Delftse SchaakSite

DSC3 speelt gelijk tegen Voorschoten

DSC3 heeft in Voorschoten het eerste matchpunt van het seizoen gepakt door in een spannende wedstrijd gelijk te spelen tegen het 1e team van de gelijknamige schaakvereniging.

Al na zeven kwartier spelen kwam het derde op voorsprong en had daarvoor eigenlijk niets hoeven doen. Na slechts 11 zetten, in een theoretisch nog bekende stelling, kreeg René van Alfen aan bord 5 een stuk (tegen een pion) in de schoot geworpen. Zijn tegenstander dacht even later een 2e pion voor het stuk te krijgen, maar overzag een eenvoudige wending en gaf op. Hij had duidelijk zijn dag niet.

Anderhalf uur later werd het 2-0 door een fraaie overwinning van invaller Seth van der Vegt. In de opening schoof Seth de damevleugel dicht, waarop wit traag aan een koningsaanval werkte. Seth ontwikkelde zijn stukken, sloeg de aanval af en had onderwijl zijn slechte witveldigere loper weten om te spelen naar de koningsvleugel. Door het omspelen van de dame naar diezelfde vleugel en een sterke vrijpion op c3 nam hij de aanval over en maakte het gedecideerd uit.

Aan bord 8 was Bart Meulemans inmiddels in grote problemen geraakt. In een gesloten Spanjaard dacht Bart zich in het middenspel met de zet d5 te bevrijden, maar omdat hij verzuimd had de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel te beteugelen bleef hij uiteindelijk een vrijpion achter, die niet meer te houden was. Door een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander wist Bart de pion ten koste van een loper nog onschadelijk te maken, maar een nederlaag was onafwendbaar, 1-2.

Henrik aan bord 3 speelde zijn geliefde opening en was daar iets beter uit gekomen, met twee mooie centrum pionnen. Toen ik later weer kwam kijken had hij de knuppel in het hoenderhok gegooid, maar blijkbaar geen controle over de stelling meer, getuige zijn vraag of hij eventueel remise kon aannemen. Gelukkig had zijn tegenstander een zodanige tijdnood dat remise aanbieden niet in hem opkwam. Henrik wist een vrijpion te creëren en met een toren op de 7e rij en een dreigingen tegen de zwarte koning leverde dat een kwaliteit op, 3-1.

Op dat moment fluisterde Pieter me in dat hij de eindstand op 4-4 inschatte...

Voorschoten verkleinde de achterstand doordat Ted Barendse een witte pionnenwals op de koningsvleugel niet meer kon stoppen. In een Weense opening kreeg Ted een op het oog zeker niet mindere stelling, maar toen hij verzuimde de zwarte velden op de koningsvleugel te controleren greep wit zijn kans en offerde twee stukken tegen een toren en twee pionnen en won er in de daarop volgende afwikkeling nog een. Er werd een stel torens geruild en het eindspel van tegen + met voor wit 3 pionnen meer werd door wit nauwkeurig tot winst gevoerd.

Arno Wiersma aan bord 4 werd geconfronteerd met het Morra gambiet. In het middenspel won wit zijn gambietpion terug en omdat Arno die niet op b5 teruggaf, maar op a6, kreeg wit een gevaarlijke vrijpion.

Op bord 8 leek Naomi Snikkers goed uit de Franse Tarrasch (met 3. ... c6) gekomen te zijn, maar na afruil van de dames bleef ze met een slechte(re) loper zitten tegen een goed (beter) paard. Haar eveneens jeugdige tegenstander verbeterde zijn stelling licht, maar Naomi gaf geen krimp.

Pieter Buzing tenslotte, speelde een goede en spannende partij tegen jeugdtalent Vincent Blom op bord 1. In een gesloten Siciliaan zocht zijn tegenstander steeds naar zetten om de partij een tactisch karakter te geven, maar Pieter pakte het rustig aan. In het lastige middenspel wist Pieter een vrijpion op c6 te creëren. Met een fraaie torenzet dwingt hij zijn tegenstander zijn paard te geven voor twee pionnen.

Arno heeft dan inmiddels ook de zevende rij moeten prijsgeven, waarna wit beslissend met zijn koning kan binnenwandelen, 3-3.

Naomi verdedigt dan nog steeds een iets mindere stelling en Pieter is een lastig eindspel terechtgekomen waarin hij een paard meer heeft tegen twee pionnen. Hij staat beter, maar onduidelijk is of het genoeg is voor de winst. Als een voorbeeldig teamspeler geeft hij aan het matchpunt te koesteren en in onderling overleg tussen de teamleiders wordt besloten de laatste twee partijen remise te geven, zodat er om 18:00 uur een 4-4 eindstand op het bord staat.

Gezien het ratingoverwicht van de tegenstander een uitslag waar het 3e mee kan leven.

De individuele uitslagen:
 Voorschoten2038-DSC319394-4
1Vincent Blom2043-Pieter Buzing2042½-½
2Peter Wilschut2217-Ted Barendse20971-0
3Frits Fritschy2134-Henrik Tamerus19710-1
4Frank den Herder2087-Arno Wiersma20261-0
5Wouter Noordkamp1961-René van Alfen18770-1
6Marcus Driessen2125-Seth van der Vegt19020-1
7Roderik van Kempen1878-Naomi Snikkers1763½-½
8Elwin van der Auweraert1862-Bart Meulemans18351-0

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap