Delftse SchaakSite

DSC K4 ontgoocheling in Sliedrecht

Afgelopen zaterdag reisde het 4e team af naar Sliedrecht voor een belangrijke wedstrijd tegen de koploper in de poule 5I. Op papier zou dit geen heel moeilijke tegenstander moeten zijn, maar hun prestaties dit seizoen gaven mij geen goed gevoel. Het zou hard werken worden, en dat werd het ook.

Bord 8, Arzhang. In een Bird opening die beëindigd tot Dutch stone wall, stond ik beter na de opening. Ik kon mijn plusje houden tijdens middenspeel. Helaas door tijdnood, had ik besloten om meer stukken te ruilen en dat ging richting remise.

Bord 7, Edgar. Ik speelde met wit op het 7e bord de Bird opening. Dat ging behoorlijk goed. In het late middenspel kreeg ik een mooie aanvals stelling. Helaas speelde ik iets onnauwkeurig en verloor onnodig een pion. Helaas was daarna de dreiging met mat achter de paaltjes net niet genoeg om remise te bereiken al had ik taaier kunnen spelen.

Bord 6, Bauke. Na een Poolse opening kwam ik goed uit in het middenspel met het leeuwendeel van zijn stukken vast op de dame vleugel en zijn koning vast in het centrum. Hier zat ergens een winnende matcombinatie in (mat in 6) maar die heb ik helaas niet weten te benutten. Hier wist mijn tegenstander met moeite uit te komen doordat na mijn kwaliteitsoffer hij een tegenoffer had met schaak en zo met slechts een pion achter uit mijn beide matdreigingen wist te ontsnappen. Na veel afruilen werd het een ingewikkeld toren eindspel waarin ik een vrij pion voorstond maar mijn verdere pion structuur bagger was waardoor ik het me niet kon veroorloven ook maar 1 pion kwijt te raken zonder torens te ruilen. Tegelijkertijd kon hij makkelijk de pion terugwinnen, maar kon hij dat niet goed doen zonder torens te ruilen (wat weer winnend zou zijn voor mij ivm de vrijpion en mijn actievere koning). Dit leidde uiteindelijk tot een impasse waarbij we geen van beide onze toren konden mobiliseren, geen van beide een pionzet konden doen en we dus alleen maar heen en weer liepen met de koning, wat het een remise maakte.

Bord 5, Thomas. Ik kreeg een siciliaan op het bord waar ik niet heel bekend mee was, waardoor ik voor een solide opstelling ging. Mijn tegenstander had geen zin om te rokeren en ging vol in de aanval op mijn koning. In een volgens de computer gelijke stelling offerde hij een toren incorrect. Toen ik zijn aanval wist af te slaan stond hij een toren achter en gaf hij op.

Bord 4, Roelof. Bij mij een Londen-systeem waarbij ik poogde mijn tegenstander te verrassen met c5 en Db6. Hij speelde echter Db3, solide maar wat saai. Daardoor zag ik over het hoofd dat ie een pion kon snoepen (zodra ik de klok indrukte zag ik het) en de rest van de partij worstelde ik om gelijk te komen. Op het einde dacht ik een slimme truuk te hebben maar die werkte helaas niet. Volgens de computer op dat laatste cruciale punt wel een andere remisezet gemist. Al met al helaas een partij om snel te vergeten.

Bord 3, Rob. Na een Slavische ruilvariant en een stukoffer op b5 en een stukoffer op b4 bleef er een eindspel over. Met ieder vier pionnen een toren en een paard. Ik kan mijn d-pion promoveren. Maar mijn tegenstander had een gevaarlijke vrij a-pion. Toen mijn paard opgesloten werd moest berusten met remise.

Bord 2, Christophe. In een interessante partij wierp ik vroeg complicaties op met h6 en f5. M'n tegenstander besloot all-in te gaan met een stukoffer voor 2 pionnen, waarin mijn koning vrij zwak kwam te staan. Objectief was er niet genoeg compensatie, maar ik liet enkele zetten later pardoes een kwaliteit hangen, waardoor het tij keerde. Met 2 stukken voor de toren zou ik normaal wat beter staan, maar met 3 pionnen minder leek de situatie nijpend. M'n tegenstander zette echter niet accuraat voort, waardoor ik 2 pionnen terug kon winnen en z'n koning klem kon zetten. Analyse achteraf liet me het pad naar winst zien, maar ik kon het niet vinden achter het bord. Ik won enkel een kwaliteit, maar met 3 dreigende pionnen voor het stuk dat ik meer had, was ik uiteindelijk tevreden met de remise die volgde.

Bord 1, Sander. Van mijn tegenstander wist ik van tevoren maar 1 ding: hij had 5 uit 5, met een TPR van 2200+, en hij heet van Beest. Ik heb helaas geen partijen van het Beest kunnen vinden, dus ik ging helemaal blanco de wedstrijd in. In een voor mij gebruikelijke opening ging het lang gelijk op. Uiteindelijk kwamen we beide zonder kleerscheuren terecht in een in mijn beleving buitengewoon complex eindspel met allebei een dame en een paard. Mensen die mij goed kennen weten dat mijn credo is: "in het eindspel liggen de kansen". Dat was ook hier het geval. Ik kreeg meerdere kansen, en heb een groot deel van het eindspel beter gestaan. Echter kon ik op cruciale momenten toch de goede weg niet vinden, en al met al had alles mij heel veel tijd gekost. Uiteindelijk werden de dames geruild, en terwijl het Beest en ik elkaar te paard bevochten leek de zaal inmiddels helemaal leeg. Ook in deze fase kreeg ik nog cruciale kansen die ik alsnog niet wist te benutten. Geheel uitgeput overzag ik een vorkje waarmee mijn tegenstander een voor mij cruciale pion kon neutraliseren, waarop ik - licht gefrustreerd - moest erkennen dat de kansen op winst verkeken waren. Het Beest was weliswaar getemd, maar niet verslagen. Ik bood een remise aan, dat werd beantwoord (in mijn beleving) door een luid applaus van zijn teamgenoten. Vermoedelijk ook om dat daarmee definitief de matchpunten naar Sliedrecht gingen.

We hebben goed gestreden, en we zaten er dichtbij.

 Sliedrecht 31799-DSC-K417934˝-3˝
1Beest van, Y. (Yaro)1831-Gennip van, A.D. (Sander)1900˝ - ˝
2Haan de, J.B.A. (Jurgen)1849-Rebreyend, C. (Christophe)1879˝ - ˝
3Stoker, M. (Martijn)1803-Smits, R.C.M. (Rob)1858˝ - ˝
4Hut, T.Y. (Tjerry)1795-Westerink, R.V. (Roelof)18101 - 0
5Prins, H. (Henk)1794-Bredewoud, T.P. (Thomas)18240 - 1
6Hoek van der, H.J. (Henk)1749-Schenkelaars, B. (Bauke)1713˝ - ˝
7Dobber, G. (Bert)1785-Huisman, E. (Edgar)16571 - 0
8Vis, P.C.W. (Peter)1783-Davazdahemami, A. (Arzhang)1701˝ - ˝


Verslag van de tegenstander: Sliedrecht 3 goochelt zich naar winst

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap