Delftse SchaakSite

KNSB-bekerteam wint ook van Erasmus

Na eerder al van Oegstgeest te hebben gewonnen, heeft het KNSB-bekerteam nu ook de confrontatie met Erasmus overleefd. Bij een gelijke stand met vliegende tijdnood op het laatste overgebleven bord werd het nog erg spannend, maar uiteindelijk viel het kwartje toch onze kant op en werd een nipte winst behaald.

Loting wees uit dat wij wit hadden op de oneven borden. Op papier hadden we op alle borden ratingvoordeel, maar met slechts vier borden kan er uiteraard van alles gebeuren.

Op bord 3 offerde Richard Oranje met wit in de opening een pion voor wat spel. De compensatie voor dit kleinnood leek in eerste instantie niet helemaal voldoende, maar er bleef voldoende spel in de stelling dat het zeker geen beklonken zaak was. In de complicaties wist Richard de pion terug te winnen en even later was vrijwel het gehele bord leeg, beide koningen enkel nog door een eenzame toren geassisteerd: remise.

Op bord 4 had Patrick de Bas met zwart na de opening een ge´soleerde dubbelpion overgehouden, maar hij had hier wel het loperpaar voor als compensatie. Dit ging over in ongelijke lopers met meer activiteit voor Patrick. Hij probeerde dan ook nog lang om een voordeeltje vast te houden en eventueel daarna te gaan vergroten, maar naar wat ik er van gezien heb werd het nooit echt wat voor serieuze winstkansen. In een potje remise toreneindspel met g-pion extra voor Patrick werd de vrede getekend.

Op bord 2 kreeg Gert Legemaat met zwart het spel dat hij graag wil, maar zijn tegenstander speelde volgens Gert heel erg degelijk. Gert kreeg wel een klein voordeeltje, maar het bleek niet voldoende voor winst. In een gelijk paardeindspel zag Gert met het oog op de teamsituatie af van een riskante winstpoging en accepteerde de aangeboden remise.

Op bord 1 kwam Joram op den Kelder met misschien een heel klein plusje uit de opening. In het middenspel wist hij zijn stelling met ge´soleerde d-pion goed te verbeteren en kreeg hij een duidelijk betere stelling. Zijn tegenstander pleegde echter een uitstekend pionoffer waarmee hij afwikkelde naar een toreneindspel met uitstekende remisekansen. Joram had weliswaar een pion meer, maar objectief gezien zal de stelling gezien een actieve zwarte toren waarschijnlijk remise zijn. Hij probeerde het erg lang en slaagde erin om een gewonnen stelling op het bord te krijgen met torens voor beide partijen en twee verbonden vrijpionnen tegen niks. Beide spelers hadden echter nog maar zo weinig tijd, dat winst allerminst zeker leek. Met beiden nog minder dan tien seconden op de klok speelde Jorams tegenstander echter een onreglementaire zet. De claim zou Joram twee minuten extra tijd opleveren, waarop zijn tegenstander direct opgaf.

We zijn dus weer een ronde verder. Een mooi resultaat. Nu maar de loting afwachten en kijken wat die ons brengt als volgende tegenstander!

 Erasmus2049-DSC21651½-2½
1A. Pietrow2079-Joram op den Kelder22280-1
2J. van der Kaap2055-Gert Legemaat2188½-½
3P.H. Sturm2035-Richard Oranje2118½-½
4J.A.J. Seeleman2025-Patrick de Bas2125½-½

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap