Delftse SchaakSite

DSC-K1 wint thuis met 8,5-1,5 van ASV 1

De kop is eraf en met een score van 8,5 uit 10 staat DSC1 meteen bovenaan de ranglijst. Voor de partij werd er al gegrapt dat de grote boekenkast met informatoren onze tegenstanders misschien zou intimideren. Zou dit de oorzaak zijn geweest? In ieder geval vielen de dobbelstenen de juiste kant op.

Gert was als eerst klaar. Zijn tegenstander Wouter "de Dobbelaar" van Rijn opende dankzij de voorzienigheid 1.e3. Hij vertelde later namelijk altijd 2 dobbelstenen te werpen om zijn beginzet (ook met zwart!) te bepalen. Dit keer 1.e3 dus. Er volgde 1..,Pc6 2.d4, d5 3.c4, e5! en ze kwamen in een variant van de Chigorin terecht die Gert veel beter kende dan hij. Zijn tegenstander kwam al snel in de verdrukking. Op het laatst nog een wederzijdse schaakblindheid (een paard van Wouter stond in) maar toen stond hij al totaal verloren. Winst dus.

Na een tijdje stilte, ging het opeens hard:
FM Joost werd opgeofferd op bord 1 en dit maakte hij al snel waar tegen Bob Beeke. FM Joost snoepte een pion op g2 en zette zijn loper uiterst passief op h3 om zijn g4 pion te verdedigen. Vervolgens liet hij nog wat paarden toe in zijn stelling en verloor hij redelijk geforceerd een kwaliteit. Hierna raakte Bob het spoor echter bijster. Teveel rijkdom voor hem en hij offerde meteen een vol stuk terug. Hierna werd het van kwaad tot erger, want in plaats van Bob had Joost opeens alle activiteit. Zijn stukken gingen als een mes door de boter en Bob kreeg zijn koning niet veilig. 0-1.

IM Joost kwam tegen Jaap Vogel in een Slavische stelling terecht die hij goed in de vingers heeft. Wit had moeite om de juiste velden voor zijn stukken te vinden, terwijl IM Joost steeds dominanter werd. De manoeuvre met h6-h5 was sterk, daarna had IM Joost echter waarschijnlijk beter g4 ipv h4 kunnen spelen. In tijdnood miste wit echter de manier om terug in de partij te komen, waarna hij hard gemat werd.

Met vier punten op zak leek de buit al binnen, maar op enkele borden stonden de spelers van DSC helemaal niet zo lekker. Uiteindelijk werden ook hier nog punten geoogst.

Tegen Pieter Verhoef speelde Dennis een opening die hij voor het laatst 10 jaar terug had gespeeld en dat werd snel duidelijk. Wit kwam met een interessant plan over de damevleugel waarvan hij dacht dat dit niet kon werken. Zijn 19....Lh8?! maakte echter dat het dat wel deed en kwam flink onder druk te staan. Hij gaf uiteindelijk een pion voor een enigszins onduidelijk eindspel. Zijn tegenstander had meer kunnen bereiken door hier niet op in te gaan. Nu kreeg Dennis snel eeuwig schaak.

Bij Marijn bleek al snel dat hij nog geen gebruik had gemaakt van de grote kast met informatoren. Hij kwam slecht uit de opening, maar zijn tegenstander beet niet door. Hij wist het tij te keren en in tijdnood zelfs nog een vol punt binnen te halen.

Wat er bij Ricardo’s partij gebeurde is een groot mysterie. Vanuit een gesloten siciliaan offerde hij een stuk voor een grote aanval. Het leek bijna mat te gaan, maar even later zaten ze in een eindspel dat nog helemaal niet zo duidelijk was. Maar ook Ricardo wist uiteindelijk zijn stelling tot winst om te zetten. Ondertussen werden de resultaten wel een beetje eentonig.

David speelde met wit een hoogst interessant en objectief gambiet, wat zijn tegenstander Eelco de Vries niet echt kende. Al snel vloog de vlam in de pan met een stukoffer (tijdens de analyse snapte niemand het, maar na een half uur belachelijk gemaakt te zijn, kwam David erachter dat zwarts loper in werkelijkheid op f8 stond, niet e7), wat uiteindelijk resulteerde in een offer van een kleine kwaliteit. De zwarte koning bleef echter in het midden van het bord staan en David bleef zijn tegenstander voor problemen kunnen stellen. Toen zwart voor een op zijn zachtst gezegd passieve verdediging koos (...Da8?) was het snel gedaan!

In Chiels partij tegen Otto Wilgenhof opende het centrum zich op een voor hem voordelige manier, wat leidde tot een ongelijke loperstelling waarin hij initiatief richting de vijandige koning kon ontwikkelen. Een geplande materiaalwinst ging niet door (zwart zou dan plotseling grote dreigingen ontwikkelen), maar gelukkig werkte plan B wel: het openen van de lange diagonaal middels twee pionoffers: er was eigenlijk geen goede verdediging om alle witte dreigingen het hoofd te bieden.

Bob speelde Aljechin met succes tegen Mick van Randtwijk. Zijn tegenstander offerde een pion voor wat druk. Bob wist een stikmatcombinatie te ontwijken en even later in een ingewikkelde stelling maakte zijn tegenstander een tactische fout: Bob had een tussenzet en won een dame tegen een toren. 0-1

Onze teamcaptain Lisa kreeg een Spaanse structuur op het bord. Nadat de stelling geopend werd met d5 en d4 kwam ze gedrukt te staan en moest ze zelfs een kwaliteit geven. Ze vocht nog tot het bittere eind en was zelfs als laatste nog bezig. In het eindspel bleek de stelling niet meer te houden en werd ASV toch nog een puntje gegund.

De dag werd afgesloten met een welverdiende pizza. Er werd gezellig bijgekletst en de overwinning gevierd.
Of het nou aan de dobbelstenen of aan de boekenkast lag weten we niet nog steeds niet, maar dit smaakt in ieder geval naar meer.

Gedetailleerde uitslag:
 DSC12253-ASV 121278½-1½
1Ruitenburg van, J. (Joost)2313-Beeke , B. (Bob)22901 - 0
2Kerkhof van, D. (David)2375-Vries de, E. (Eelco)22381 - 0
3Michielsen , J.R. (Joost)2418-Vogel , J. (Jaap)21901 - 0
4Oosterom van, C.D. (Chiel)2383-Wilgenhof , O. (Otto)21701 - 0
5Ruijgrok , D.A. (Dennis)2278-Verhoef , P.F. (Pieter)2137½-½
6Hartog den, M.F. (Marijn)2102-Boel , P. (Peter)21231 - 0
7Legemaat , G. (Gert)2222-Rijn van, W.A. (Wouter)21191 - 0
8Hortensius , L.M. (Lisa)2136-Bus , T.G. (Tom)20980 - 1
9Voogt , B. (Bob)2142-Randtwijk van, M.A. (Mick)19811 - 0
10Slaa , R. (Ricardo)2156-Schleipfenbauer , B. (Bent)19261 - 0

er zijn 3 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Prinsenstad-toernooi

Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap