Delftse SchaakSite

Live verslag van DSC 8 tegen DD7!

Een belangrijke wedstrijd. Bij winst van DSC kan het kampioenschap hen nauwelijks nog ontgaan. Verliezen zou de kansen daartoe behoorlijk laten kelderen. Beide partijen nemen geen risico naar de aanloop van de wedstrijd, beide hebben een reserve speler, niets mag aan het toeval overgelaten worden.
De avond begint een beetje chaotisch. DD 7 is al ruim voor aanvang aanwezig, echter de sleutels voor de bar en de speelruimte zijn er nog niet. Nog geen koffie voor de bezoekers. Als je kwaad zou willen spreken, zou het zomaar het begin van een psychologische strijd kunnen zijn, dat het er allemaal gewoon bij hoort, alles voor de winst.

Na 3 kwartier spelen.
Lito op bord 7 staat als enige ruim in tijd voor, verliest wel een pion. Ook Edgar verliest er een, en veel tijd. De tegenstander van Antoon op bord 3 zet er de vaart achter. Ze zitten al bijna in een eindspel, de stukken vliegen van het bord. Bord 1 en 2, met resp. Jan en Adriaan staan gelijkwaardig. Simon op 5, staat een pion achter, rokeren mag hij niet meer. René gaat goed, zijn tegenstander heeft een dubbelpion, ik zou wit wel willen hebben in deze stand.

1 uur gespeeld.
Rob op bord 8 staat een pion voor, betere stelling, dat gaat goed. Edgar loopt zuchtend en steunend langs me heen. Zie zijn stelling, hij heeft een pion ingeleverd, dat wordt een zware avond voor 'm. Ik zie een licht voordeel voor Antoon. Ik vrees voor de partij die Simon speelt, een pion en in tijd achter. Alle borden overziend heeft DSC een hele kleine voorsprong.

Op 5 kwartier.
Oeps, Adriaan staat een kwaliteit en een pion achter. Lito is weliswaar een pion kwijt, maar heeft het initiatief. René wint tijd terug in een actieve stelling. Rob gaat winnen, die staat zo goed. Nu geen fouten maken alsjeblieft! Edgar staat een pion achter, maar zijn stelling wint aan kracht. Hij heeft ook tijdvoordeel, een unicum.
Volgens mij is de tegenstander van Jan zenuwachtig, ik zie 'm al voor de derde keer voor een rokertje naar buiten rennen.

Anderhalf uur gespeeld.
Lito op winst, kwaliteit voor. Rob ook op winst, eveneens een kwaliteit voor. De tegenstander van Antoon speelt met vuur, half tien en tijdens de partij al aan het bier!!! Volgens mij zet Antoon de finale aanval in. Op bord 1 en 2 is het zweten, gelijkwaardig in tijd. Over Simon's partij kan ik niets zinnigs zeggen, een ongelofelijke rommelig stelling, dat kan alle kanten op.

Na 6 kwartier blijkt verlies en winst dicht bij elkaar te liggen. Antoon komt juichend aan de bar, hij kan de felicitaties in ontvangst nemen. Mooie winst. In speelzaal zie ik dat Lito het hoofd buigt, hij maakt een snijdende beweging langs zijn hals. Hij blundert een toren van het bord. Stand 1-1!
De tijd werkt op alle borden van lieverlede in ons nadeel, alleen Edgar staat in tijd voor. Ik voorspel 4-4.

Nog ruim een uur, de spanning is om te snijden. Rob behaalt de winst, 2-1 in het voordeel van DSC. Simon dreigt een paard te verliezen. René blijft licht voordeel houden. Jan staat in de verdrukking, evenals Adriaan. Edgar kon wel eens op tijd winnen, ook een unicum??

Het wordt warm in de speelzaal. Regelmatig meer kijkers dan spelers. De stilte wordt doorsneden door het geroezemoes aan de bar.
Lito, Rob en Antoon overleggen of René remise mag aanbieden. Ze vinden van niet, doorgaan is het devies.

Nog een half uur.
Adriaan gaat het redden, hij heeft een mooie aanval. Simon wint in tijdnood een stuk terug, briljant. Gaat de wedstrijd keren? Edgar geeft druk op de Koningsvleugel, ik voorzie een offer. René zijn remise aanbod wordt door zijn tegenstander, na overleg met zijn team, afgewezen. Edgar vraagt of hij remise mag aanbieden, nee dus. Jan lijkt te gaan winnen, zijn tegenstander heeft nu geen tijd voor zijn rokertje.

Nog 20 minuten.
Simon levert een gevecht om te overleven, hij heeft nog maar 2 minuten, maar winstmakend. Ik wil wel schreeuwen naar René: naar voren die Koning!!! Hij doet het niet. De tijd begint bij Edgar te slinken. Op Jan's bord vliegen de stukken van het bord, het lijkt wel een snelschaaktoernooi. Ze schudden handen, Jan heeft gewonnen, 3-1. Adriaan verliest, mat, 3-2. Het gaat snel nu.

Nog een kwartier. René zijn tegenstander gaat stug door, hij ziet toch kleine kansen denk ik. Dan de verlossende opluchting vanuit de hoek. Edgar heeft zijn tegenstander verslagen, 4-2, sowieso een gelijkspel in het verschiet.

Nog tien minuten, René moet zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, hij verliest nadat hij de lopers had geruild, de pionnen van zijn tegenstander worden nu toch te sterk.
Simon vraagt naar de stand, we schreeuwen bijna naar hem dat het 4-3 in ons voordeel is, remise is wat hij moet halen. Zijn tegenstander heeft het tijdvoordeel dat hij had, ruim twintig minuten, zien slinken naar een schamele vijf minuten. Met minder dan twee minuten op Simons klok, moet zijn tegenstander erkennen dat de winst er voor hem niet meer in zit, remise.

Een gejuich klinkt op, we winnen met 4,5-3,5. De twee zwaarste tegenstanders uit de poule zijn verslagen, het kampioenschap ligt voor het grijpen.

Zie: http://www.haagseschaakbond.nl/component...mpetitionId,83/

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap