Delftse SchaakSite

DSC-H3 boekt klinkende overwinning op RSC-Belgisch Park

DSC-H3 heeft gisteren in eigen huis een ruime overwinning geboekt op het eerste team van RSC-Belgisch Park. Het werd maar liefst 6-2, en dat was veel meer dan waar op gehoopt kon worden.

Als eerste was Arno Wiersma klaar. In een onderhoudende partij bleek voor beiden dat zetherhaling beter was. Na kort overleg met de non-playing captain werd de vrede getekend.

Op dat moment zag het er verre van duidelijk uit. Zo had Diederik van Heijgen op bord acht een lastige stelling en al de eerste tekenen van naderende tijdnood. Zijn buurman Brent van Dusseldorp had een pion meer, maar het was niet geheel duidelijk hoe dat te winnen. Ook op de andere borden zag het er gelijkwaardig uit, met hier een daar een plusje, maar ook een aantal keer duidelijk minder tijd.

Rom Smits was uiteindelijk de tweede die won. Hij voerde het technisch lastige eindspel van goed paard degen slechte loper secuur tot winst.

Het eindspel van Brent bleek niet te winnen. Ook hier was het paard reddend. Dit gecombineerd met de koning van wit die - net als al zijn pionnen - op de andere kleur stonden dan de loper van zwart.

Op de andere borden bleef het veelal spannend; Alexander Bruschke was actief uit de opening gekomen, maar zijn tegenstander had inmiddels wat tegen-geklier op de open h-lijn. Jorick Laan stond mooi, maar het was gesloten, en het was onduidelijk hoe dat zich zou ontwikkelen. Diederik leek ronduit slecht te staan, zeker gezien zijn enorme tijdachterstand. Henrik Tamerus zijn partij was moeilijk in te schatten. Hij leek wel beter te staan, maar voortgang boeken was verre van logisch.

Het was Arnt Veenstra die als eerstvolgende klaar was. Hij had eerder al ge´nformeerd of remise aanbieden dan wel -nemen een goed idee was. Gezien de onduidelijkheid op de borden was het advies om door te spelen als dat geen verkapte verliespoging was, en geen gekke dingen te ondernemen, tenzij hij daar zelf zin in had. Een geweldig advies. In een -eindspel waar helemaal niets aan de hand was, gaf zijn tegenstander een toren weg, omdat hij de dame die dekte gepend was. Oeps...

Maar er was nog meer voorspoed onderweg. Diederiks stelling was enorm opgeknapt. In ruil voor een kwaliteit had zich een pionnenfront op de damevleugel ontwikkeld van 3 verbonden vrij­pionnen die gebroederlijk richting de achterlijn marcheerden. En met minimaal 17 seconden op de klok (in de slotstelling al ‘weer’ 57 seconden), wist hij die partij te winnen.

Kort daarna wist Jorick te winnen. Lang was zijn plusje klein geweest, maar nadat zijn tegenstander de stelling vrijwillig opende was het rap gedaan. Met twee torens op de f-lijn en een loper die naar f8 keek, was de 1-0 een feit.

Alexander stelde vervolgens een remise veilig. Het derde paard-loper-eindspel van de avond bood geen winst weg meer voor een van beide partijen.

Als laatste was Henrik nog bezig. In de (computer)analyse achteraf zou blijken dat hij een ‘eenvoudige’ (+7 variant) winst was, maar de realiteit was dat deze variant complex was, en op allerlei manieren kon ontsporen. Daarna herstelde zwart zich, en in de slotstelling stond Henrik wellicht iets minder.

Al met al was een overwinning terecht, maar een 6-2 was wel erg veel van het goede. Wij klagen niet.

 DSC31809-RSC-Belgisch Park 118376-2
1A.A. Wiersma1887-G. Milort2043½-½
2H.A. Tamerus1897-C.J. Kanters1988½-½
3A. Bruschke1785-J.A. v/d Zijden1818½-½
4J. Laan1825-G. Werkhoven18021-0
5A.H. Veenstra1719-A.Q. v/d Zijden18321-0
6R.C.M. Smits1785-C. Groen17891-0
7B. van Dusseldorp1768-A.J. v/d Toorn1727½-½
8D. van Heijgen1802-P.H. Ingenhoes16971-0

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap