Delftse SchaakSite

Lierse 1- DSC5, 9 maart 2020

Op 9 maart speelde DSC5 uit tegen Lierse 1 in De Lier. Weer een spannende wedstrijd, en dankzij weer drie behulpzame invallers voor de afwezige Khaled, Mattia en Nishant, waren alle borden bezet. Aan de borden 2, 3 en 4 vielen de eerste beslissingen kort na elkaar. Ronald Braakman slaagde er niet in om zijn tegenstander aan bord 2 punten te ontfutselen; hij moest opgeven. Ook invaller Raymond Thomas moest opgeven. Hij trof aan bord 3 de op papier sterkste tegenstander met een rating van 1802. Cock Hazeu, die jarenlang zelf lid was van Lierse, speelde aan bord 4 met zwart tegen Adriaan Verduijn, een oud-clubkampioen. Al op de zevende zet beging Cock een enorme ‘mispeer’ die hem de kwaliteit leek te gaan kosten, of ten minste een pion. Maar in de cruciale vijf zetten die volgden, deed Cock “alles goed”, zodat de schade beperkt bleef tot een verbroken rokade. Ook daarna moest Cock secuur verdedigen. Toen dat lukte, en z’n tegenstander onvoordelig in de tijd was komen te staan, bood Cock remise aan, die Adriaan accepteerde. 2˝-˝.
Daarna duurde het even voor er weer een partij werd beëindigd. Henk Stipdonk, die met zwart de Caro Kann tegen Gera de Jong speelde, kwam heel behoorlijk uit de opening; na de 12e zet stonden bijna alle witten stukken weer op hun oude plaats, en Henk kon wat pionnen gaan verorberen. Dit voordeel gaf hij niet meer uit handen; toen wit ook nog een kwaliteit weggaf, gaf zij op. 2˝-1˝.


Victor van der Kloet slaagde er aan bord 5 met wit ook in te winnen, zodat de stand weer helemaal gelijk getrokken was. 2˝-2˝. Erik Wagter, onze tweede invaller had het aan bord 7 met zwart moeilijk. Toen hij in tijdnood, en in het heetst van de strijd in een lastige stelling een onreglementaire zet deed, speelde zijn tegenstander gewoon door, maar een omstander intervenieerde, waarna de wedstrijdleider tijd bijtelde bij Eriks tegenstander. We hebben het er maar bij gelaten. Twee zetten later gaf Erik op. 3˝-2˝. Aan bord 8 wist onze derde invaller, Shyam Balasubramanian, met zwart gelukkig wel te winnen, zodat de stand weer gelijkgetrokken werd. 3˝-3˝.
De beslissing moest dus vallen aan bord 1, bij Tom Broekhuizen, die met de witte stukken tegen Wim Poot speelde. Ze speelden een Spaanse partij waarin Tom er al snel voor ging om een pion te winnen. Ondanks dat dit niet correct was, leverde het toch een voordeel op; Wim wist het namelijk niet af te straffen. Daarna volgde nog een enerverende partij waarin Wim zich niet snel gewonnen gaf. Aangezien wit het lange tijd moest doen met alleen het increment, had zwart ook nog de nodige kansen. Uiteindelijk werd de pluspion in wederzijdse tijdnood toch te veel. Tom had een solide stelling en speelde met groot vertrouwen. De teamleider van Lierse gaf aan met remise (en 4-4) te willen instemmen. Ik heb dat wel aan Tom overgebracht, maar liet de beslissing uiteraard aan Tom. Die bleef ijzerenheinig doorspelen, lokte zijn tegenstander in de val, en wist uiteindelijk te winnen!

Mooi was dat het team tot de laatste zet bleef kijken. 3˝-4˝. De eerste remise, van Cock, leverde uiteindelijk een erg nuttig half puntje!

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap