Delftse SchaakSite

DSC3 onderuit in Nijmegen

Het derde team van DSC heeft tegen UVS in Nijmegen met 5-3 het onderspit gedolven. Op grond van het enorme rating-verschil (2110 - 1988 = 122 punten) viel dit nog mee.

Dit keer maakten we gebruik van maar liefst 3 invallers; Hora (ipv Ciprian), Kees (ipv JP) en Marco (ipv Ricardo).

Op bord 1 speelde Hora een puike partij; een flankopening met g3 werd door zwart offensief met h5 en h4 beantwoord. Hora reageerde met een actie op de dame-vleugel. De zwarte koning werd op een bepaald moment gedwongen naar d7 te gaan en kon ook later niet een echt veilig heenkomen vinden. Op een bepaald moment had de sterke tegenstander van Hora nog maar een paar minuten voor ongeveer 10 zetten, tegen wit circa 20 minuten. Hora liet zich toch verleiden mee te gaan vluggeren en leverde daarbij een kwal in. Nog steeds met behoorlijke compensatie want de zwarte koning kon niet uit de gevarenzone ontsnappen. Toen zwart de tijdnood had overleefd en nog steeds een kwal voorsprong had bleken de verbonden vrijpionnen op de damevleugel Hora de winst op leveren.

Op 2 speelde Onno een opening waarin hij nog niet van alle finesses op de hoogte bleek; een experiment waar wit wel raad mee wist en vrij snel ruimtelijk voordeel bereikte. Een achtergebleven pion op e6 en nog andere zwakheden kostten Onno uiteindelijk de partij.

Op 3 zorgde Roland weer voor een mooie combinatie die hem pionwinst opleverde, en voor hoop bij zijn teamgenoten op winst in de partij. Maar zwart wist behendig tegenspel te bieden
en op een bepaald moment de pion weer terug te veroveren. Daarna ontstond een ongelijk loper-eindspel en was remise een feit.

Op bord 4 viel Kees in. Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor hem totdat hij even minder scherp was en eenvoudigweg een pion wegblunderde. Sinterklaas was dus ook in Nijmegen actief vanmiddag, zullen we maar zeggen... Dit pionverlies werd hem enkele zetten later fataal; 1-0 dus.

Op het 5e bord speelde een andere invaller Marco een interessante partij. Hij was van plan zijn partij gedegen en rustig op te zetten maar deed dit met iets te veel terughoudendheid. Zijn tegenstander reageerde actief met pionacties op de dame- als koningsvleugel. Dit leverde hem meer ruimte en stukkenactiviteit op en vooral een sterke aanval met pionnen tegen de witte koning op h1. Marco's enige kans bestond uit een counter met een kwaliteitsoffer. Zwart reageerde koel en berekenend en wist af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.

Op 6 speelde ondergetekende een korte partij met aanvankelijk een betere stelling voor wit. Toen deze echter verzuimde het initiatief uit te breiden en de druk op mijn stelling op te voeren kon ik vrij eenvoudig afwikkelen naar een totaal gelijke stelling. De vrede werd dan ook snel getekend.

Op bord 7 speelde Henrik niet zijn beste partij van deze competitie en verkreeg zwart in de opening al het initiatief. Wit kon de gevaren nog wel keepen maar bleef wel met een zwakke dubbelpion opgescheept. Zijn tegenstander wikkelde af naar een toren-eindspel waarin eerst een en later twee pionnen werd buitgemaakt. Een nederlaag derhalve. Op zich geen schande als je naar het rating-verschil van ruim 200 punten kijkt.

Op het 8e bord tot slot speelde Ivar andermaal met zwart een opening die in weinig theorieboeken te vinden zal zijn.... Hij liet zijn koning rustig op e8 staan en ging met c6 en b5 direct de witte monarch op de damevleugel aanvallen. Omdat wit niet optimaal reageerde en de aanval niet (klassiek) met een actie in het centrum beantwoorde, werd de aanval van Ivar sterker. Zeker toen wit met een dame-offer nog probeerde de partij te redden bleef er weinig te verdedigen meer over. Daarna werkten de zwarte dame en toren prima samen aan de beslissende koningsaanval. Winst dus!
Hiermee is Ivar topscorer van ons team met 2,5 uit 3.

Omdat we om 12 uur al waren begonnen aan deze ronde en om half 5 klaar waren, kon het gebeuren dat we om 5 uur al een restaurant in Nijmegen binnen liepen. Uiteraard waren we de eerste gasten. Voor 'opa' Hora was natuurlijk de stoel aan het hoofd van de tafel bestemd. Hij was in opperbeste stemming vandaag, zeker nadat hij zijn partij op het topbord had gewonnen. Het werd uiteraard een erg gezellig (en lekker) etentje in het land van Maas en Waal... :D

De uitslagen:

1. Rijn van,A.B.(Anton) 2197 Vlam,H.P.(Horatio) 2130 0 - 1
2. Retera,J.J.C.M.(Joost) 2288 Verbaken,O.(Onno) 2089 1 - 0
3. Arts,D.(Dennis) 2066 Have ten,R.H.S.(Roland) 2021 -
4. Haselager,W.F.G.(Pim) 2173 Meer van der,K.(Kees) 1944 1 - 0
5. Peters,L.(Luuk) 2056 Anink,M.F.J.(Marco) 1946 1 - 0
6. Plassche van de,R.A.(Ruud) 2029 Lisdonk van de,L.P.J.A.(Lucien) 1999 -
7. Rooij van,M.M.M.(Maarten) 2086 Tamerus,H.A.(Henrik) 1874 1 - 0
8. Erp van,P.J.(Pepijn) 1981 Hoogt de,I.(Ivar) 1903 0 - 1

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap