad en haar studentenverenigingen. Zo heb je bijvoorbeeld de Eureka (Rotterdam), de Owee (Delft), de KEI-week (Groningen), en in Leiden is er de El Cid. Eigenlijk is het gewoon één grote feestweek, want alle verenigingen gooien de deuren open om zichzelf zo goed mogelijk te promoten.

Een goede reden dus om mentor te worden, tien jonge geesten te kneden, en voor de tweede keer (na vorig jaar) een flink aantal feestjes mee te pakken. Wat bleek nu? Die jonge geesten bestonden voor 60 procent uit dames, en nadat er om uiteenlopende redenen al na 5 uur 3 jongens waren gehaakt, zat ik daar dus met 6 chicks en 1 gast. Leuke, prima meiden, vlotte babbel; gingen rechten en pedagogiek doen, en dat is dat soort volk gewoonlijk ook niet vreemd.

Vijf dagen feesten is leuk, maar natuurlijk ook erg vermoeiend. Vooral omdat de mentor er braaf bij moet zijn als de kindjes heel graag compleet nutteloze ochtendprogramma's willen volgen. En helemaal omdat je er doodziek van wordt dat je 'dochters' wel erg vaak allemaal tegelijk de plee induiken. Ik maar denken dat prostaatproblemen vooral voorkomen bij oude mannetjes& weer een vooroordeel weggenomen.

Anyway, in Delft zal 20% van de studenten met een V worden aangemerkt in hun paspoort, in Leiden zal het percentage rond de 70 liggen, maar het lijken er meer. Zeker deze week, geloof me. Schakende meiden zullen zelfs nog jaloers zijn op die 20%. Tja, schaken heeft nou eenmaal geen bouwkunde of technische bestuurskunde&

Maar wat was ik blij om zaterdag weer in Delft met vrienden in de kroeg te lullen. Waarover? Over niets, dat is juist zo mooi. Maar in ieder geval niet over musicals (Och, heb je Aïda echt nog niet gezien? Gevolgd door 20 minuten aan volledige songteksten&), broeken, shirtjes & kleurencombinaties, Brad Pitt en tampons.

En het schaken, hoe en wat nu? Schaken er zo weinig vrouwen omdat ze dom zijn? Of nee, ze zijn beter in andere dingen, laat ik het zo zeggen. Omdat vrouwen niet lang stil kunnen zitten? Nee. Het is gewoon knap irritant, enkel die andere sekse. Enkel de eigen sekse valt daarbij relatief gezien nog mee.

Evenwicht is altijd belangrijk, ik zal 'm zelf maar inkoppen. En dus? Evenwicht afdwingen! Lidmaatschap van een club of bond wordt pas aan een man verleend wanneer hij gelijktijdig een vrouw inschrijft. Is deze dat jaar achteraf nogal inactief gebleken, dan is hij zijn lidmaatschap alsnog kwijt en krijgt hij een waarschuwing wegens poging tot fraude. Simpel zat, nietwaar ?!
Bizar, onuitvoerbaar, seksistisch plan? Ik zou de woorden Elista niet laten bereiken. Die man kan alles. En sommige mensen doen dingen, enkel omdat ze het kunnen.

Nog zoiets waar je mee te maken krijgt als man in een kippenhok&

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-1200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap