Delftse SchaakSite

DSC8 verliest van koploper RHC-Belgisch Park

Na spectaculair met drie overwinningen op rij en een serieuze gooi naar poleposition (zelfs gelijkspel in de vierde pot had ons op kop gezet) is het achtste in de 2e klasse B nu begonnen aan een even dramatische weg terug. Na 5-3 in Rijswijk hebben we maandag 6 februari thuis slechts de 2½- 5½ bereikt tegen RSC-Belgisch Park 2.

Zelf had ik beloofd het rustig aan te doen en me een week lang verdiept in gesloten spelen. Kreeg meteen een damegambiet voor mijn kiezen op het derde bord. Na de negende zet had ik alweer drie stukken op de vijandelijke helft. Mijn tegenstander stond duidelijk onder druk, en hij wist ook niet hoe te reageren op mijn arsenaal aan mars, koetjesrepen, powerdrink, groene thee & water. Dat weerhield hem er echter niet van om op de 15e zet mijn dame klem te zetten op a5 met een loper en een toren. Ik heb nog geprobeerd wat materiaal ervoor terug te krijgen maar dat hield op bij de loper. Toen ik vier zetten later, om half tien ook mijn eigen loper nog kwijtraakte, werd het tijd om de partijen van mijn teamgenoten eens nauwkeurig te gaan volgen.
Ger heeft op het 5e bord een stuk meer tegen twee pionnen en om meer overwicht te krijgen ruilt hij torens af, waardoor helaas de d-pion van zijn tegenstander een vrijpion wordt; zal Ger dit houden?

Paul staat er solide voor op het 8e bord, vooral ook door de 115 tegen 15 minuten op de klok. Rick op het 7e echter heeft een slechte pionnenstelling en een pion achterstand en vraagt om meer koetjesrepen. Corniel is niet in vorm en zit daarom achter het 6e bord. Met twee paarden en toren tegen een gemengd paar en toren in een chaotische losse-pionnenstelling ontstaat een heerlijk geschuif op het bord. Luc was zoals gebruikelijk te laat binnen en staat een half uur achter op de klok met een vol middenveld op het 1e bord. Cees op het 2e heeft ook een lastige stelling en verliest een pion. Arnout tenslotte staat er goed voor op het 4e met een dame tegen een toren en loper en een vol uur tegen twintig minuten op de klok. Tricky is wel de doorgeschoven vrijpion op de a-lijn en gelijktijdige dreiging met mat op de achterlijn. Zodra hij dat echter opgelost heeft door de pion te pakken gaat hij consolideren waarna de winstkansen voor zijn tegenstander smelten als sneeuw in de tropenzon.

Om tien uur is het 0-2 want Luc raakt een kwaliteit kwijt en houdt geen spel over. Zijn voorspelling dat een koetjesreep niet helpt bij hem komt uit (volgende keer krijgt hij er dan ook geen meer). Arnout ruilt zijn dame tegen dubbele toren en houdt eindspel over met toren tegen loper en met een pion meer. Hij zal geen fouten meer maken. Om 10 over 10 staat Paul met een vol uur tegen nog 8 minuten dik gewonnen. Rick echter zakt verder weg met een kwaliteit en een pion achter en geen enkele aanvalsdreiging. Arnout slaat het laatste stuk van zijn tegenstander en haalt ons eerste punt binnen: 1-2. Nu gaat het snel: Ger ziet geen uitweg uit de promotiedreiging en zijn tegenstander is blij met remise. Paul is echter slordig en verspeelt een stuk. Alleen dankzij zijn riante tijdsvoordeel krijgt hij nog een half punt. 2-3.

Het is nog geen half elf als de apotheose komt: Cees belandt in een 2 tegen 4 pionnen eindspel en geeft terecht op. Corniel lijkt op dreef maar wanneer er geen winst meer voor ons inzit, accepteert hij een remise. Alleen Rick is nu nog bezig in een stelling die al een uur heel geleidelijk steeds hopelozer wordt. Nog een uur doorgaan is zinloos en ook hij geeft de pijp aan Maarten. 2½- 5½.

Een uitslag waarmee we terugzakken naar de middenmoot van de 2e klasse B. Positief is wel dat we geen van allen in tijdnood kwamen dit keer, integendeel. Geen van onze tegenstanders is oppermachtig en in de laatste twee potten krijgen we nog de zwakste ploeg tegenover ons. Met wat meer geluk en minder slordig stukverlies moeten we een come-back kunnen maken, te beginnen op 7 maart uit tegen Promotie 6.

resultaten tot zover
 spelerelo#per.tpr
1Bart Vlasblom1629475,0%1937
2Cees Huygen1725560,0%1818
3Rick Plomp1400570,0%1756
4Arnout Eijkelhoff1678462,5%1747
5Paul van Riet1508475,0%1736
6Luc Verhees1673540,0%1721
7Ger Bussmann1621550,0%1617
8Corniel Nobel1646540,0%1596

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap