Delftse SchaakSite

DSC4 nipt ten onder tegen een versterkt Schaakhuis

Op de mooie winterse avond, die op de heenweg in ieder geval gelukkig geen problemen opleverde, reisden wij af naar Den Haag.

Onderweg van de tram naar de speellocatie leidde onze teamleider ons door de straat van lichten zeden in de buurt, om de hersens even te laten ontspannen.

Eenmaal aangekomen, bleek dat Schaakhuis zich had versterkt met Ron Wagenaar en Rachid Schrik in een poging dit jaar kampioen te worden. Ondanks dat lag er een spannende strijd in het verschiet, en dat werd het dan ook.

Op bord 8 was Henrik als eerste klaar, hij kreeg een remise aanbod en na een half uur nadenken en tot de conclusie komende dat de stelling gelijk was (computer says no) maakte hij een rondje langs de borden en teamleider. Op dat moment zag het er goed uit aan bord 1 en 3, en minder aan 5. Daarop werd de remise aangenomen. (0,5 - 0,5)

Op bord 5 ging het even later inderdaad mis, Kees is er de hele partij niet aan te pas gekomen en werd er vakkundig afgezet. (1,5-0,5)

Jan-Pieter op bord 3 tikte de gelijkmaker binnen (zoals verwacht) maar vraag niet hoe. In een betere stelling en met een uur en 5 minuten tegen 5 minuten op de klok, forceerde hij in de veronderstelling er dwars door heen te gaan. Dit viel enigszins tegen en het leek op T+p tegen 2 stukken uit te lopen (en 50 tegen 1 minuut), totdat JP besloot zijn dame in de aanbieding te doen. Alle omstanders zagen het natuurlijk meteen, de spelers beiden niet (de lijn waarop het paard stond dat de dame kon slaan was de laatste vijftien zetten of zo gepend geweest), waarna JP een stuk won en de partij over was. (1,5-1,5)

Evert (bord 5) kon niet veel bereiken in zijn partij, maar zijn tegenstander ook niet. (2-2)

Hans op het eerste bord had een beetje een mislukte opening naar eigen zeggen, en moest toen al zijn stukken opnieuw opstellen. Dit deed hij dan wel weer zo goed dat het zijn tegenstander in de problemen bracht en uiteindelijk won hij dame tegen loper en toren. Het leek nog een hele kluif tegen gaan worden, maar een zet of 10 later was het pleit toch beslecht. (2-3)

Jaap op het tweede bord, speelde eigenlijk een puike partij en wikkelde af naar een gunstig eindspel van loper voor hem en paard voor tegenstander. Tenminste, als hij het juiste plan (direct vrije h-pion maken) in dat eindspel gekozen had. Dit verzuimde hij, waarna Rachid zich wel raad wist met de geboden kans en zijn paard zo parkeerde dat Jaap niks meer kon. De koning kwam er bij en er ging een pion verloren en uiteindelijk de partij. (3-3)

Willem-Jan, aan bord 7, had een partij die lang gelijk opging, tot zijn tegenstander druk ging zetten op een pion op g3 en WJ hier niet goed op reageerde. Langzaam maar zeker ging er steeds meer materiaal verloren en toen dat een kwal en 2 of 3 pionnen bedroeg werd de vlag gestreken. (4-3)

Intussen had Pieter (bord 6) zijn (op het oog in ieder geval) minstens gelijke stelling weten om te zetten naar een stelling met 2 pionnen minder, en even later 1 pion minder met ongelijke lopers. Pieter vergat mee te schrijven en na enige commotie en een tegenstander die ondanks dat de remise genoeg was voor een teamoverwinning, het nog even wilde proberen, werd uiteindelijk de vrede getekend. (4.5-3,5)

Al met al een nipte nederlaag, terwijl het kwartje ook de andere kant op had kunnen vallen.

De tram op de terugweg deed er ongeveer 6 keer zo lang over als op de heenweg, doordat zo'n beetje bij elk hobbeltje en wissel, er hulptroepen van HTM nodig waren om de tram verder richting Delft te krijgen. Uiteindelijk waren we rond een uur of half 2 terug in Delft.

De strijd aan de kop van de promotieklasse is hiermee erg spannend geworden. Schaakhuis nu 1 matchpunt voor op zowel ons, als SHTV1.

 Schaakhuis1931-DSC419294½-3½
1R. Wagenaar2171-Hans Stam20610-1
2R. Schrik2114-Jaap Flohil20161-0
3D. Jonkman1903-Jan-Pieter de Vries19700-1
4J. Beeloo1847-Kees van der Meer19381-0
5R. Baas1927-Evert van den Hoven1881½-½
6N. Harmanus1968-Pieter Goossens1876½-½
7D. Dekker1815-Willem-Jan van den Broek18631-0
8B. van der Haar1701-Henrik Tamerus1826½-½

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap