Delftse SchaakSite

DSC3 verliest strijd om koppositie

Gisteren vond in groep 3G een direct gevecht om de koppositie plaats in Dordrecht. DSC3 trad aan zonder Ciprian en ook invaller Ricardo moest ziek afhaken. Maar omdat Dordrecht ook 2 sterke spelers miste, waren er toch goede kansen. Aanvankelijk zag het er niet verkeerd uit, maar uiteindelijk viel er weinig af te dingen op de 4½-3½ nederlaag.

Zoals in de eerste reactie valt te lezen vond de schrijver van het verslag van Dordrecht dat het er al snel goed uit zag. Gek genoeg vond ondergetekende dat ook. De opstelling pakte wel aardig uit. Zelf kwam ik in (tijds)problemen, door lang na te denken in een onbekende opening en geen echt overtuigende opzet te vinden. Pieter op bord 2 leek zijn zwartnadeel genautraliseerd te hebben. Lucien aan 3 leek me aanvankelijk niet slecht te staan, maar gezien de tegenstand zei dat nog niet heel veel. Onno speelde aan 4 tegen iemand die altijd met wit lijkt te spelen, maar met dat voordeeltje alleen maar voorzichtige zetten leek te doen. Daar bovenop zat een klein tijdsvoordeeltje voor Onno.

Aan 5 leek het er rooskleurig uit te zien. Een tijdsvoordeel en een optisch goede stelling voor Kees Voorberg in zijn eerste match van het seizoen. Ook Roland aan 6 leek erg goed te staan. Al zijn stukken gingen richting de witte koning, al zag ik niet direct een gat in de defensie. Last-minute invaller Henrik (waarvoor dank!) leek ook prima te staan na de opening. Tot slot Ivar aan 8. Zijn tegenstander had niks bereikt met wit, maar ik zag ook niet direct wat Ivar zou moeten doen.

Soort van volgens verwachting kwam Lucien in de problemen tegen Mark Timmermans. In een stelling met minuspion verloor hij zijn compensatie in de vorm van een gevorderde vrijpion door een truc die gebruik maakte van Lucien's onderste rij probleem. Daarna was het eigenlijk gedaan, al ploeterde LuciŽn nog even door.
Rond die tijd verloren we ook een van onze troeven. De aanval van Roland sloeg niet door. Ik was eigenlijk bang dat hij daarmee minder zou komen te staan, maar mensen die meer tijd hadden om rond de kijken dan ik vonden juist dat hij alsnog beter tot gewonnen stond. Hij moest echter snel weg geloof ik en nam remise aan zonder overleg met Lucien. Hierbij nog eens een oproep om dat niet meer te doen! Daarbij komt dat de snelste weg naar huis niet zo snel mogelijk zetten doen is, maar gewoon de beste zet spelen. Voor je het weet zit je anders tot de 2e tijdscontrole een net-wel-net-niet-verloren-stelling te verdedigen. Maar goed, dat terzijde.

Wel was het niet eenvoudig om met Lucien te overleggen. Zelf kreeg ik in een zeer spannende stelling met erg weinig tijd een goed getimed remise-aanbod, maar Lucien zat net in de denktank. Uiteindelijk moest ik doorspelen, wat al aangaf dat mijn eerste inschatting hierboven niet helemaal klopte. Mijn tegenstander speelde volgens mij niet helemaal handig. Ik gaf het loperpaar en kwam in een stelling waar ik dacht dat mijn stukken meer toekomst hadden. Gek genoeg taxeert de computer de stelling nog steeds als -0.3. Het probleem is echter niet de stelling, maar de tijd. Ik zag een hoop ideeŽn en plannen, maar niet de juiste volgorde en combinatie daarvan. Daarvan was ik me wel bewust, maar ja. Ik koos niet de handigste en forceerde wat, waardoor ik zwart een aantal tempi cadeau gaf en zwart stond duidelijk beter.

In de tussentijd ontwikkelde de andere stellingen zich inderdad niet in ons voordeel. Henrik stond eerst wat beter, maar er werden dames geruild en Henrik kreeg wat zwakke broeders. Bij het eten begreep ik dat het van +1 naar -1 ging in een fase van 15 zetten of zo. Je zou dus kunnen concluderen dat de tegenstander net iets beter was. Henrik verloor inderdaad.

Bij Kees was mijn oordeel wellicht niet goed. Bij het wachten op de chauffeurs had hij zijn partij al ingevoerd op Pocket Fritz en als ik het goed begreep stond hij altijd wat minder. Het voordeel wat ik gezien had, was dus wellicht optisch. Ik had bovendien de hoop dat dit een stelling was die Kees zou liggen. Maar blijkbaar zijn tegenstander ook, want die kwam een pion voor, al kwam hij in een toreneindspel wat waarschijnlijk niet te winnen was. Dat had hij wel lange tijd kunnen proberen te melken, maar gezien de stand deed hij het niet.
Iets soortgelijks was er bij Onno. Onno stond eerst wat beter dacht ik, maar dat bleek later tegen te vallen en hij kreeg een remise aanbod. Hij wilde eerst doorspelen, maar ging nog even goed rekenen en zag dat hij verloren stond. Dus maar aannemen.

Inmiddels wist alleen Ivar wat terug te doen. Ik vond niet dat hij heel goed stond, maar ik vermoed dat hij gewoon wat beter was dan zijn tegenstander en dat hij daarom won. Wellicht dat hij er zelf meer over kan vertellen. Dat geldt ook wel voor de partij van Pieter. Rond mijn remiseaanbod-situatie had ik heb gevraagd hoe hij stond. Het antwoord was dat hij iets beter stond, maar dat het erg gevaarlijk was. Later begreep ik dat hij 'gegokt en verloren' had. Tja, tegen zo'n 2200+ kanon moet je er voor spelen en dan kan het zijn dat hij aantoont dat hij beter is.

Daarmee waren de matchpunten binnen voor Dordrecht en was alleen ikzelf nog bezig. Ik wist op tijd te versnellen en daarmee redelijk overtuigend de tijdcontrole te halen. Zwart heeft 1 zet echt de kans gehad duidelijk voordeel te behalen, maar hij geloofde mijn bluf met Ta1 en haalde eerst de dreiging er uit. Daarna wist ik alles te verdedigen en bleek dat zwart eigenlijk planloos speelde en maakte ik me niet zoveel zorgen meer. De stukken van zwart stonden daardoor ook wat onhandig dus ik had wel hoop op meer.

Net na de tijdscontrole zat er een tactisch grapje in wat een kwaliteit opleverde. Zwart probeerde eigenlijk niet veel in het vervolg en liet een combinatie toe waar ik er een pion bij kon winnen. Het matnet waarover in het Dordtse verslag gesproken werd, bestond niet, maar het eindspel met kwaliteit en pion minder zou kansloos zijn en dat liet zwart zich ook niet bewijzen.

Zo was het voor het zoveelste seizoen erg spannend, ik begreep dat de score al vele jaren achter elkaar tussen de 3½ en 4½ ligt. Jammer dat we geen gebrui kkonden maken van de wat zwakkere opkomst van Dordrecht, maar goed. Aan het begin van de middag leek er wat in te zitten, maar uiteindelijk toch niet. Op zich heeft Dordrecht in sterkste opstelling meer te zoeken in de 2e klasse, dan een derde tweede-klasseteam van DSC. Desalniettemin zullen we proberen Dordrecht nog het vuur na aan de schenen te leggen! Als ze naar de 2e klasse willen, zullen ze het moeten bewijzen ;-)

 Dordrecht2033-DSC320074½-3½
1Piet Pluymert2002-Martin Glimmerveen21140 - 1
2Lukas van der Linden2237-Pieter Buzing21071 - 0
3Mark Timmermans2269-LuciŽn van de Lisdonk20051 - 0
4Lennard den Boer1967-Onno Verbaken2094½-½
5Wijnand den Dekker2000-Kees Voorberg1972½-½
6Melvin Holwijn1926-Roland ten Have2013½-½
7Dirk Pulles1959-Henrik Tamerus18321 - 0
8Johan van de Griend1900-Ivar de Hoogt19210 - 1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap