Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2009-2010 » Vernieuwd DSC1 start met ruime overwinning
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2099

Vernieuwd DSC1 start met ruime overwinning Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1 is dit seizoen sterk begonnen met een ruime overwinning op HWP Sas van Gent 2: 6½-1½. De 4 dames luisterden hun debuut allen op met een overwinning. Ook ondergetekende scoorde een punt bij zijn eerste KNSB-wedstrijd voor DSC.

Om eerlijk te zijn zag het daar aanvankelijk niet echt naar uit. Aan bord 1 had Joram een onprettige stelling. Materialistisch gezien misschien gelijk, maar de zwarte stelling oogde niet erg degelijk. Aan bord 2 had Marten een wederzijdse aanvalsstelling, maar wit leek hier wel goede zaken te kunnen doen, omdat zwart nog een beetje opgevouwen stond, met zijn stukken voornamelijk op de achterste rijen. Ook Pauline aan bord 3 stond al snel prettig, maar daarmee was de koek een beetje op.

Aan bord 4 wist Kees Nieuwelink het ondanks de NK-voorbereiding van Martine nog voor elkaar te krijgen iets - voor haar - onbekends op het bord te toveren en van witvoordeel leek op zijn minst weinig sprake. Ondergetekende speelde met zwart aan bord 5. Niet dat er erg veel aan de hand was, maar ook ik stond een beetje opgevouwen. RUimtevoordeel voor wit op zijn minst.

Aan bord 6 had Talitha een stelling met tegenovergestelde rokades, maar er leek niet vreselijk veel aan de hand. Aan bord 7 dacht ik dat Jan-Pieter via-via een gunstige versie van het frans overgehouden had - want nu waren de witveldige lopers geruild - maar zelf vond hij het niet geweldig. Tot slot kreeg Lisa aan bord 8 eveneens via-via een soort Scandinaviër op het bord, maar dan wel een die volgens mij gunstig hoort te zijn voor zwart. Er werden echter heel weinig zetten gedaan, dus viel er nog weinig over te zeggen.

Het duurde vervolgens vrij lang tot er iets gebeurde. De tijdcontrole leek eigenlijk de scherprechter te gaan worden. Eigenlijk was alleen Marten voor die tijd klaar, en dat was helaas geen goed nieuws. Een van de weinige stellingen die ik als duidelijk beter had getaxeerd was verloren gegaan. In de zwarte koningsaanval had Marten een relatief logische tactiek over het hoofd gezien, waarna zijn koningsstelling onherstelbaar beschadigd was. Zo pakte dit gedeelte van de tactische opstelling goed uit.

Vervolgens kwam de tijdcontrole en volgden een aantal beslissingen elkaar snel op, waarvan ik weinig gezien heb. In ieder geval waren Joram en ik de volgenden die klaar waren. Joram was zonder echte kleerschuren uit de opening gekomen en was naar verluid handiger in een gelijk eindspel. Het schijnt zelfs dat wit opgaf in een stelling die nog remise zou zijn. Dit vraagt om een toelichting van de hoofdpersoon! Glimlach
Ikzelf had tegelijkertijd een soort tijdnoodfase, van mijn tegenstander wel te verstaan. Een afruil van mijn tegenstander had mij aanvankelijk wat spel gegeven op de damevleugel, maar na 2 onhandige voortzettingen bracht ik mijn toren in gevaar. Mijn tegenstander investeerde echter erg veel tijd om te kijken hoe hij het best kon proberen materiaal te winnen, waardoor hij weliswaar beter stond - zo niet gewonnen - maar het heel spannend werd. In hoge tijdnood zat er echter een vieze truc in, die ik tot mijn vreugde a-tempo zag Glimlach De dame moest zichzelf opofferen om mat te voorkomen. Ik zag nog stukwinst over het hoofd, maar voordat ik mijn gewonnen stelling nog thuis moest gaan brengen kwam nog de tijdcontrole. Die haalde wit niet.

Daarna ging het snel. Martine leek eerst minder te komen te staan, maar had de problemen binnen te perken weten te houden en er leek weinig aan de hand. Ze bezette de d-lijn in ruil voor wat irritante centrumpionnen voor zwart. Ergens wist zij een pion te winnen, waarna een toreneindspel met pluspion resteerde. Dit liet Nieuwelink - normaal gesproken kopman van dit team - zich niet meer bewijzen omdat hij om 8 uur in Gent moest zijn... (3-1). Pauline wist het eerste matchpunt binnen te halen met een gedegen overwinning. Ze kwam al prettig uit de opening, maar wist dit ook om te zetten in een middenspel, waarin haar Dame, Toren en Loper de vijandelijke Dame, Toren en Paard domineerden. Dit werd op secure wijze tot winst gevoerd, voor zover ik dat kon inschatten. (4-1)

Het beslissende halfje werd binnen gebracht door Captain JP, die eveneens debuteerde in een KNSB wedstrijd voor DSC. Volgens mij werd in deze partij het evenwicht nooit echt verbroken, al had ik het idee dat zwart wat prettiger gestaan moet hebben. Uiteindelijk wist JP geloof ik remise te claimen wegens stellingsherhaling. Opmerkelijk was dat zijn tegenstander vertelde graag uit te spelen, omdat hij in Zaandam woonde. Zou hij zich vergist hebben en van de verkeerde HWP lid zijn geworden!?

Ik denk dat hierna Talitha klaar was. Er was toch een wederzijdse aanval op gang gekomen en ik vond de witte stelling erg prettig. Talitha vertelde echter dat ze rekening moest houden met verschillende offers. Deze werden echter niet gespeeld door zwart, waarna Talitha meer voordeel kreeg. Hoe ze won heb ik niet meegekregen.
Tot slot maakte Lisa het feest compleet, maar ook hier heb ik weinig van meegekregen. Wel weet ik dat de spelers na 11 zetten nog 28, respectievelijk 19 minuten hadden, dus ik schat dat tijdnood hier een rol gespeeld heeft. Na die elf zetten leek er oppervlakkig nog weinig aan de hand.

Al met al een mooi begin. Hopelijk kunnen we lang meedoen in de top, maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat HWP 2 verzwakt was ten opzichte van vorig seizoen en op papier ook de minste opponent is. In ieder geval staan we nu (gedeeld met Kennemer COmbinatie) bovenaan.

De individuele uitslagen:
 DSC12140-HWP Sas van Gent 219706½-1½
1Joram op den Kelder2332-Marnix van der Zalm19701 - 0
2Marten Wortel2318-Jason Vandenberghe18780 - 1
3Pauline van Nies2129-Maarten Rademakers20561 - 0
4Martine Middelveld2121-Kees Nieuwelink21771 - 0
5Martin Glimmerveen2084-Nick Dubbeldam19711 - 0
6Talitha Munnik2046-Harry Provoost20891 - 0
7Jan-Pieter Vos2088-Frans Snijders1919½-½
8Lisa Hortensius2006-Steven Rademakers16991 - 0

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Martin on 26-09-2009 at 23:59.

26-09-2009 23:47 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 380

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het forse ratingverschil kwam aanvankelijk niet bepaald tot uitdrukking. Naar mijn mening stonden Joram op den Kelder("ik sta verloren, mijn tegenstander kan op alle manieren winnen" - zo duidelijk was het in ieder geval niet voor gewone stervelingen), Martin Glimmerveen, Talitha Munnik, Lisa Hortensius en ik (Jan-Pieter Vos) allen wat minder.

Veel vertrouwen had ik in de stellingen van Pauline van Nies en Marten Wortel, alhoewel de laatste een paar sluwe zetten van zijn tegenstander miste. Zodoende verscheen de 0-1 op het scorebord. Aangezien ik in tijdnood zat, vroeg ik Marten de verschillende borden bij te houden. Volgens hem veranderde de prognose van 3.5-4.5 verlies binnen vijf minuten naar 5-3 winst.

Voorzover ik heb gezien - en nu geraden - had Joram een vrijpion die zijn tegenstander heel wat kopzorgen bezorgde waarna zijn stukken actiever waren.

Zelf had ik een zware middag. Na een geweigerd gambiet had ik ruimtegebrek en was ik veroordeeld tot het passief zetjes doen. Mijn tegenstander bouwde rustig een aanval op, maar door met mijn koning van de koningsvleugel naar de damevleugel te wandelen wist ik de ergste dreigingen te neutraliseren. Aangezien Martin vanuit mindere stelling via een truc voor de 2-1 tekende en op de overige borden een overwinning in de lucht hing besloot ik de remise te claimen waarvoor mijn tegenstander de gelegenheid had gegeven.

Vervolgens wonnen Lisa en Talitha. In beide partijen was sprake van tegengestelde rokades en in beide partijen sloeg de witte aanval op de damevleugel door, alhoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik in het middenspel op het eerste gezicht liever zwart zou hebben gehad (alhoewel ik de stelling wellicht faliekant verkeerd beoordeeld heb). Hierdoor stond het 4½-1½ waardoor de matchpunten binnen waren.

Pauline van Nies speelde een sterke partij, waarin zij in het vroege middenspel met zwart het heft in handen kreeg. Maarten Rademakers, toch niet bepaald een slechte speler, moest lijdzaam toezien hoe al zijn stukken transformeerden tot zielige stukjes hout die evengoed in het bord hadden kunnen worden vastgeschroefd.

Martine Middelveld zorgde voor een fraai slotakkoord. In een positionele partij wist zij na veel manoeuvreren een pion voor te komen in het toreneindspel. Haar tegenstander geloofde dit wel waardoor de eindstand op 6½-1½ werd bepaald.

27-09-2009 01:52 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Talitha Talitha is a Female
DSC-lid


geregistreerd: 27-09-2009
aantal berichten: 9

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Heejj,

even kijken hoe dit allemaal werkt hoor Knipoog

Het klopt idd dat Lisa en ik beide tegengestelde rokades op het bord hadden, in allebei een Scandinavisch. Bij beiden kwam de tegenstander uiteindelijk niet echt tot een koningsaanval terwijl die van ons wel doorsloeg Happy
Ik heb trouwens gecheckt of mijn tegenstander kon offeren en dat kon wel; dan had ik volgens Rybka een klein plusje gehad.

Leuk verslag btw!!

__________________
Talitha

27-09-2009 10:13 Talitha is offline Send an Email to Talitha Search for Posts by Talitha Add Talitha to your Buddy List
Elguapo Elguapo is a Male
forummeester


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 991

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Inderdaad niet de sterkste tegenstander, maar ook daarvan moet gewonnen worden - gefeliciteerd! (en zeker een mooi verslag Martin!)

27-09-2009 14:06 Elguapo is offline Send an Email to Elguapo Search for Posts by Elguapo Add Elguapo to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 380

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Onder het motto "beter een saai fragment dan geen fragment" (vgl. Martens bughouse-wijsheid "beter één pion in de hand dan tien op het bord" ):

Snijders - Vos, Delft 2009


In de opening heb ik veel tijd gestopt in het afruilen van mijn slechte loper. Verder is het verleidelijk een paard op c4 te planten. Daar is ook ongeveer al het positieve voor zwart gezeg. Daarentegen heeft wit de open a-lijn, kan hij rustig aanvallen op de koningsvleugel en heeft hij een fors ruimteoverwicht en heb ik het nog niet eens gehad over de toekomst van het zielige hoopje zwarte stukken op de koningsvleugel. Ik besloot hier de zaak te blokken en door middel van 13. ... ec8 uiteindelijk een paard op c4 te laten belanden. 13. ... f5 met de bedoeling 14. ... h5 en het voorkomen van een koningsaanval leek me minder, aangezien 14.c1 en 15.c4 vrij sterke zetten zijn. Zelfs al doet wit dit niet, dan staat het paard op f5 vrij nutteloos.

Een aantal zetten later stond het zo:

Aangezien 21. ... 0-0 me te gevaarlijk leek vanwege 22.h5 en een toekomstige aanval, koos ik voor 21. ... a8? met de bedoeling a8-c7-b5, maar werd ik totaal verrast door het nuchtere 22.g3. Na 22. ... g8 23.e2 c7?! 24.e1 (au) b6 25.d3 a8 26.df4 had ik in het geheel geen tegenspel meer. Gelukkig wist ik mezelf ervan te overtuigen dan het zoeken van 'tegenspel' met 26. ... a5 toch echt geen goed idee was.

Een aantal zetten later kon ik mijn stelling consolideren:

Hier volgde 29. ... e8 30.g3 e7 31.h4 d7 32.d3 c8 33.g4 b7 en nu staat het eindelijk gelijk. Dat vond mijn tegenstander ook en na 34. f3 b5 35.df4 c7 36.d3 b5 37.df4 c7 38.d3 kon ik met het oog op de stand op de andere borden met een gerust hart remise claimen.

Niet echt boeiend, maar in ieder geval een fragment.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by jpfox on 27-09-2009 at 14:57.

27-09-2009 14:54 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2099

Schwindel of combinatie? Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

U kent het misschien wel. De avond/nacht na een partij dan blijft deze pot, of de gehele externe ontmoeting, nog even flink namalen in je hoofd. Na het mierzoet van de ruime teamoverwinning en een heerlijke schwindel in je eigen partij kun je uiteraard prima slapen. Maar toch analyseer ik dan een beetje hoe het ging.

In dit geval wist ik eigenlijk al van te voren dat ik wellicht wat passief uit de opening zou komen, want vrijwel alle HWP-ers leken volgens de database een beetje van die flexibele schuifsystemen met c4 en g3 te spelen. Uiteindelijk viel dit denk ik mee, aangezien ik de enige zwartspeler met een dergelijke opening tegen was... :S
Maar aanvankelijk had ik nog even getwijfeld om een wissel te vragen, maar ja, wie wil nu wel graag tegen zoiets spelen? OK OK, I'll take one for the team. Maar misschien wordt het toch eens tijd om eens een wat actiever tegenvariantje te zoeken, want aanvankelijk had ik flink last van ruimtegebrek, al zal er objectief niet al teveel aan de hand geweest zijn.

Nick Dubbeldam (1971) - Martin Glimmerveen (2083)

We komen binnen bij het moment dat wit wat geruild heeft en mij daarmee wat tegenspel toestaat op de damevleugel. Door middel van de opruk b7-b5-b4 ehb ik een tempo gewonnen ten koste van de witte loper en ook de zet Ta8-b8 alsnog kunnen rechtvaardigen. Zwart moet echter nog wel even zijn stukken uit de knoop halen, maar ook het witte paard is nogal ingesnoerd. De meest gewenste manier van ontwikkelen is snel ..a5 en ..La6. Daarna lijkt mij geen sprake meer van enig wit voordeel.Ik zag echter wat spoken, dat de zet Dc2 vervelend zou zijn. Dat zou betekenen dat ik gedwongen ben Lb6 te spelen. Helemaal niet erg, maar dat kost wel een tempo, dus bedacht ik de zet 17..Pb7. Het idee is dat na Dc2 het paard naar c5 gaat en de c-lijn blokkeert en misschien in combinatie met de loper op a6 vervelend kan zijn. Dit is uiteraard totaal niet bescheiden, en blijkt dus wishful thinking.

18. Pg1. Deze zet snapte ik niet, want wat gaat dat paard immers doen op f3? Na f6 leek hij mij weer nutteloos. Helaas miste ik echter de manoevre Pe2-g1-f3-d2-c4/e4. Ik koos hier voor 18...Pd6 19. Pf3 f6 20. Pd2

Dat is jammer, want nu had ik het paard toch graag op c5 gehad. De pointe is dus dat Pd2 dan niet zomaar kan wegens Pd3! Pd6 is natuurlijk niet onlogisch, maar in feite kan ik nu alleen maar wachten tot het andere paard komt om afgeruild te worden. Ik baal er dus van dat die toch vrij logische paardmanoevre niet door mij gezien werd. Want, wat had het witte paard ánders moeten doen!?

Pas nu kom ik tot 20..a5 21.Qc2 Te7 (was ook niet nodig geweest met het paard op c5 Nee! 22. Tfd1 Tja, nu is het venijn wel uit mijn plan La6 gehaald, dus ga ik vissen in troebel water met: 22..Tb5 23. Pe4 Lb7?


Hoe het mij heeft kunnen bezielen om dat paard op e4 niet af te ruilen snap ik toch echt niet. Na 23..Pxe4 24. Dxe4 Lb7 is er hooguit een klein plusje voor wit, maar zijn de zwarte stukken uit de knoop. Nu is het echter foute boel. Halverwege het kwartier dat mijn tegenstander hier investeerde (van zijn half uur), kwam ik daar ook achter: 24. a4!. In de analyse vertelde mijn tegenstander dat hij ook Dxc7 overwoog, maar dit is uiteraard volkomen onzin. Deze investering kost hem echter wel de kop, want hij komt nu in behoorlijke tijdnood, reeds minder dan 1 minuut per zet. Voor mij zit er nu weinig anders op dan en passant te nemen: 24..bxa3 25. Lxa3 Tf7 26. Pc3 Tb6 27. Lc5 Ta6 28. Pa4! Lb6? 29. Lf1 Pb5!?Uiteraard is dit foute boel. Maar ik had weinig zin om materiaal te gaan inleveren bij wit initiatief. Dit kon weinig goeds betekenen, dus maar een poging doen dit te voorkomen in wit's tijdnood. Uiteraard is het idee om iets als ..c6 dxc6 Dxc6 met matdreiging over de lange diagonaal te krijgen en en passant mijn dame uit de dreigende paardvork op c5 te halen. Maar goed, hier trapt wit natuurlijk niet in, maar de problemen die ik creëerde waren wel voldoende om hem steeds verder in tijdnood te brengen. 30. Ld3 g6 31. e4 Lc8! 32. Lxb6? En hier gaat wit - met nog slechts 2 minuten of zo - de fout in. Ik had zelf in eerste instantie ook gezien dat er een nadeel aan Lc8 zat, wegens de penning van de c-pion, maar gelukkig zag ik de vieze truc a-tempo.Beetje jammer dat ik hem echter verkeerd om uitvoer! Nu kom ik bij het motto van deze analyse: schwindel of combinatie? ZOals ik hem uitvoer is het een schwindel:
Na 32..Dxh3+ 33.Kg1 33. Txb6?! Heeft wit immers de verdediging 33. Lf1!, waarna wit gewoon wint.
Maarrrr - het zal ook eens niet de eeuwenoude omdraairegel zijn - het had gewoon een goede combinatie kunnen zijn: Na 32..Txb6 33. Pxb6 is die verdediging er namelijk niet; en na 33. Lf1 Tb8 kunnen we min of meer overnieuw beginnen. Ik leef dan nog en krijg vermoedelijk een paard op d4. Dat moet nog behoorlijke kansen opleveren.

Voor maximum effect voerde ik de schwindel dus a-tempo uit, waardoor wit geen kans had dit echt uit te rekenen. Een zeker risico, maar dit keer werd ik beloond: 34. Pxb6?? Pd4!, waarmee de witte dame in een klap tot een pion wordt gedegradeert die zich zelf for king and country moet opofferen.


35. De2 Hier miste ik nog even dat na 35..Pxe2+ 36. Lxe2 cxb6 mijn loper op c8 helemaal niet in stond, maar mijn variant won natuurlijk ook gewoon: 35..Lg4 36. Dxg4 Dxg4 37. Pc4, waarna ik natuurlijk duidelijk gewonnen sta. Maar plotseling zie ik ook dat wit nog 2 seconden heeft voor 3 zetten. Nog even gekeken of ik een eenvoudige winst zag. 37..Pf3+ lijkt tot niets te lijden, behalve een aantal geforceerde zetten voor wit. Misschien is een doorbraak met ..f5 nog wel iets, maar ik pakte uiteindelijk maar gewoon een pion.37..Pxb3 38. Tb1 Nog 1 seconde... 38..a4 Altijd lastig om snel een zet te bedenken na zo'n open zet; dus vlag.
0-1

Mja, geen toppartij. Een ietwat passieve opening, kans gepakt op tegenspel. Ietwat onhandig en onnodig in de problemen gekomen, maar tactisch meer gezien in tijdnood. Wellicht wel beter om de omdraairegel even in gedachten houden als je een truc ziet Glimlach

27-09-2009 17:21 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zelf speelde ik niet bepaald een goede partij. Met zwart speelde ik een variant waarin ik vrij veel zwaktes heb, zowel qua pionnenstructuur als qua witte velden. Aan de andere kant heeft wit een dame die wat buiten spel staat en moet hij wat tijd verliezen om te voorkomen dat ik mijn stukken met tempo kan activeren door steeds die dame aan te vallen. Zwart moet het dus hebben van het initiatief: als er niks gebeurt op het bord, sta ik als een krant met mijn slechte structuur. Ik trok me daar niks van aan en ontwikkelde niet alleen passief, maar ook zo dat ik mijn zwakke pionnen niet meer kon dekken. Mijn tegenstander reageerde daar goed op en kwam logischerwijs in hogere zin volkomen gewonnen te staan: hij had én het initiatief, én actievere stukken, én mijn pionnenstructuur was een drama én hij kon praktisch op alle manieren de druk zo opbouwen dat een aantal van mijn pionnen er op korte/middellange termijn af zouden vallen.

Deze weelde werd hem een beetje te veel: in plaats van zijn stukken gewoon verder naar mooie velden te spelen, parkeerde hij eerst zowel paard als dame op velden die duidelijk tussenstations waren op weg naar nóg mooiere velden. Er is in het schaakspel echter ook nog zoiets als tijd, en ik maakte optimaal gebruik van zijn tijdelijke rare opeenhoping van stukken (a3, b4, Pb3, Da4) om met een handigheidje twee sets lichte stukken en dames te ruilen. Ook repareerde ik hiermee mijn pionnenstructuur een klein beetje en won ik bovendien tijdelijk een pion. De tijd die het hem kostte om die terug te winnen, wist ik te gebruiken om een zwakke (vrij)pion van mij op d3 ondersteuning te bieden van zijn e-broertje. In het ontstane dubbel toreneindspel kon hij mijn pionnen eenvoudig blokkeren, maar de dreiging ervan was voldoende om uit de problemen te zijn. Ik had eigenlijk geen realistische winstkansen, zelfs niet nadat een van mijn torens was binnengedrongen door een kleine onnauwkeurigheid van zijn kant, en na 31 zetten was de volgende stelling bereikt:

Marnix van der Zalm - Joram op den Kelder
stelling na de 31e zet van zwartMijn tegenstander had hier nog ongeveer drieënhalve minuut op de klok, ik ietsje meer. Er kan niet zoveel meer gebeuren in deze stelling. Wit kan niet op e4 slaan vanwege een schaakje op e1, zwart kan niet met zijn binnengedrongen toren op rooftocht gaan omdat dan e4 wel telkens hangt. Behalve het direct weggeven van torens moet wit alleen van zijn g-pion afblijven, omdat zwart dan veld f3 krijgt voor zijn toren. Verder is alles ok: zetten met een van de andere pionnen, passen met een van beide torens, alles kan. [EDIT: OK, dat is niet helemaal waar, wit moet wel e4 blijven aanvallen. Anders geeft zwart een schaakje op e1 en wint daarna pion a3.] Zwart kan toch niks beginnen: zelfs al kan hij met z'n koning op f5 komen en zo e4 dekken, dan kan hij nog steeds niet met z'n toren op rooftocht, omdat wit altijd met een schaakje op f2 de zwarte koning als verdediger van e4 kan uitschakelen.

De oplettende lezer heeft uit de uitslagen kunnen constateren dat zwart vanuit deze stelling tóch gewonnen heeft. Hoe kan dat toch, zou je je kunnen afvragen. De verklaring is heel simpel: mijn tegenstander dacht eerst een paar minuten na totdat hij nog maar 10 seconden had, en gaf vervolgens op! Dat had ik niet verwacht, aangezien het stellingsoordeel remise is na alle zetten die niet meteen een toren weggeven ofzo... Daarmee bereikte ik weer eens een noviteit: het winnen van een schaakpartij (vlag uitgezonderd) zonder ook maar op één enkel moment in de partij gewonnen te hebben gestaan. Tsja...

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

27-09-2009 17:49 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2099

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Weet je zeker dat het helemaal remise is? Niet dat ik daar zou opgeven, maar het lijkt me nog wel dat zwart wat kan proberen, zeker gezien de tijdnood.
Wat als zwart bijvoorbeeld zijn koning naar f5 brengt? Dan staat de pion extra gedekt; en torenruil op e5 lijkt me erg gunstig voor zwart, want dan kan de zwarte toren op f1 wél op rooftocht toch!?

27-09-2009 18:03 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Walter
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-02-2004
aantal berichten: 356

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

6 nieuwe spelers in DSC1, die samen 5 1/2 punt halen, geweldig. Gefeliciteerd, ga zo door.

Even wat anders: Experts discussiëren over het geslacht van de Zuid-Afrikaanse 800 meterkampioene Caster Semenya.
Amateurs gaan uit van een rijtje vrouwelijke kenmerken, zoals:
Is het haar langer dan 20 cm? 's Middags liever thee dan koffie? Gezelligheid belangrijker vinden dan het winnen?
Joram, Marten, 1 troost: Gezien de uitstekende resultaten van de vrouwen, is er wellicht sprake van kunstmatige intelligentie.

PS:
De beste mop die ik sinds tijden gehoord heb is afkomstig van de "wiskunde-meisjes" (Volkskrant):
Een bioloog, natuurkundige en wiskundige stonden een tijd voor een huis. Eerst gingen er twee personen naar binnen en later kwamen er drie naar buiten.
Hoe kan dat?
De bioloog zei: Oh, hier is voortplanting in het spel.
De natuurkundige: Duidelijk een geval van een meetfout.
De wiskundige: Als er nu weer iemand het huis ingaat, dan is het huis weer leeg!

27-09-2009 20:21 Walter is offline Search for Posts by Walter Add Walter to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Martin
Weet je zeker dat het helemaal remise is? (...)
Wat als zwart bijvoorbeeld zijn koning naar f5 brengt?

Ik weet het, mijn post was een beetje aan de lange kant... hoewel die van jou nog langer was, Martin! Het antwoord op je vraag had ik al gegeven:

Quote

Originally posted by Joram op den Kelder
Zwart kan toch niks beginnen: zelfs al kan hij met z'n koning op f5 komen en zo e4 dekken, dan kan hij nog steeds niet met z'n toren op rooftocht, omdat wit altijd met een schaakje op f2 de zwarte koning als verdediger van e4 kan uitschakelen.

Het eenvoudigste voor wit is om gewoon hard met de damevleugelpionnen naar voren te lopen. Dan heeft zwart de keuze tussen op zetherhaling ingaan en de b-pion winnen ten koste van de twee verbonden vrijpionnen, wat een enkel toreneindspel hg tegen h op het bord brengt. Ook potje met de zwarte pion nog op h7.

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

27-09-2009 20:54 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Walter
Joram (...), 1 troost: Gezien de uitstekende resultaten van de vrouwen, is er wellicht sprake van kunstmatige intelligentie.

Ach, er zijn ergere dingen op de wereld dan het winnen van een schaakpartij - onafhankelijk van de wijze waarop deze tot stand is gekomen.

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

27-09-2009 20:59 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 380

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ach, als de dames dit seizoen allen 9 uit 9 scoren ga ik voor de 9 remises... kunstmatige intelligentie of niet! Knipoog

27-09-2009 21:38 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller