Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Kansen Team 1 op lijfsbehoud krimpen
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
FM Joost
forumlid


geregistreerd: 04-02-2020
aantal berichten: 1

Frown Kansen Team 1 op lijfsbehoud krimpen Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het werd een spannende wedstrijd. De spanning viel echter in het niet bij het neergaan van onze arbiter Andre Osinga in de bar. Toen hij bij zinnen en buiten verder gevaar bleek en de juiste verzorging had gehad, konden wij allen weer met gerust hart ons op het spel richten. Toen de de klokken weer aangingen, was IM Joost al snel klaar.

IM Joost trof met wit in het Frans een goed voorbereide tegenstander. Na een zet of 15 had hij geen voordeel en minder tijd op de klok. Al met al zag hij weinig perspectief, vandaar dat hij het remiseaanbod van zijn tegenstander aannam.
0,5-0,5

Invaller Kim zat op bord 10 als een echte meester te spelen. Voor velen ging het te vlug, maar hij walste onvervalst zijn tegenstander plat in het Catalaans.
1,5-0,5

FM Joost kwam met zwart tegen Wiggert Pols ok uit de opening, zo leek het. Echter Wiggert kende het allemaal en offerde pardoes een pion voor activiteit. Joost verloor die pion, maar dacht dat ie hem weer terug kon winnen. Helaas miste hij weer eens een stap 2 truc waardoor hij nog een pion verloor waarna Wiggert gedecideerd het resterende eindspel uitspeelde.
1,5-1,5

Naast hem zat Marijn tegen jeugdvriend Kevin. Beide heren kennen elkaar door en door en de opening ging vrij symmetrisch. Dan zou normaal gesproken wit beter komen te staan, echter, Kevin wist een pionnetje op te peuzelen en in het eindspel werd deze achterstand Marijn te veel.
1,5-2,5

Dennis deed met zwart in de opening iets dubieus waarna hij met b5!? een pion offerde om daarmee wat praktische kansen te realiseren. Dit lukte nadat beide partijen niet de beste voortzetting vonden. Wit had daarna gedurende de complicaties nog een gelijke stelling kunnen behouden, maar koos voor een middenspel met 3 pionnen voor een paard, waarbij het paard duidelijk beter was. Met Qe5?? blunderde Dennis de winst nog bijna weg, maar wit zag niet hoe hij moest reageren. Toen de witte koning eenmaal aan de wandel moest achtervolgd door een dame en toren, was mat niet meer te voorkomen.
2,5-2,5

Ivars tegenstander speelde in de opening te vroeg f4, waarna het openingsvoordeel van wit verdampt was.
In het middenspel speelde hij niet geheel nauwkeurig, waardoor wit alsnog een voordeel verkreeg.
Peter probeerde profylactisch Kd1 te spelen, maar liep daardoor juist in een truc die een pion kostte.
Het eindspel had eenvoudig moeten zijn, maar in gierende tijdnood kwam een blunder die een remisekans weggaf: Lh1-a8. Deze was echter zo lastig te vinden in de vele mogelijkheden dat Peter deze overzag en daarna speelde Ivar het heerlijk uit.
3,5-2,5

Richard kwam in de Vergeten Opening met wit prima te staan. Zwart had een zwak veld en dito pionnen en loper voor paard geofferd. Richard speelde het aanvankelijk goed door, maar nam 1 mindere beslissing waarna zwart de gelijkmaker binnenschoot.
4-3

Matthieu beleefde een rare dag. Na wat geschuif in de agenda kon hij eindelijk weer eens meedoen. Nog voor de deur nog even een flesje geven aan mijn zoon en dus nog bijna te laat.
De voorbereiding bestond uit 1 zet 1.Nf3 en dat was het dan ook. Na 5 zetten had hij een stelling op het bord die hij nog nooit had gezien wat vaker het geval is als men tegen Harold van Dijk speelt. Hij koos voor een goed plan maar verwisselde een zet, wellicht afgeleid door gebeuren rond de arbiter.
In een scherpe partij, waar Matthieu door de nieuwe stelling op zet 5 wat weinig tijd had, ging het heen en weer. Uiteindelijk misten beiden winsten. Net na de tijdcontrole ontstond een gebalanceerde, maar complexe stelling.
Echter, toen Matthieu een biertje ging halen en vervolgens een toiletbezoek wilde brengen, gebeurde er iets heel merkwaardigs: hij werd namelijk door de vervangend arbiter (van onze club?!) aangesproken samen met iemand van het Krimpense team. Laatstgenoemde is ervan overtuigd dat Matthieu een TELEFOON op zak heeft. Eerst denkt Matthieu nog dat het een grapje is en probeert er luchtig mee om te gaan. Echter, de andere partij is pas overtuigd totdat Matthieu zijn PORTEMONNEE laat zien. De partij dan... die verloor hij een aantal zetten later. Of het einde van de partij met het voorval te maken heeft? Dat is moeilijk te zeggen.
4-4

Nog even Matthieu aan het woord:
Gaat nergens over natuurlijk, maar PUBLIEKELIJK aangesproken worden door arbiter samen met beschuldiger ZONDER enige aanleiding anders dan een vermoeden is anno 2020 echt niet OK. Zulke dingen gaan een eigen leven leiden. Daarom nog even mijn publiekelijke verontwaardiging en ik hoop dat de mannen van het andere team dat nog even kunnen bevestigen zodat er geen twijfel kan bestaan dat dit echt niet kan!

In de partij van Bob ging het gelijk op. Hij miste een voortzetting die goede winstkansen geboden had en wikkelde vervolgens af naar een minder eindspel dat vermoedelijk verloren was. De tegenstander was niet zo zeker van zijn zaak en bood remise aan, hetgeen Bob accepteerde. Gezien de tussenstand een ongelukkige remise, maar de bordpunten kunnen eventueel wel doorslaggevend zijn.
4,5-4,5

Gers tegenstander speelde de opening beter dan hijzelf. Hij speelde ook het middenspel beter en ja, ook het eindspel. Kon Gert dan niks terugdoen? Jawel te lang doorspelen. Complimenten voor de jonge tegenstander Arne Pols!
4,5-5,5

De 1e plek is heel ver weg, dus moeten de ogen naar beneden waar de degradatiestreep nog net voorgebleven wordt. Volgende wedstrijd tegen nummer 3 LSG 2 belooft weer een zware middag te worden.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Untagonklik on 04-02-2020 at 23:43.

04-02-2020 22:34 FM Joost is offline Send an Email to FM Joost Search for Posts by FM Joost Add FM Joost to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1121

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Matthieu heeft overduidelijk de P in. Begrijpelijk, zo een verdenking zal voor veel spelers bron voor verontwaardiging zijn en voor mij is dat niet anders.

Misschien nog meer: je wordt uit je evenwicht gebracht.

Maar ik ben vermoedelijk een keer slachtoffer geweest van dergelijk bedrog. In een KNSB-partij had een tegenstander - ik noem zijn naam niet - een rare, onverwachte, sterke zet, en hij heeft die partij gewonnen. Later werd bij een andere KNSB-partij zijn gebruik van een telefoon met daarop de partijstelling ontdekt. Hij is geschorst geweest.

Dit is een naar, vervelend probleem. Het is goed dat men attent is. De rest - hoe gaat de arbiter met de verdenking om - is een ander verhaal.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by winfvdm on 05-02-2020 at 22:23.

05-02-2020 20:54 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het is uiteraard prima dat als iemand een verdenking heeft van het gebruik van een telefoon door een speler, hij dat aan de arbiter meldt. Waarbij ik gemakshalve het verschil tussen het bij zich hebben van en het gebruik maken van een telefoon buiten beschouwing laat. Maar dat betekent niet dat de arbiter de speler daar direct op aan moet spreken.

Het enige wat een arbiter mijns inziens in die situatie kan doen is de desbetreffende speler (ongemerkt) extra in de gaten houden. Bij verdacht gedrag kan de arbiter eventueel stappen ondernemen om een speler op heterdaad te betrappen. Maar dat is het dan ook. Op basis van een vermoeden van een tegenstander kan een arbiter de speler niet storen.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

05-02-2020 21:50 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Harold van Dijk
forumlid


geregistreerd: 06-02-2020
aantal berichten: 2

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Oei, vervelend om te horen. Ik heb hier tijdens de partij helemaal niets van meegekregen. Ook na de partij en op de terugweg is het helemaal niet ter sprake gekomen. Ik kan wel zeggen dat Matthieu op geen enkele wijze een verdachte indruk op mij maakte. Zou ik zelf aangesproken zijn met een dergelijke verdenking dan zou ik daar zeker van uit mijn evenwicht raken, dus het is heel vervelend dat het zo gelopen is. Ben wel benieuwd naar welke Krimpenaar de verdenking koesterde maar dat zal ik intern wel navragen.

06-02-2020 11:51 Harold van Dijk is offline Send an Email to Harold van Dijk Search for Posts by Harold van Dijk Add Harold van Dijk to your Buddy List
Harold van Dijk
forumlid


geregistreerd: 06-02-2020
aantal berichten: 2

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nog even een aanvulling. Ik realiseer me dat het niet alleen vervelend is dat je tijdens de partij uit je evenwicht kan raken door een dergelijke beschuldiging. Het gaat natuurlijk ook om je goede naam die in twijfel wordt getrokken. Daarom wil ik nog even vermelden dat het niveau van de partij ook geen enkele reden geeft om te denken dat er een elektronisch hulpmiddel aan te pas is gekomen. Beide spelers hebben hun best gedaan maar weinig aanbevolen zetten gespeeld Draaiend hoofd Matthieus integriteit en goede naam staat wat mij betreft boven elke verdenking verheven.

06-02-2020 12:12 Harold van Dijk is offline Send an Email to Harold van Dijk Search for Posts by Harold van Dijk Add Harold van Dijk to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller