Delftse SchaakSite

DSC3 start sterk met ruime overwinning

DSC3 is het nieuwe seizoen in de KNSB-competitie sterk begonnen met een ruime overwinning op het gelijkwaardig geachte derde team van SV Paul Keres uit Utrecht. Er werden maar liefst zes overwinningen genoteerd, in chronologische volgorde: Ivar, Pieter Buzing, Roland, Martin , supersub Ricardo en Onno. Daartegenover stonden nederlagen van Lucien en Ciprian, waardoor de uitslag op 6-2 kwam.

Van tevoren was niet een dergelijk grote uitslag gerekend, want op papier scheelde het tussen beide teams gemiddeld maar enkele punten. Wij hadden wel een sterke invaller, Ricardo Slaa viel in voor de verhinderde Kees Voorberg, en aan de andere kant hadden ze twee op papier wat mindere invallers, maar desondanks lag het nog steeds dicht bij elkaar. De overwinning was echter geenszins geflatteerd, en had wellicht nog wel groter kunnen uitvallen.

We begonnen in eerste instantie op achterstand. Ciprian speelde weer razendsnel, maar liep nu rechtstreeks een slechte stelling in met een pion minder. Geen idee hoe dat zo kwam, maar dat leek me niet echt nodig. Zal wellicht komen door promotie-stress aan de kant van Ciprian (over een aantal maanden moet hij klaar zijn), want in goeden doen had hij zeker niet hoeven verliezen van deze tegenstander.

Dit werd echter vrijwel tegelijkertijd teniet gedaan door Ivar. Hij had ons eerst nog even in spanning gelaten of hij überhaupt wel kwam. Toen hij er om kwart voor 1 nog niet was vroeg Lucien toestemming aan arbiter Rens ter Veen of hij Ivar even mocht bellen en dat mocht. Hij had alleen het nummer niet bij de hand. Na enige overredingskracht mocht ook ondergetekende van de strenge arbiter zijn telefoon aanzetten om het nummer te zoeken ("daar heb je toch een telefoonboek voor?"), maar alles bleek vergeefs: Ivar's telefoon stond uit. (Foei!) Wat te doen? Ik geloof dat Henrik al onderweg was om te gaan invallen en toen kwam Ivar toch nog binnen na een half uur. Wat bleek? Hij kwam uit de waard van Heer Hugo en had buiten de waard van de NS gerekend. :) Waar ik alle Leidenaren al even gewaarschuwd had voor het onderhoud, had ik niet bedacht dat Ivar uit Heerhugowaard zou komen...

Maar de partij, dat ging ongeveer zo: Hij kwam, hij zag, hij pakte een stuk, hij ging niet mat, hij ruilde dames en hij won. Als laatste aanwezig en nagenoeg als eerste klaar. Waar heeft de rest al die bedenktijd toch voor nodig?

Vervolgens ging het eigenlijk vrij hard. Over Pieters telling had ik aanvankelijk nog wat twijfels: hij had een isolani geaccepteerd en zijn stukken stonden in ruil wat beter, maar niet veel. Dacht ik, maar misschien dat ik dat gewoon niet goed ingeschat had, want toen ik later keer had Pieter een kwaliteit meer en overspeelde zijn tegenstander in het vervolg. Ook Roland overspeelde zijn tegenstander. In een degelijke opening speelde zwart dusdanig voorzichtig dat Roland een enorme koningsaanval kon opzetten, zonder enig tegenspel van zwart. Ik hoop op een fragmentje of diagrammetje van Roland, want het was esthetisch zeer verantwoord. Met onder meer een "tweetrapskwaliteitsoffer" werd het pleit beslecht. (Dat ging ongeveer zo: Tf6+ Oh, pak je hem niet? Nou, dan Txf7+)

Aldus een 3-1 voorsprong en goede vooruitzichten op een aantal andere borden. Zelf had ik al de hele wedstrijd een klein plusje met zwart. Onno had eerder een wat groter plusje om zeep geholpen (zo leek het) en moest nu oppassen, maar had nog steeds een sterk paard tegen een wat verkrampte loper. Ricardo stond wellicht objectief nog niet direct beter, maar zijn tegenstander had veel te weinig tijd. Lucien had eerst een pion meer, maar iets over het hoofd gezien, dus die had het lastig.

Zelf maakte ik geloof ik het 4e punt. Aangezien ik eerder al het loperpaar had ingeruild voor een gedekte vrijpion, kon mijn tegenstander niet afwachten, want elk eindspel was niet best. Tegen de eerste tijdcontrole aan probeerde hij wat, en ik moest wel een snelle beslissing nemen, maar uiteindelijk kostte dat een toren en een paard. Na de 40e set kon ik op fraaie wijze afronden, zie DSC Privé . Ook Ricardo won, maar dat heb ik toch wel gemist, volgens mij had hij ergens een stuk gewonnen tegen 1 of 2 pionnen? Misschien dat iemand anders daar wat over kan vertellen.

Lucien verloor uiteindelijk door die onoplettendheid, jammer, dat was niet echt nodig geweest. De overwinning had daarmee dus nog groter kunnen uitpakken. Onno bepaalde uiteindelijk de eindstand op 6-2. Hij had de 'oppasfase' goed doorstaan en sprokkelde langzaam wat pionnetjes, hetgeen voldoende was.

Nu op naar Leiden voor een wedstrijd tegen Philidor 1. Zij zijn iets sterker dan het team waar we nu tegen speelden, dus zal zeer spannend worden.

 DSC32055-Paul Keres 320186 - 2
1Ciprian Padurariu2177-Bert Both21450 - 1
2Pieter Buzing2093-Colijn Wakkee20651 - 0
3Martin Glimmerveen2090-Mark Uildriks20611 - 0
4Onno Verbaken2083-Evert van Heel20431 - 0
5Ricardo Slaa2073-Laurens Snuverink20301 - 0
6Lucien van de Lisdonk2017-Rijk Schipper20180 - 1
7Ivar de Hoogt1905-Kees Vreeken19021 - 0
8Roland ten Have2005-Klaas Veldhuijzen18771 - 0

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap