Delftse SchaakSite

DSC3 deelt de punten in Dordrecht

Met de einduitslag van 4-4 kunnen we leven, want de verwachtingen over de uitslag schommelden tussen 3-5 verlies en 5-3 winst.
Dat lag aan de laatste partijen van Henrik en Pieter.

Maar eerst een kort verslag van de overige 6 borden.
Dit keer hadden we Hora op 1 als vervanger voor Ciprian die nog op vakantie was. Hora kwam in een voor hem bekende stelling met wit en speelde eigenlijk a tempo b2-b4 om meer ruimte op de damevleugel te creeren. Dit plan was op zich goed mits hij daarna zijn oorspronkelijk plan had uitgevoerd en niet was gaan twijfelen. Zijn voortzetting leverde hem geen gelijke stelling op maar kostte hem een pion en later de partij.

Op 3 speelde ik een lekkere partij tegen een op papier veel sterkere tegenstander (132 punten verschil).
De partij zal ik proberen te plaatsen onder DSC Prive.
Voor diegenen die de partij niet naspelen kan ik melden dat ik in zijn lijfvariant belandde maar op zet 6 al met een nieuwtje op de proppen kwam. Dit leverde dusdanig veel ontwikkelingsvoorsprong op dat ik ook na dameruil diverse dreigingen kreeg die hem noopten een pion te offeren in ruil voor wat vage aanvalskansen. Eigenlijk ben ik geen moment in gevaar geweest en kon ik mijn voordeel makkelijk vasthouden en later uitbreiden naar nog een extra pion. Met een leuk pionzetje besliste ik de partij.

Op 4 speelde Arno een beroerde partij; hij overzag een kleinigheid waardoor hij met zwart met een dubbele f-pion werd opgescheept. En daarbij ook nog eens een flinke ontwikkelingsachterstand moest accepteren. Het was voor wit daarna relatief eenvoudig via de damevleugel een winnende aanval op te zetten.

Helaas liet Roland op 5 zien nog steeds in een behoorlijke vormcrisis te zitten. Hoewel ik niet de gehele partij hebben kunnen volgen heb ik wel gezien dat hij een klein minnetje voor hem plots liet veranderen in een dikke min nadat een vrijpion de 2e rij mocht bereiken. Een nul was het gevolg.

Gelukkig blijkt Seth juist lekker in vorm te zijn en wist hij ogenschijnlijk gemakkelijk zijn partij te winnen. Op 6 kreeg hij een scherpe variant met zwart voorgeschoteld maar wist hij handig gebruik te maken van zijn actievere stukken. Dit leverde hem uiteindelijk een vrije c-pion op die alleen ten koste van materiaalverlies te stoppen zou zijn geweest. Winst dus!

Op bord 8 speelde Kees een partij "uit een stuk". Hij was duidelijk beter dan zijn tegenstander en had dan ook weinig moeite groot voordeel te bereiken. Zeker omdat de witte koning op e1 bleef staan en deze een gemakkelijk doelwit voor Kees vormde. Met een mooie combinatie zorgde hij voor een punt voor DSC3.

De tussenstand was toen 3-3 en Henrik en Pieter nog spelend.
Beiden kwamen in zware tijdnood, waarbij Henrik eerst een pion wist te veroveren in een stelling met D+L en nog vrijwel alle pionnen voor beiden. Uitgerekend op zet 40 stond hij een afwikkeling naar een eindspel toe waarbij die pluspion veranderde in een dubbelpion. Een van deze twee was ten dode opgeschreven. Henriks tegenstander weigerde toen zelfs het remiseaanbod en dacht nog te kunnen winnen. Gelukkig was dit niet zo ernstig voor ons als het leek en werd later alsnog het punt gedeeld. Stand 3,5-3,5.

Pieter had weer eens vuurwerk op het bord getoverd met allerlei tactische geintjes (wellicht wordt zijn partij ook nog geplaatst?!) Omdat ook hier de tijd een grote rol speelde, en de stelling erg complex, was het voor de meeste toeschouwers niet duidelijk wie er nou op winst speelde. Beide koningen stonden midden in de vuurlinies en een kleine misrekening zou al fataal kunnen zijn. De belangrijkste troeven van Pieter waren zijn torens op de f en g-lijn en een kwal. Wit had een sterke vrijpion op e6 als compensatie.
Dat deze partij uiteindelijk toch in remise eindigde zal ongetwijfeld ook met het teambelang te maken hebben. In een individuele wedstrijd zouden beiden hebben doorgespeeld tot het bittere einde, denk ik....

Met deze 4-4 staan we nu redelijk solide op de 6e plaats in 3G. De volgende ronden treffen we de nummers 8 en 9 en zullen we met winst onze positie verder veilig moeten stellen.
Gezien het vertoonde spel en met iets meer geluk moet dit zeker kunnen!

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap