Delftse SchaakSite

DSC4 bindt Promotie 2 aan zegekar

DSC4 heeft in een zinderende uitwedstrijd tegen het sterke Promotie 2 met 3,5-4,5 aan het langste eind getrokken en daarmee (tijdelijk) de leiding in de Promotieklasse genomen.

De verwachte eindstand schommelde de gehele wedstrijd rond 4-4; de kansen op een overwinning schatte ik voor de onzen steeds net wat hoger in dan voor de Zoetermeerders.

Ricardo Slaa en Toine-Gerard Prangers waren aan onze kant verhinderd terwijl Promotie 2 op zijn sterkst aantrad. Daar stond tegenover dat Jan-Pieter de Vries voor het eerst dit seizoen van de partij kon zijn en dat we met Hora Vlam en Theo Rekveldt twee capabele invallers konden opstellen. De strategie van teamleider Kees van der Meer waarbij Willem-Jan van den Broek bij absentie van Ricardo aan bord 1 de kastanjes uit het vuur moest halen en waarbij het middenrif voor de punten moest zorgen bleek een goede greep.

Na een uurtje spelen stonden Hora Vlam en Jaap Flohil prettig, hadden Willem-Jan en Jan-Pieter goed spel, stond het bij Pieter Goossens en Rob Smits gelijk, hield Kees het openingsnadeel binnen de perken en stond slechts Theo onder grote druk.

Als een donderslag bij heldere hemel ging het helaas onnodig mis bij Pieter - hij overzag materiaalverlies en kon meteen opgeven. Gelukkig kon Jaap snel de gelijkmaker op het scorebord brengen: hij boekte ruimtevoordeel in het middenspel en tegenactie door zijn tegenstander werkte voor laatste als een boemerang.

Vervolgens duurde het lang voordat er uitslagen konden worden genoteerd - de spanning nam toe. Willem-Jan had een L tegen P eindspel op het bord getoverd; hij probeerde dit te winnen. Kees zat inmiddels in de verdediging en moest steeds de juiste plekken voor zijn stukken zien te vinden. Hora had in een dubbel-toreneindspel prettig spel maar was dit te winnen? Jan-Pieter wist af te wikkelen naar een gunstig eindspel van toren en twee pionnen tegen loper en paard. Rob wikkelde minder nauwkeurig af naar een eindspel met ongelijke lopers waarbij zijn eigen koning slecht gepositioneerd stond. Theo had inmiddels wellicht de grootste prestatie geleverd door de grote openingsproblemen creatief op te lossen; ook hier was een dubbel-toreneindspel op het bord gekomen.

In het laatste half uur vielen de beslissingen: Rob kwam met zijn koning net te laat terug om de vijandelijke vrijpion te blokkeren, vervolgens de gelijkmaker van Jan-Pieter (voortreffelijk gespeeld). Alle lof vervolgens voor de remises van Kees en Theo, beide na zorgvuldige verdediging en tegenactie. Hora voerde het (toch niet eenvoudige) eindspel gedecideerd naar winst (3-4) en Willem-Jan moest berusten in remise doch bracht daarmee het tweede matchpunt binnen: 3,5-4,5.

1. W. Broekman (1979) - W.J. van den Broek 1935) remise
2. C. Landsbergen (1996) - K. van der Meer (2011) remise
3. M. Mostert (1996) - H. Vlam (2119) 0-1
4. J. Blankespoor (1988) - P. Goossens (1937) 1-0
5. J. Huijzer (1946) - J. Flohil (2011) 0-1
6. M. Nepveu (1855) - J.P. de Vries (1932) 0-1
7. H. Ouwens (1860) - R. Smits (1868) 1-0
8. H. van der Wijk (1900) - Th. Rekveldt (1706) remise

Volgende week wordt de andere topper - tussen Botwinnik 1 en DD 2 - gespeeld. Voor onszelf volgen nu drie thuiswedstrijden: op 24/1 tegen Promotie 3, op 31/1 tegen Botwinnik 1 en op 14/2 regen WSC 2.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap