Delftse SchaakSite

DSC8 met grote cijfers langs Promotie 7

DSC8 wint haar uitwedstrijd in Zoetermeer overtuigend. Met 6½-1½ wordt Promotie 7 op haar plaats gezet.

DSC8 ten strijde
DSC8 ten strijde

Ik - Herman Zonderland - ga van huis om een lekker potje te schaken. Gisteravond geoefend in het zevende, ik voel me sterk en heb er zin in. Echter, ik ben vanavond meer taxichauffeur, verslaggever en fotograaf dan schaker. Na 13 zetten ziet mijn tegenstander een mat in enen over het hoofd. Dus het eerste punt is met minder dan een kwartier spelen binnen. De avond begint dus slecht, niet lekker gespeeld wel gewonnen. Met nog zeven spelers vol in de strijd, waarvan er vier met mij mee terug zullen rijden, zal dit een lange avond worden.

Mijn tegenstander wil nog een potje spelen. Gelukkig vraagt teamleider René Poots of ik een verslag wil maken. Ik heb wat te doen, loop van links naar rechts, overzie de borden, vind het leuk als iemand een zet doet die ik voorzag.

Lito van Reede speelt een paard op e1. Goede zet. Dik op winst. Alhoewel? Ik kom even later terug bij zijn bord en zie een eindspel waarbij Lito twee lopers meer heeft, maar een toren minder. Dat wordt moeilijk.

Antoon Frehe heeft een goede aanval op de konings­vleugel. Gaat vast winnen. Even later staat hij tot mijn verbazing een stuk achter.

Simon Dirkse: zal erom hangen, maar heeft positioneel voordeel. Zijn tegenstander heeft een toren en een paard die helemaal niet meedoen.

Redt ie 't, of redt ie het niet?
Redt ie 't, of redt ie het niet?

René staat goed. Heeft zelfs tijd om naar Simons partij te kijken. Twee pionnen die niet te houden zijn voor zwart. Hij zal ‘promoveren’, dat blijft leuk klinken in Zoetermeer

Ook Rob Scherpenisse staat er goed voor. Krijgt een mooie aanval op de koningsvleugel, de tegenstander staat  zwaar onder druk. De duimschroeven worden aangedraaid. Echter wat doet hij nou, hij geeft een toren weg!

Dan wint ook Bas Rabeling. Mooie aanval met loper en toren en oprukkende Koning. De tegenstander geeft op, 0-2.

Paul Koks gaat op zeker winnen. Heeft twee volle stukken geruild voor twee pionnen. Zijn tegenstander gelooft er nog in, tevergeefs: 0-3.

Het is prachtig om te zien hoe Antoon zijn pionnen naar ‘promotie’ beweegt. Met een mooiere pionnenstructuur gaat hij een ingewikkeld pionneneindspel in. Mooi als hij dat weet te winnen. Hij heeft nog 18 minuten, zijn opponent ruim 1 uur. Een paar zetten later is het niet te houden voor wit: 0-4.

Zo halverwege de avond lijkt een klinkende overwinning toch zeker. De borden worden leger, de hoofden rooier, de spanning stijgt. We staan 4-0 voor, ik heb de nijging om achtnuhulllll, achtnul, achtnul, achtnuhulll te roepen. Meerdere Promotiespelers komen naar de lange tafel waar zich een drama begint te voltrekken.

Inmiddels staat René nog maar een pion voor, maar is gevaarlijker: krijgt twee mooie diepe pionnen. Heeft licht tijd voordeel. Hoe hij wint weet ik niet, maar winnen zal hij.

Lito’s tegenstander biedt remise aan. Ik adviseer om door te gaan. Het zou ½-4½ staan dan, maar winnen doen we zeker, dus ga voor je eigen kansen. Uiteindelijk wordt het toch remise, ½- 4½. De overwinning is binnen, nu de bordpunten nog.

Hoe vergaat het Rob op bord vijf? Inmiddels een toren achter, wel gevaarlijk in de aanval. Hij moet nu z’n dame offeren, anders verliest hij een loper. Hij doet iets anders, niet goed volgens mij. Hij gaat het niet redden, hopelijk remise. Hij verliest. Waar is het misgegaan? 1½-4½.

In mijn ooghoek zie ik handen schudden. René glimlacht, 1½-5½.

Nog één bord gevuld met stukken op een verder lege lange witte tafel. De tegenstander van Simon hangt volledig in de touwen. De open lijn voor zijn toren is prachtig. Hij kan promoveren of mat in tweeën geven. Zijn tegenstander weet nog niet van opgeven en spartelt.....niet lang, 1½-6½.

Uiteindelijk toch een mooie avond. Tevreden rijd ik als onbezoldigd chauffeur, verslaggever annex fotograaf naar huis.

Impressies
Impressies

Uw fotograaf
Uw fotograaf

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap