Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC3 wint vrij eenvoudig in Wijk aan Zee
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 292

DSC3 wint vrij eenvoudig in Wijk aan Zee Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het nieuwe derde team van DSC is met een eenvoudige 5-3 winst op de Wijker Toren 2 het KNSB seizoen begonnen. De winst was geen verrassing want het ratingverschil tussen beide teams was enorm hoog. Wellicht is 5-3 nog te mager gezien het verschil in speelsterkte op papier.
Maar goed; 2 matchpunten zijn 2 matchpunten....

Hieronder het verslag geschreven door debutant Erik Biemans.


Het seizoen is weer begonnen. En voor de eerste KNSB-partij in klasse 3D van dit seizoen mochten we naar de ‘heilige grond’ van de Moriaan in Wijk aan Zee. In de Moriaan speelden we tegen Wijker Toren 2. Op papier waren wij favoriet met een gemiddelde rating van 2090 tegen 1965.

Op bord 8 speelde ik zelf met zwart. Het was mijn debuut in de KNSB en voor DSC. En dat debuut duurde niet heel lang, omdat mijn tegenstander na een half uur en 10 zetten een stuk weggaf en direct opgaf. Dat was al snel 0 - 1 voor DSC.

Op bord 1 speelde Wim met wit een rustige partij, waarin al snel al de paarden van het bord verdwenen en er een gelijke stelling op het bord kwam. Wim en zijn tegenstander speelden nog wel wat zetten, maar doordat zij allebei te weinig vertrouwen hadden in voordeel, besloten zij vrij snel tot een gelijkspel. Gelukkig voor Wim was Max Verstappen te volgen in het café van de Moriaan. Na een korte analyse kon Wim als auto- en schaakliefhebber zowel Formule 1 als het schaken volgen. Nieuwe tussenstand: ½ - 1½.

Op bord 6 speelde Lucien met zwart. In een boeiende en open partij speelde Lucien tegen het snelschaaktalent Dragan Skrobic. Lucien kwam goed uit de opening en had een flink tijdvoordeel. Na ongeveer 15 zetten ging Lucien in de denktank om een prachtige combinatie op het bord te toveren. Zijn tegenstander dacht paarden te ruilen, maar met de slimme tussenzet Txc2 wist Lucien groot voordeel te behalen. Lucien offerde hiermee een kwaliteit, en won daarna via een prachtige combinatie waarin wit kansloos bleek: ½ - 2½.

Op bord 5 speelde Jan-Peter met wit. Jan-Peter kwam in een lastige stelling terecht waar zwart een pion kon winnen, maar waar de tegenstander koos voor positioneel voordeel. Kort daarna moest Jan-Peter toestaan dat zijn tegenstander met zijn koning helemaal naar de overkant liep om wat pionnen op te halen. Jan-Peter verloor twee pionnen in een eindspel met toren en loper tegen toren en loper. Zwart speelde het soepel uit en haalde het eerste volle punt binnen voor de Wijker Toren: 1½ - 2½.

Op bord 3 speelde Richard met wit. En zoals we Richard kennen was er volop spanning, doordat er spanning was op alle vier de pionnen in het centrum. Het leek er goed uit te zien. Met tegenovergestelde rokades en een open stelling leek de stelling op Richards lijf geschreven. Na veel manoeuvreren waarin zijn tegenstander vaak dames probeerde te ruilen en Richard probeerde vooral de dames op het bord te houden om aanval te houden, leek het nog steeds de goede kant op te gaan. Maar omdat de tegenstander uitstekend verdedigde, was er voor Richard geen doorkomen aan. Uiteindelijk moest Richard dan ook genoegen nemen met remise: 2 - 3.

Op bord 4 speelde Hans met zwart. Er werden al snel dames geruild. En met alleen lichte stukken en torens leek Hans wat beter te staan doordat zijn tegenstander een dubbelpion had. Hans leek een paard weg te geven, maar hij kwam hier wonderbaarlijk genoeg uit (dit kan trouwens ook iets zeggen over mijn schaakinzicht, want waarschijnlijk had Hans het allemaal al lang gezien). Nadat hij zijn paard had gered, wist Hans zelf een pion (of zelfs twee?) te winnen, waarna het de goede kant op leek te gaan. Ik ben even naar het café gegaan voor wat snelschaakpotjes tegen Dragan en toen ik weer terug kwam, hoorde ik dat het remise was geworden, omdat Hans een stuk in één had weggegeven. Zonde! Remise in plaats van winst. Hiermee kwam de stand op 2½ - 3½.

We hadden dus nog maar één punt nodig voor de eerste overwinning van het seizoen. En die kwam er! Op bord 7 speelde Pieter met wit een sterke partij. Hij kwam goed uit de opening: een comfortabele stelling, meer ruimte en tijdvoordeel. Dat zag er goed uit dus. Hij wist zijn tijd-, ruimte- en stellingsvoordeel om te zetten in materiaal. Pieter kwam in een boeiende strijd een stuk voor te staan. En met nog maar een minuut op de klok voor allebei de spelers hield hij het hoofd koel en speelde hij deze partij soepel uit. De eerste overwinning van DSC in het nieuwe seizoen was een feit: 2½ - 4½!

Op bord 2 speelde Kim met zwart ook een redelijk rustige partij. Vooral de tegenstander dacht lang na en kwam redelijk uit de opening. Kim haalde als enige de tijdcontrole. Hij kreeg een eindspel met twee torens en vier pionnen tegen twee torens en vier pionnen. Na een ingewikkelde afwikkeling die beter leek te zijn voor de tegenstander wist Kim in een gelijk toreneindspel remise te maken. Dit leidde tot de eindstand: 3 - 5.

We zijn nog heerlijk gaan eten bij Klein Zwitserland in Wijk aan Zee. Het was, mede door de overwinning, dan ook nog erg gezellig in het restaurant. Op naar Paul Keres 2 de volgende ronde!


Uylings , P. (Peter) 2113 Kortis , W. (Wim) 2190 ½ - ½
Spruit , P. (Paul) 2019 Meulenbroek , K. (Kim) 2165 ½ - ½
Kok , N. (Nico) 1995 Oranje , R. (Richard) 2114 ½ - ½
Rakhorst , W.W.J. (Wim) 1978 Stam , H.J. (Hans) 2133 ½ - ½
Bruyn , D.F. (Dennis) 1959 Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2065 1 - 0
Skrobic , D. (Dragan) 1922 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 0 - 1
Hol , C.W.J. (Camile) 1915 Buzing , P.C. (Pieter) 2034 0 - 1
Jorritsma , S. (Stefan) 1820 Biemans , E. (Erik) 1983 0 - 1

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 17-09-2017 at 09:57.

17-09-2017 09:52 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Pieter Buzing Pieter Buzing is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 13-12-2004
aantal berichten: 268

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik speelde tegen oud-DSCer Camile Hol (jullie krijgen de groeten!) en ik kwam eigenlijk goed weg.

17-09-2017 17:17 Pieter Buzing is offline Send an Email to Pieter Buzing Search for Posts by Pieter Buzing Add Pieter Buzing to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 715

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

en het verslag van de tegenstander:

Quote


Het tweede team van de Wijker Toren is door een nederlaag van 5-3 het KNSB seizoen derde klasse D slecht begonnen. Het verlies was geen verrassing want het ratingverschil tussen beide teams was enorm. Gezien het verschil in speelsterkte op papier van 125 Elo punten was een ruime overwinning voor de gasten uit Delft niet zo verwonderlijk. In deze ronde moesten we Arjan Wijnberg en Berend van Maassen missen, maar hadden Camile Hol als invaller.

Stefan Jorritsma had geen prettige middag. Volgens zeggen gaf hij na een half uur en 10 zetten een stuk weg en gaf meteen op. Daarna kon hij de verrichtingen van Max Verstappen bij de GP van Singapore op TV volgen. Peter Uylings speelde een rustige partij en kreeg na paardenruil een gelijke stelling op het bord. Na een paar zetjes werd tot remise besloten. Stand ½-1½

Lang stond deze stand op het wedstrijdformulier vermeld totdat snelschaaktalent Dragan Skobic in tijdnood zijn partij verloor. Stand ½-2½. Dennis Bruyn was de enige die een wedstrijdpunt binnen bracht. In het eindspel won hij twee pionnen en de partij. Stand 1½-2½. Nico Kok verdedigde zich zo goed dat er voor zijn tegenstander niets anders opzat dan remise te accepteren. Stand 2-3. Wim Rakhorst speelde zijn positionele partij met verve. Ook in deze partij kon zijn tegenstander niet doordrukken en werd tot remise besloten. Stand 2½-3½. In tijdnood verloor Camile een stuk, maar het bleef spannend of de tijdcontrole kon worden gehaald met nog enkele seconden op de klok voor beide spelers. Helaas voor ons ging het fout. Stand 2½-4½. Paul Spruit was als laatste klaar. Na een rustige partij werd het toreneindspel bereikt met beiden 4 pionnen. In een ingewikkelde stelling leek Paul de overwinning te kunnen behalen. Zijn tegenstander echter wist na torenverlies 2 vrijpionnen te creëren en daarom moest Paul zijn toren offeren om remise te kunnen maken. Stand 3-5. Het tweede team heeft uitstekend gespeeld en de eerste vijf borden hebben zeker een compliment verdiend. Het verlies werd veroorzaakt door de 3 nullen aan de staartborden. Op 7 oktober speelt het tweede een uitwedstrijd in Uithoorn tegen de gepromoveerde SC de Amstel.

03-10-2017 10:19 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller