Delftse SchaakSite

DSC5 speelt gelijk tegen Haeghe Ooievaar 1

Na enerverende strijd tot in de laatste seconden heeft DSC5 een gelijkspel behaald tegen Haeghe Ooievaar 1.

We vangen aan met een diagram: wit geeft mat in 3 (oplossing onderaan)!

Diagram


W.J. van den Broek - J.H. Langerak, 16 november 2015, stelling na 25. ... Pg2?

Hiermee werd de voorsprong naar 3-1 uitgebouwd; een overwinning lag in het verschiet. Na twee bloedeloze remises (Albert Kemeling en Roel Visser die hierdoor wel beiden ongeslagen bleven) had Renť Torenstra ons op voorsprong gezet. Zijn tegenstander verloor ťťn of meerdere tempi waardoor onze man initiatief op de damevleugel kon ontplooien. Kwaliteitswinst volgde en toen ook nog eens een stuk werd gewonnen was de partij over: een puike partij!

Arno Wiersma was echter slecht uit de opening gekomen en Toine Prangers kreunde achter het bord en in de wandelgangen. Aan het topbord was er in de partij van Gert-Jan Baas nog weinig van te zeggen maar vast stond dat zijn tegenstander hier de betere papieren had. Willem-Jan van den Broek had in de opening een pion geofferd en moest nog maar zien te bewijzen dat zijn spel gerechtvaardigd was. Rob Smits had een plezierige stelling bereikt; het was wachten op de doodssteken.

Zoals gezegd bracht de teamleider de 3-1 op het bord. Bij goed spel van zwart had het pionoffer dubieus kunnen blijken maar dit goede spel kostte hem veel tijd. In plaats van Pg2 (zie diagram aan het begin) had hij d5! kunnen doen (overigens beiden niet gezien); met de gespeelde zet kon het mat (dat al 6 zetten in de lucht hing) worden uitgevoerd.

De grootste tegenvaller betrof de nederlaag van Rob. Vanaf het moment dat hij een beslissende vrijpion op de c-lijn creŽerde leek het wel of hij overmoedig werd. In plaats van stukwinst of andere voordelige transacties volgde een afwikkeling naar een paardeindspel waarin zijn tegenstander beter stond. We hebben dit eindspel in de bar nog tot in de kleine uurtjes geanalyseerd en konden - net als Rob - geen verdediging meer vinden.

Omdat ook Toine verloor (hij was er eerst een pion bij ingeschoten, probeerde er met een stukoffer nog wat van te maken, maar moest daarna al snel concluderen dat hij hiervoor onvoldoende compensatie had) was het nu plots 3-3.

Arno was de ergste problemen weliswaar te boven gekomen en mocht ondanks achterstand van een pion - mede vanwege ernstige tijdnood van zijn tegenstander) hopen op remise (of meer). Petje af voor de witspeler die ondanks de tijdshandicap goede zetten bleef spelen (al miste hij tweemaal mat in 1) en Arno met een mat op de knieŽn kreeg.

Alle ogen waren nu gericht op de partij van Gert-Jan. Zijn tegenstander had te verstaan gekregen dat remise voldoende was; Gert-Jan had begrepen dat slechts winst volstond. Hij stond echter zeker niet beter doch had het geluk dat de Hagenaar moeite had in de omschakeling naar het snelschaak dat in de laatste seconden noodzakelijk is. Beiden hadden zettenlang steeds nog zo'n 20-30 seconden op de klok (elke zet komt er 10 seconden bij). Uiteindelijk trok Gert-Jan door tijdsoverschtijding van zijn tegenstander aan het langste eind: 4-4. Al met al een terechte uitslag, hoewel er gedurende de avond meer in leek te zitten.

Overigens: het mat in 3 uit de partij Van den Broek - Langerak(zie begin van het verslag) ging als volgt: 26. Dxh6+! Kxh6 27. Lf6+ Ph4 28. Txh4++.

Gedetailleerde uitslag:

1. Gert-Jan Baas (zwart) - R. Warmerdam 1-0
2. Toine Prangers - H. van Huizen 0-1
3. Arno Wiersma - M. Bons 0-1
4. Willem-Jan van den Broek - J. Langerak 1-0
5. Renť Torenstra - E. van der Leij 1-0
6. Rob Smits - D. Nierop 0-1
7. Albert Kemeling - A. van Eijk remise
8. Roel Visser - F. Boersma remise

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap