Delftse SchaakSite

DSC3 wint vrij eenvoudig in Wijk aan Zee

Het nieuwe derde team van DSC is met een eenvoudige 5-3 winst op de Wijker Toren 2 het KNSB seizoen begonnen. De winst was geen verrassing want het ratingverschil tussen beide teams was enorm hoog. Wellicht is 5-3 nog te mager gezien het verschil in speelsterkte op papier.
Maar goed; 2 matchpunten zijn 2 matchpunten....

Hieronder het verslag geschreven door debutant Erik Biemans.


Het seizoen is weer begonnen. En voor de eerste KNSB-partij in klasse 3D van dit seizoen mochten we naar de ‘heilige grond’ van de Moriaan in Wijk aan Zee. In de Moriaan speelden we tegen Wijker Toren 2. Op papier waren wij favoriet met een gemiddelde rating van 2090 tegen 1965.

Op bord 8 speelde ik zelf met zwart. Het was mijn debuut in de KNSB en voor DSC. En dat debuut duurde niet heel lang, omdat mijn tegenstander na een half uur en 10 zetten een stuk weggaf en direct opgaf. Dat was al snel 0 - 1 voor DSC.

Op bord 1 speelde Wim met wit een rustige partij, waarin al snel al de paarden van het bord verdwenen en er een gelijke stelling op het bord kwam. Wim en zijn tegenstander speelden nog wel wat zetten, maar doordat zij allebei te weinig vertrouwen hadden in voordeel, besloten zij vrij snel tot een gelijkspel. Gelukkig voor Wim was Max Verstappen te volgen in het café van de Moriaan. Na een korte analyse kon Wim als auto- en schaakliefhebber zowel Formule 1 als het schaken volgen. Nieuwe tussenstand: ½ - 1½.

Op bord 6 speelde Lucien met zwart. In een boeiende en open partij speelde Lucien tegen het snelschaaktalent Dragan Skrobic. Lucien kwam goed uit de opening en had een flink tijdvoordeel. Na ongeveer 15 zetten ging Lucien in de denktank om een prachtige combinatie op het bord te toveren. Zijn tegenstander dacht paarden te ruilen, maar met de slimme tussenzet Txc2 wist Lucien groot voordeel te behalen. Lucien offerde hiermee een kwaliteit, en won daarna via een prachtige combinatie waarin wit kansloos bleek: ½ - 2½.

Op bord 5 speelde Jan-Peter met wit. Jan-Peter kwam in een lastige stelling terecht waar zwart een pion kon winnen, maar waar de tegenstander koos voor positioneel voordeel. Kort daarna moest Jan-Peter toestaan dat zijn tegenstander met zijn koning helemaal naar de overkant liep om wat pionnen op te halen. Jan-Peter verloor twee pionnen in een eindspel met toren en loper tegen toren en loper. Zwart speelde het soepel uit en haalde het eerste volle punt binnen voor de Wijker Toren: 1½ - 2½.

Op bord 3 speelde Richard met wit. En zoals we Richard kennen was er volop spanning, doordat er spanning was op alle vier de pionnen in het centrum. Het leek er goed uit te zien. Met tegenovergestelde rokades en een open stelling leek de stelling op Richards lijf geschreven. Na veel manoeuvreren waarin zijn tegenstander vaak dames probeerde te ruilen en Richard probeerde vooral de dames op het bord te houden om aanval te houden, leek het nog steeds de goede kant op te gaan. Maar omdat de tegenstander uitstekend verdedigde, was er voor Richard geen doorkomen aan. Uiteindelijk moest Richard dan ook genoegen nemen met remise: 2 - 3.

Op bord 4 speelde Hans met zwart. Er werden al snel dames geruild. En met alleen lichte stukken en torens leek Hans wat beter te staan doordat zijn tegenstander een dubbelpion had. Hans leek een paard weg te geven, maar hij kwam hier wonderbaarlijk genoeg uit (dit kan trouwens ook iets zeggen over mijn schaakinzicht, want waarschijnlijk had Hans het allemaal al lang gezien). Nadat hij zijn paard had gered, wist Hans zelf een pion (of zelfs twee?) te winnen, waarna het de goede kant op leek te gaan. Ik ben even naar het café gegaan voor wat snelschaakpotjes tegen Dragan en toen ik weer terug kwam, hoorde ik dat het remise was geworden, omdat Hans een stuk in één had weggegeven. Zonde! Remise in plaats van winst. Hiermee kwam de stand op 2½ - 3½.

We hadden dus nog maar één punt nodig voor de eerste overwinning van het seizoen. En die kwam er! Op bord 7 speelde Pieter met wit een sterke partij. Hij kwam goed uit de opening: een comfortabele stelling, meer ruimte en tijdvoordeel. Dat zag er goed uit dus. Hij wist zijn tijd-, ruimte- en stellingsvoordeel om te zetten in materiaal. Pieter kwam in een boeiende strijd een stuk voor te staan. En met nog maar een minuut op de klok voor allebei de spelers hield hij het hoofd koel en speelde hij deze partij soepel uit. De eerste overwinning van DSC in het nieuwe seizoen was een feit: 2½ - 4½!

Op bord 2 speelde Kim met zwart ook een redelijk rustige partij. Vooral de tegenstander dacht lang na en kwam redelijk uit de opening. Kim haalde als enige de tijdcontrole. Hij kreeg een eindspel met twee torens en vier pionnen tegen twee torens en vier pionnen. Na een ingewikkelde afwikkeling die beter leek te zijn voor de tegenstander wist Kim in een gelijk toreneindspel remise te maken. Dit leidde tot de eindstand: 3 - 5.

We zijn nog heerlijk gaan eten bij Klein Zwitserland in Wijk aan Zee. Het was, mede door de overwinning, dan ook nog erg gezellig in het restaurant. Op naar Paul Keres 2 de volgende ronde!


Uylings , P. (Peter) 2113 Kortis , W. (Wim) 2190 ½ - ½
Spruit , P. (Paul) 2019 Meulenbroek , K. (Kim) 2165 ½ - ½
Kok , N. (Nico) 1995 Oranje , R. (Richard) 2114 ½ - ½
Rakhorst , W.W.J. (Wim) 1978 Stam , H.J. (Hans) 2133 ½ - ½
Bruyn , D.F. (Dennis) 1959 Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2065 1 - 0
Skrobic , D. (Dragan) 1922 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 0 - 1
Hol , C.W.J. (Camile) 1915 Buzing , P.C. (Pieter) 2034 0 - 1
Jorritsma , S. (Stefan) 1820 Biemans , E. (Erik) 1983 0 - 1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
OGD Rapid

Array

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap