Delftse SchaakSite

DSC 7 speelt tegen Botwinnik 4, een live verslag

Vanavond moet het gebeuren, we moeten winnen. Iedereen staat op scherp, een reserve speler tot vlak voor aanvang van de wedstrijd, je weet maar nooit. Afspraken gemaakt hoe te handelen bij een remise aanbod, de sterkst mogelijke opstelling. Kortom, niets is aan het toeval over gelaten.
De spanning stijgt bij de mededeling dat een van onze concurenten remise heeft gespeeld tegen de ploeg die bovenaan staat, nu mag er dus zeker niets mis gaan. Willen we degradatie voorkomen, mogen we vanavond zeker niet verliezen, een gelijkspel is eigenlijk ook niet goed genoeg.
De speelzaal is ingericht als een soort balzaal, met een ongelofelijk truttigheidsniveau. Witte sjerpen komen in het midden samen, vast geknoopt aan een protserige kroonluchter. In de hoek staat een gegalvaniseert prieel, versierd met plastic rozen en takken. Als er niet geschaakt wordt, kan je hier blijkbaar trouwen. De 'gelukkigste' dag van je leven vieren in zo'n treurige omgeving, rotter kan je huwelijk niet starten. Alhoewel, er worden hier dus ook dames gewonnen, voor het leven zelfs. Kom op mannen! Als schaker kan je je in ieder geval nog onttrekken aan dit kitscherige geweld door geconcentreerd naar je bord te blijven kijken.
De zaal is vernoemd naar de uit de Griekse Mythologie afkomstige god van de wijn, Dionysos http://nl.wikipedia.org/wiki/Dionysos_(mythologie), dat dan weer wel. Hoe vrolijk gaat het worden?

19.45 uur
We zijn begonnen, we zijn compleet, zo ook de tegenstander. Zo te zien geen verraderlijke jeugdspelertjes die de zaak in de war kunnen sturen. De zaal is een beetje rumoerig bij aanvang. Gelukkig brengt de wedstrijdleider de intern spelende jeugd in het gareel.

21.15 uur
Na een half uur spelen ziet het er op alle borden evenwichtig uit. Hier en daar een gambietje, niemand in de problemen. Op de hoogste borden verloopt de ontwikkeling van het spel het traagst, zij nemen de tijd.

21.00 uur
Wat kan ik er van zeggen. Wederom een rondje langs de borden gedaan. Nog niemand staat overduidelijk slecht, ziet er in alle gevallen evenwichtig uit. Voor zover ik dat kan beoordelen uiteraard. Telkens als ik bij een bord verschijn, is een speler van DSC aan zet. In alle gevallen doen ze precies de zet die ik ook gedaan zou hebben. Of dat een goed teken is weet ik niet. Doen ze allemaal de meest voor de hand liggende zet? Is het gedwongen, (in sommige gevallen wel)? Ben ik misschien in blakende vorm en had ik eigenlijk moeten spelen? Of zou ik als een simultaan speler heel Botwinnik oprollen vanavond? In dat geval is de opstelling niet goed.
Voorzichtig durf ik te beweren dat Jan en René licht voordeel hebben en Simon iets nadeel. De tijd is sowieso in niemands voordeel.

21.30 uur
Voordeel op twee borden, Lito staat een vol stuk voor, Edgar kan een kwaliteit winnen. Hij komt dan wel in een gevaarlijke stelling, maar volgens mij kan het. Lito komt even bij me zitten, demonstratief op beide handen, onder het motto; voorzichtigheid is de moeder van de porcelijnkast. Jan heeft het zwaar op bord 1. Marco staat in evenwicht.

21.45
Het eerste punt is binnen, Lito wint! Helaas, Edgar ziet de kwaliteitswinst over het hoofd, of denk ik er te lichtvoetig over? De analyse zal uitsluitsel geven. Hij lijkt nog steeds een mooie aanval te hebben. Beurtelings komt eenieder bij me langs voor de stand van zaken, we zijn scherp! Geen half puntje kan zonder overleg weggegeven worden, dat is het devies.

22.00 uur
Rob beweegt eindelijk met zijn Koning, die moet hij in het spel betrekken. Zijn pionnenstruktuur is niet goed, staat zelfs een pion achter. Ik vrees voor een verliespunt.
Edgar heeft veel dreiging, kan nog steeds een kwaliteit winnen, maar doet het niet. heeft hij iets hogers gezien, laten we het hopen. Oh nee, hij slaat.
René staat volgens mij op winst, pionnetje extra, dat gaat hij wel netjes uitschuiven. De andere borden zijn in evenwicht.

22.15 uur
Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Rob verliest zijn partij, 1-1. Edgar komt niet tot winst denk ik. Simons' grootste vijand is de tijd, half uur achter, maar lijkt een beslissende aanval te hebben. Marco heeft net een kamikaze zet gedaan, het is kiezen tussen remise of de aanval, hij kiest voor het laatste, hebben we nodig in deze fase. Alhoewel.

22.30 uur
De spanning is om te snijden. Alles wijst op een gelijkspel. Waar voordeel is, is grote tijdsdruk. René kiest de verkeerde voortzetting, zijn verbonden pionnen op de damvleugel maakt hij vleugellam, nota bene daar waar hij had moeten promoveren op termijn.

22.45 uur
Ik zie handen schudden. Antoon's tegenstander geeft op, 2-1. Zou het dan toch? Simon gaat goed, staat twee pionnen voor, dat gaat zijn tegenstander niet meer tegenhouden, ondanks de tijd. Sterker, hij wint, fantastisch! Mat-in-een, 3-1. Nu mag de rest remise nemen, geen probleem, alhoewel, de bordputten gaan nog een grote rol spelen. Dus doorgaan waar nog mogelijkheden zijn.
René neemt de tijd. Edgar lijkt een finale aanval te hebben.

23.00 uur
René wint, zijn tegenstander geeft op, 4-1. Het team werkt ook echt als een team. De standen op de borden worden nauwkeurig bijgehouden door de spelers die klaar zijn. Bordpunten moeten we halen. Waar nodig schrijft Lito bij tijdnood, eerst bij Simon en nu bij Edgar.
Op bord 1, 2 en 4 vlamt het nog.
Edgar vraagt of hij remise mag aanbieden, dat kan. Even op zijn beurt wachten. Zijn tegenstander zet, ziet hij nog kansen? Oeps, ik geloof dat zijn tegenstander het anders ziet, ze spelen door. Edgar heeft nog 4 minuten, zijn opponent ruim 10. Die gaat nog voor zijn eigen kansen en slaat het aanbod af.

23.15 uur
Jan gaat winnen, enig tijdvoordeel, twee pionnen voor. Alle spelers drommen samen rondom de hoogste borden. Marco staat onder druk, twee pionnen rukken gebroederlijk op naar de achterlijn.
Heren kom op, we hebben nog maar een remise nodig! Ik neem mijn woorden terug, Jan wint helemaal niet zomaar.
Edgar zal elk moment moeten capituleren......en dat doet hij, 4-2.

23.30 uur
Marco stond verloren, maar gaat winnen. Wat een mazzel. De koning van zijn tegenstander wordt keurig in de hoek gedreven, 5-2, de winst is binnen. Nu Jan nog. De wonderlijkste zetten schieten als vuurpijlen over het bord. Jan ziet een vorkje over het hoofd......een afruil..... een zekere promotie op de g of h lijn....hij ziet het niet.
Ik werk snel dit verslag bij, let even niet op, ik zie handen schudden, een nagenoeg leeg bord, slechts twee Koningen staan nog fier overeind.....remise, ongelofelijk.

We winnen uiteindelijk dus met 5,5-2,5. Dat is heel mooi. We stijgen twee plaatsen op de ranglijst, meer wedstrijdpunten en bordpunten dan Botwinnik en Voorburg. Degradatie lijkt na vanavond afgewend met nog twee rondes te gaan.
Aan de bar wordt de overwinning nog even weggedronken. Eindelijk, de eerste zege is binnen.....het werd tijd.

De druiven smaakten zoet.

Herman Zonderland

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap