Delftse SchaakSite

DSC1 verslaat LSG 3

Zonder ratingkanon Marten Wortel (bridge), maar met super-invaller Rachid Schrik, mocht DSC1 LSG 3 ontvangen.

Als eerste was Rachid (6) klaar. Hij en tegenstander Henk van Putten brachten in hoog tempo de zetten op het bord, waarna Rachid remise aangeboden kreeg. Aangezien het zijn “derde partij sinds 2004” was, besloot Rachid zijn kleine plusje in te ruilen voor een half punt, daarmee zijn “derde remise sinds 2004” scorend. Stand: ½-½.

Kort daarna mocht ook Patrick de Bas (5) een half punt laten noteren. Tegen Rag de Graaf kwam Patrick niet lekker uit de opening; teveel stukken op te weinig ruimte. Hij besloot dan ook maar zijn loper op g7 te offeren tegen het paard op c3. Resultaat: een krachteloze witte damevleugel, sterke controle over de witte velden en wat ruimte voor Patricks stukken. Helaas speelde hij het net niet helemaal zuiver, waardoor zijn tegenstander een redelijk plusje zou kunnen realiseren. Dankzij een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander en een ‘petit combinaison’ van Patricks zijde werd de spanning echter uit de stelling gehaald en kon de vrede worden getekend. Stand: 1-1.

Ook Joram op den Kelder (3) kon een halfje bijschrijven. Zijn tegenstander had een plezierige stelling. Met nauwkeurig spel wist Joram de witte activiteit te neutraliseren, waarna ook hier de punten werden gedeeld. Stand: 1½-1½.

Ongeveer een half uurtje voor de eerste tijdscontrole begon de wedstrijd in ons voordeel te kantelen.

Henk Mannen (4) had een monsterlijke batterij met dame en loper op de b1-h7-diagonaal, waardoor de zwarte koning, die kort was gerocheerd, aardig op de tocht kwam te staan. Henks tegenstander leek nog wat tegenspel te krijgen dankzij een paardvork op e3, waardoor beide witte torens en de witte dame aangevallen werd, maar Henk was niet onder de indruk. F-lijn openen, gevolgd door de inval van de dame op g6 met fatale dreigingen tegen de zwarte koning. De tegenstander nam nog een kwaliteit mee en wist er nog 1 schaakje uit te persen, maar moest uiteindelijk de vlag strijken. Stand: 2½-1½.

Walter Anema (8) bracht het volgende punt binnen. Dankzij het loperpaar en een toren die op de zevende rij was binnengekomen, leek Walter goed te staan. De tegenstander kon ondertussen met zijn dame een aantal pionnen van Walter oppeuzelen. Walter had de betere stelling, maar het leek nog een lange zware strijd te worden. Totdat Walters tegenstander pardoes zijn dame liet vorken! Einde partij en 3½-1½ op het scorebord ten gunste van Delft.

Richard Oranje (7) speelde tegen Linda Jap Tjoen San en liet haar een pionnentje op b7 meepakken. Zonder zorgen speelde Richard vrolijk verder, totdat hij in het verre eindspel eens besloot pionnen te tellen en tot zijn verbijstering erachter kwam dat hij een pion achter stond. Weliswaar had Richard het loperpaar, maar dat stond op de koningsvleugel een beetje te niksen, terwijl de witte vrijpion op de damevleugel oprukte. Linda maakte de klus daarop vakkundig af, zodat de strijd der seksen in klasse 2b is het voordeel van de vrouwen werd beslist. Stand: 3½-2½.

Gelukkig boden de beide laatste partijen voldoende hoop op de matchpunten. Zowel Gert Legemaat als Kim Meulenbroek hadden partijen die als remise of beter moesten worden beschouwd.

Kim (1) had een pionnetje meer tegen Igor Koene, maar gezien de open koningsstelling van Kim, had hij zich al neergelegd bij een remise in de vorm van eeuwig schaak. In overleg met zijn teamleider besloot Igor echter een winstpoging te wagen. Dit was het sein voor Kim om er nog eens goed voor te gaan zitten. Met een reeks van uiterst nauwkeurige zetten wist Kim de dreigingen van de tegenstander te neutraliseren, de remise-uitwegen van zijn tegenstander af te sluiten en zijn pion richting promotieveld te dirigeren. Igor kon nog een aantal schaakjes geven, maar toen die op waren, moest hij gelaten het punt afstaan. Stand 4½-2½.

Gert (2) had tegen Eelco Kuipers een pionnetje gewonnen, maar moest nog oppassen voor een gevaarlijke vijandelijke pion. Met nauwkeurig spel wist Gert de dreigingen van zijn tegenstander te neutraliseren en de partij eindigde met een (zesvoudige!) zetherhaling. Eindstand 5-3 en twee matchpunten voor DSC1.

De individuele uitslagen:
 DSC12131-LSG 321325-3
1Kim Meulenbroek2103-Igor Coene21801-0
2Gert Legemaat2188-Eelco Kuipers2275½-½
3Joram op den Kelder2228-Vincent Fructuoso van der Veen2151½-½
4Henk Mannen2106-Ernst Gevers19781-0
5Patrick de Bas2125-Rag de Graaff2125½-½
6Rachid Schrik2105-Henk van Putten2176½-½
7Richard Oranje2118-Linda Jap Tjoen San21330-1
8Walter Anema2077-Jeroen van der Linden20351-0

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap