Delftse SchaakSite

DSC-K3 wint ruim.

Hoe zou DSC3 spelen na de ongelukkige nederlaag tegen Rijswijk? De tegenstander, Almere 2, is op papier niet zo sterk.
De reis naar de speel lokatie was een warming-up. In de buurt van Almere is aan de weg gewerkt, waardoor navigatie systemen zonder een jaarlijkse of dagelijkse update aardig in de war kunnen raken: "Route opnieuw berekenen". Het is ook mogelijk dat je op de heenreis een tussenstop inplant, maar dat die tussenstop stiekem een paar velden verder is dan je eerst hebt ingeschat. Ondanks de kleine hindernissen waren we spoedig na het begin op volle oorlogssterkte.
Volle oorlogssterkte? Ja, dat ik ook zo iets. Als je 9 man hebt voor 8 plaatsen, dan zit het toch wel goed? Eerst gaf Walter aan, dat hij niet meedeed. "Opstelling opnieuw berekenen.", vervolgens viel ook Ashwin uit. "Opstelling opnieuw berekenen." Verder wilde DSC1 graag gebruik maken van de diensten van Ted, zodat er een extra invaller nodig was. "Opstelling opn... ja ja, dat weten we nu wel."
Walter deed toch maar wel mee, en Jouke viel in. "Opstelling berekend."

Bij veel borden ging het aanvankelijk moeilijk, maar speelden de DSC-ers na verloop van tijd toch beter. Wat aanvankelijk leek uit te draaien op een kleine overwinning, was bij nader inzien toch een goede ronde.
Het goede werk werd voorgedaan door kopman Pieter:
In een dameloos middenspel plukte ik een pionnetje mee. Mijn tegenstander vond nog wel een diepe combinatie om de pion terug te winnen, maar hij had niet beseft dat het resulterende pionneneindspel gewonnen voor mij was.

Niet veel later zorgde ook Walter voor een punt:
Met pijn in mijn hart ruilde ik mijn sterke loper tegen een paard. Het was wel een goede keuze, want een aanval op h7 zou niet doorslaan, het draaide om veld e5. Na dat veld veroverd te hebben, zette ik een paard op d4. Ik had geen haast met het openbreken van de damevleugel. en kon eerst met mijn koning naar de centrum lopen. Na Pd4-b5-d6 en b3-b4xa5 werd zwart verder onder druk gezet. Hij ging gelijk in de fout en miste Pd6-e8+ x c7.

Met een 2-0 voorsprong maar enkele onduidelijke (eh, slechte) stellingen wil je je voorsprong consolideren.
Peter:
Via een langer dan voorziene tussenstop in Gouda kwam ik enigszins verlaat aan in de speelzaal. Na een redelijk rustige opening had ik met zwart een ongeveer gelijke stelling op het bord. Echt zon stelling waarbij als de ene partij gaat forceren, de andere partij opeens ook kansen krijgt via de achterdeur. Een rondje langs de borden leerde mij dat Pieter een totaal gewonnen stelling had en Jouke op het laatste bord ook nog steeds een gezonde pluspion voor stond. Toen Walter op het bord naast mij met een paardvork een toren en tegelijk de partij won, leek het me een goed moment voor een remiseaanbod. Mijn tegenstander accepteerde het vrij snel.

Soepeler ging het bij Jouke:
Na veel rekenen, durfde ik het aan om een thematische openingsval uit te voeren. Achteraf bleek het correct te zijn, en mijn tegenstander koos terecht eieren voor zijn geld door in een gezonde stelling door te spelen met een pion minder. De positie speelde echter makkelijk, en ik kon zonder veel problemen de partij binnenslepen.

Dat ging heel wat beter dan bij Richard:
Almere uit. Altijd lastig. Vooral als je 10e zet een ingelovelijk bok is. Ik verloor pion a7 waar dit ook een centrumboer had kunnen zijn.
Bijgekomen van de schrik ging ik in overlevingsstand. Mijn tegenstander ruilde gelukkig de dames. Vervolgens speelde ik actief door en hij passief wat resulteerde in een remise-achtig dubbel toreneindspel. Voordat ik een doorbraak met afwikkeling speelde bood ik remise aan.
Net als mijn navigatie moest ik herhaaldelijk de remise-weg opnieuw berekenen.
Dat was de 4-1

Zouden we nog een halfje halen uit de laatste drie partijen?
Jan Peter moest zich verdedigen tegen een botte boer op d6, zou hij nog een eeuwig schaak hebben? Hij gaf een overtuigend antwoord:
Ik had een wat moeizame partij waarbij ik nogal wat tijd verspeelde met dame en toren manoeuvres. Wit toog op de koningsvleugel ten aanval en kreeg gevaarlijke kansen. Na dameruil ontstond een eindspel waarin de vrije witte d-pion eerder zwak dan sterk was. Ik won deze en uiteindelijk kwam het op een wedren in het pionnen eindspel aan, waarin ik al berekend had dat zwart twee zetten eerder was.

Bij Wim was het evenwicht lange tijd verstoord, op een bepaald moment stond hij twee pionnen achter. Of hij daar nou genoeg compensatie voor had?
Wim: Na de opening had ik een klein voordeel. Dat werd een groot voordeel na matige zetten van mijn tegenstander. Maar de stelling bleef complex. Vervolgens ging het van kwaad tot erger. Ik miste enkele kansen op winst en vervolgens maakte ik ook nog een kleine blunder. Uiteindelijk ontstond een eindspel met ongelijke lopers met remise als resultaat. Dat moet echt beter.

Als laatste was Arnt bezig. Toen de team overwinning nog niet zeker was, koos hij voor een afwikkeling naar een eindspel met ongelijke lopers. Dat is toch altijd wel remise?
Nou, dat valt tegen. Als je oppo een vrije randpion hebt, en jij een zwakke broeder op f3, dan kan het wel heel lastig worden. Jouke vond toch de route naar remise: Koning naar a2 (vrijpion tegen houden), pion op g4 offeren (ja, zomaar g4-g5) en dan met Lb3-e6-g4 de pion op f3 van de veilige kant dekken. Hij had die route iets eerder moeten berekenen want nu kon zijn oppo met een tussenschaakje het plan verhinderen. Pff, geen tussenschaak en remise!
Of in zijn eigen woorden:
Mijn partij begon met een mooie verassing, omdat ik speelde tegen een oude bekende. We speelden een Italiaanse partij, die lang symmetrisch bleef, totdat mijn tegenstander het initiatief naar zich toe wist te trekken. Na het opspelen van zijn g en h pion werd de g-lijn half geopend richting mijn koning. Omdat het plan voor hem eenvoudig was, namelijk alle zware stukken op de g-lijn, besloot ik het centrum te openen voor het broodnodige tegenspel. We hadden inmiddels lopers van ongelijke kleur over gehouden met de zware stukken. Na het openen van het centrum stuurde ik aan op het ruilen van de zware stukken, hoewel dat een pion kostte. Het blijkt dat ik correct had beoordeeld dat dat te houden was. Ik zag alleen het correcte remiseplan niet, waardoor ik verloren kwam te staan. Als laatste kans offerde ik een pion om een vesting te bereiken. Mijn tegenstander nam de pion aan, waardoor ik remise kon houden. Al met al een mooie, interessante partij.

Met de 2-6 overwinning kijken we weer naar boven.

Almere 2 - DSC Delft 3

Vlak , K. (Kees) 1756 Buzing , P.C. (Pieter) 2027 z-w 0 - 1
Damen , L.J.A. (Leo) 1844 Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2063 w-z 0 - 1
Kaldenbach , J.G. (Hans) 1836 Kortis , W. (Wim) 2109 z-w -
Overweg , D.W. (Danny) 1918 Oranje , R. (Richard) 2098 w-z -
Groot , P. (Pim) 1878 Anema , W.J. (Walter) 2009 z-w 0 - 1
Huijzer , J.E.M. (Jacques) 1801 Lode , P. (Peter) 1918 w-z -
Kortendijk , A.J. (Albert) 1866 Veenstra , A.H. (Arnt) 1709 z-w -
Koeleman , G.M. (Gerard) 1700 Gosliga van, J.S. (Jouke) 1824 w-z 0 - 1

er zijn geen reacties: reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

Spelletjesavond

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap