Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2011-2012 » Onnodig verlies DSC4 tegen De Pion 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie

geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 908

Onnodig verlies DSC4 tegen De Pion 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC4 heeft haar wedstrijd tegen het Roosendaalse De Pion 2 mt 3½-4½ verloren - 4-4 leek een ‘zekere’ uitslag maar het mocht niet zo zijn.

Goede partijen van de debutanten Hans en Maartje, een goede weerlegging door Arno van een vijandelijk stukoffer, een off-day van Willem-Jan en Pieter G, een snelle remise door Kees, een late doch onvermijdelijke nederlaag van Jolle en ondanks goede partij en duidelijke winststelling slechts een remise door Pieter B.

Kan gebeuren - alle vertrouwen dat de balans dit seizoen nog voldoende onze kant uit zal slaan.

DSC4 1973 - De Pion 2 1961 3,5-4,5
1. Hans Stam 2120 (zwart) - Ivo Kok 2013 1-0
2. Pieter Buzing 2096 - Jos Kuijpers 1996 remise
3. Maartje de Jonge 2069 - Bo de Veth 1995 remise
4. Arno Wiersma 1968 - Marloes Peeters 1912 1-0
5. Willem-Jan van den Broek 1932 - Benny Onrust 1932 0-1
6. Kees Voorberg 1956 - Ted van Eck 2010 remise
7. Pieter Goossens 1906 - Njo Hin Cheng 1918 0-1
8. Jolle Lont 1738 - Cees IJzermans 1913 0-1

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Corniel on 31-10-2011 at 09:15.

29-10-2011 22:26 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie

geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 908

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Pieter Buzing - Jos Kuijpers leidde op zeker moment tot de volgende stelling:Het mag duidelijk zijn dat de zwarte koning op een fataal dwaalspoor is geraakt. Zwart speelde na lang nadenken 1. ... Kf5 ; op Kh5 zou Te2 en mat in 2 zijn gevolgd en op Kh6 eveneens Te2, nu echter met mat in 8 (als ik goed geteld heb).

Na Kf5 speelde Pieter 2. Tf1+ . Ook Dh3 was sterk: op Kf4 komt dan Kf2 en vervolgens Df3; op Kg5 komt dodelijk Dg2 Kh6 Te4.

Maar ook Tf1 wint direct. Op Ke4 volgt Df3+ en snel mat dus zwart was veroordeeld tot 2. ... Kxe6 .Pieter speelde hier 3. Te1+ en Txe8 waarna een technisch eindspel resteerde dat nog niet zo eenvoudig te winnen was - na verspeling van de loper liep het helaas remise.

I.p.v. 3. Te1 was 3. Dg4+ direct winnend geweest: 3. ... Ke7 4. Te1 Kd8 5. Txe8+ Kxe8 6. Dxc8.

30-10-2011 23:28 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Joram op den Kelder
Oud-lid


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Oei, dat is wel een treurige manier om een matchpunt te verspelen, vanuit zo'n stelling... Zware tijdnood voor Pieter zeker?

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

31-10-2011 16:09 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie

geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 908

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Verslag van de tegenstanders:

maandag 31 oktober 2011 10:09 Marloes Peeters De Pion 2
Op de verjaardag van onze Kaptein, 25 lentes jong, traden we aan tegen DSC4 uit Delft. Niet alleen de grote namen van onze vereniging zouden daar spelen, ook ons eerste team was met 9(!) man sterk vertegenwoordigd in de Prinsenstad. Maar daar gaat dit verslag niet over.
Onze 1e ronde was er één om snel te vergeten, tegen HWP Sas van Gent verloren we zonder echt een vuist te kunnen maken. Tegen DSC moesten we onszelf dus revancheren en
na een gunstig scoreverloop in het begin van de match gebeurde er van alles! In (bijna) geheel willekeurige volgorde maak ik een rondje langs de borden.
Op bord 7 kreeg Ngo Hin ê5 Cheng een fransoos tegen, waarin de tegenstander met een tegenovergestelde rokade probeerde wat olie op het vuur te gooien. Na een schijn uitval van de tegenstander nam Ngo Hin vlug het heft in handen, sloeg er een pion op a3 af en daarna nog een op b2. Toen besloot de tegenstander maar rap naar huis toe te gaan. 1-0!

Tedjes JM van Eck was samen met zijn tegenstander aan het dammen, ze dachten allebei volgens mij dat slaan verplicht was. Toen er na een zet of 20 al een eindspel was ontstaan bood de heer Voorberg, in een iets betere stelling, remise aan. Onze man op bord 6 besloot na een kort overleg met de Kaptein het aanbod aan te nemen.
Benny kreeg met de witte stukken een Russische verdediging voor zijn kiezen. Ook hier volgende een massale afruil van de stukken, maar Benny had iets verder gekeken dan de tegenstander en snoepte zo een belangrijke pion mee. Het toreneindspel was een kolfje naar de hand voor onze Ben! Onze Kaptein Marloes nam zelf plaats op bord 4 en probeerde na een rustige opening de tegenstander te slim af te zijn. Hierdoor verloor zij helaas een stuk tegen 2 pionnen, ook nog eens verdacht weinig tegenspel. Heer Wiersma leek het zichzelf nog lastig te maken, maar hengelde gedecideerd het punt binnen.
Ivo Kok fungeerde als onze kopman. Ivo bediende zichzelf van de Engelse opening, wellicht probeerde hij een wit voetje te halen bij de teamcaptain van het eerste team van de Pion. De Kopman behandelde zijn opening te passief en kon in tijdnood het tij niet meer keren. Ondanks een pion meer was de stelling compleet verloren.
Bo speelde op bord 3 tegen mevrouw de Jonge met wit een bizarre partij. Na een rustige Siciliaan kreeg wit een aantal opgelegde kansen om de zege voor het team veilig te stellen. In de tijdnoodfase was het één en al tactisch geweld waar zowel wit als zwart meerdere kansen lieten liggen. Toen de rook was opgetrokken was remise een uitslag waar de kemphanen allebei mee konden leven.
Dan het verhaal van de dag: Onze Schwindlekoning Jos Kuijpers. We kunnen er veel over schrijven, maar je had er gewoon bij moeten zijn! Omdat zijn collega op bord 3 (die ene uit Oudenbosch!) ouderwets verzuimde moest Jos aan de bak om de overwinning veilig te stellen (remise was voldoende voor een minimale zege).
Tegenstander Pieter Buzing moet na de partij minimaal één notatieformulier hebben opgegeten, de ene na de andere winstweg werd professioneel verknoeid.
Jos hield stand na een mindere opening, toen onze man op bord 2 de kans op tegenspel kreeg verzaakte hij. Een (kansloos) eindspel van D+L+2p tegen T+P+3p werd zwaar mishandeld door de witspeler waardoor Jos met 3 blauwe ogen en een gebroken kaak wegkwam met remise!
Een 3½ - 4½ overwinning voor de Manneh!! Over de gehele linie geen onverdiende uitslag, maar wel eentje waarvoor we bijzonder hard voor hebben moeten werken. Onze volgende match is thuis tegen de Stukkenjagers 2, willen we nog iets betekenen in deze klasse dan zal er gewonnen moeten worden.

31-10-2011 19:14 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Pieter Buzing Pieter Buzing is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 13-12-2004
aantal berichten: 272

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Joram op den Kelder
Zware tijdnood voor Pieter zeker?

Nee, hoor. Het is net na de tijdcontrole.
Na 2. Dh3+ kon ik door het bos van schaakjes het mat niet meer zien. (De zet Df5 was mij bijvoorbeeld consequent ontgaan...)
Naar de omdraaiing Dh3+/Te1+ had ik uberhaupt niet gekeken. Ik vermoedde dat het eindspel vrij makkelijk gewonnen zou zijn, maar dat bleek al snel tegen te vallen. Houdini blijft steken op +5, dus die kan blijkbaar ook geen winst vinden.

Ach ja, we zullen dit seizoen ongetwijfeld nog wel een keer onterecht winnen. All in the game!

31-10-2011 19:29 Pieter Buzing is offline Send an Email to Pieter Buzing Search for Posts by Pieter Buzing Add Pieter Buzing to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller