Delftse SchaakSite

SV Prometheus 1 verliest met 3-5 van Botwinnik 3

SV Prometheus I heeft in de thuiswedstrijd tegen Botwinnik III in de tweede klasse HSB met 3-5 verloren.
Met deze nederlaag verspeelt Prometheus alle kansen op promotie naar de eerste klasse, maar de schrijver dezes is van mening dat het huidige team daar niets te zoeken heeft.

Op het moment van schrijven weet ik niet wie tegen wie gespeeld heeft, maar ik kan wel een korte impressie van de partijen geven.
Botwinnik III was overigens op rating favoriet om deze ontmoeting winnend af te sluiten, dus de uitslag was te verwachten en terecht.

Henk van Huizen speelde remise, waarbij opviel dat de remise tot stand kwam in uiterste tijdnood voor Henk. Op de één of andere manier weet Henk in de moeilijkste situaties toch weer met 1 minuut op de klok de remise te pakken.

Op bord twee speelde Jack Duijvestijn met Wit zijn favoriete systeem. Jack ruilde iets te gretig af op een moment dat f4! van Wit goed spel tot winnend voordeel had moeten brengen. Zoals het nu ging verloor Jack geruisloos en snel.

Lieuwe Boskma offerde, om met Ted Barendse te spreken, zonder er erg in te hebben een pion in de opening, maar dit gambiet was zeer kansrijk en interessant. Lieuwes tegenstander ging zeer lang in de denktank en verloor uiteindelijk.

André van der Weijde speelde, net terug van een breukvrije wintersport, niet zijn geprefereerde Birdopening, maar hield het "rustig" met 1.d4. André wikkelde een tactische fase kundig af naar een gewonnen eindspel:

Diagram
 
Wit aan zet


1.Pd5+!? Lxd5? 2.cxd5 Kd6 3.Ke3 Kxe5 4.a3! (=)??

In deze stelling bood André remise aan, in de vooronderstelling te weinig tijd te hebben (2½ minuut). Die tijd zou echter genoeg moeten zijn, en behalve dat had André nog vijf minuten. Ter verdediging van André: de laatste bekerwedstrijd van Prometheus stond hij glad gewonnen, maar gaf hij het nog weg in tijdnood. Bovendien was het verlies van Prometheus in de wedstrijd al een feit, en speelde André op een hoger bord dan normaal. André speelt, behoudens deze tijdnoodslippertjes, de laatste tijd puike partijen.

Op bord 5 zat ikzelf. Ik had, vanwege mijn niet al te beste resultaten in de externe, een lager bord aangevraagd. In de HSB-Beker had ik twee keer gewonnen, maar in de reguliere externe had ik een tweetal achtereenvolgende nederlagen te verwerken gekregen en hoopte op een iets makkelijker avond. Ik vond tegenover mij Thomas van Beekum (1810) met Wit, die dus op rating zwaar favoriet was.
Thomas tructe mij een KI in, daar ik de Engelse opening van de kant van Zwart nog steeds niet lekker vind, en kwam in een Saemisch terecht met Zwart, waar ik normaal de Witte stukken aanvoer in die opening. Van alle Konings-Indische openingen ken ik nou juist die gelukkig wel goed, maar ik probeerde het uitermate inacurate 6.Ld3?! te aggresief af te straffen. Zoals gewoonlijk maakte Arend in de analyze gehakt van me met mijn eigen stukken :D
Zoals het nu ging bleef er echter een stelling over met symetrische pionnenstructuur en zware stukken en was er echt niets meer te halen. De teamleider verzocht mij door te spelen, maar ik zou niet weten hoe. Remise.

Gerben van der Heiijde verloor van een dame waar ik met plezier van verloren zou hebben. Thomas vertelde mij op tijd dat zij slechts vijftien was voordat ik haar aansprak. Slechte ogen kunnen een voordeel en een nadeel zijn; in dit geval zouden zij mij veroordeeld hebben tot het predikaat Ouwe Viezerik. Ik heb mijn bewondering dus slechts via een teamgenoot van haar overgebracht :D

Ger Honderd sleepte er ondanks een tijdelijke slechte gezondheid een half punt uit op bord zeven.

Bijzondere waardering verdient Hans Hendriks, die zijn meer dan driehonderd ELO-puntjes hoger gewaardeerde tegenstander lang weerstand bood en een uitermate saai potremisepaardeindspel (scrabble, iemand?) inloodste. Dat Hans dit niet hield is geen schande; uitstekend gespeeld.

Prometheus blijft in de tweede klasse, waar het hoort.

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap