Corniel 
webcommissie
 

geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4451
 |
|
|
09-11-2004 10:31 |
|
Untagonklik 
Erelid
    

geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279
 |
|
Een partij is automatisch remise als geen van beide partijen zelfs bij het slechtst mogelijke tegenspel mat kan zetten. Als je door je vlag gaat, en je tegenstander kan (wederom bij het slechtst mogelijke tegenspel) niet meer mat zetten, dan wordt de partij ook remise. Voor alle duidelijkheid: een stelling van koning+2 paarden tegen koning is NIET automatisch remise; er is mat mogelijk.
De beschreven situatie (waar ik niet bij was) is lastig; de regels zijn namelijk niet sluitend. Er zijn twee stromingen binnen scheidsrechtersland: ingrijpen als je iets onreglementairs ziet als arbiter, en ingrijpen als je gevraagd wordt (of volgens het reglement opgedragen wordt) in te grijpen. Het draait in dat kader allemaal om artikel 13.1 en artikel 13.6:
QuoteArtikel 13: De taak van de arbiter
13.1 De arbiter moet erop toezien dat de Regels voor het Schaakspel strikt worden nageleefd.
13.6 De arbiter mag niet ingrijpen in een partij tenzij in gevallen, beschreven in de Regels voor het Schaakspel. [...]
In de regels staat nergens dat een SCHEIDSRECHTER moet ingrijpen als hij een onreglementaire zet ziet. Er staat:
Quote7.4
a) Als tijdens een partij blijkt dat er een onreglementaire zet is gedaan, wordt de stelling teruggebracht naar de stelling onmiddellijk voorafgaand aan de onreglementaire zet. Wanneer deze stelling niet kan worden bepaald, wordt de partij voortgezet vanuit de laatste vast te stellen stelling voor de onreglementaire zet. De klokken worden bijgesteld overeenkomstig artikel 6.14. Artikel 4.3 is van toepassing op de zet die de onreglementaire zet vervangt. De partij wordt dan voortgezet vanuit deze herstelde stelling.
b) Na de handeling, beschreven in artikel 7.4a, geeft de arbiter, bij de eerste twee onreglementaire zetten van een speler, in beide gevallen twee minuten extra tijd aan zijn tegenstander; bij een derde onreglementaire zet van dezelfde speler wordt de partij voor hem verloren verklaard door de arbiter.
Je zit hierbij vast aan de interpretatie van de scheidsrechter: hij handhaaft artikel 13.6 en grijpt dus niet in tot een van de spelers de onregelmatigheid constateert, of de arbiter handelt volgens artikel 13.1 en grijpt in.
Persoonlijk zou ik hebben ingegrepen (artikel 13.1), zeker aangezien je er later toch mee gecofronteert wordt. Je kunt de situatie beter meteen oplossen dan te wachten en potentieel grotere problemen te zien ontstaan. Echter, de scheidsrechter hier koos daar niet voor. Hij wachtte rustig af, en op het moment dat een van beide spelers constateert dat er iets onreglementairs aan de hand is gaat hij de situatie oplossen. Aangezien de spelers in de tussentijd tot remise besluiten hoeft hij verder niets te doen, maar was dat niet het geval geweest dan had hij de stelling door de spelers moeten laten reconstrueren naar het moment dat de eerste onreglementaire zet werd gedaan, zwart 2 minuten extra moeten geven vanwege wits onreglementaire zet, en de partij verder laten spelen.
Ik ben het dus niet eens met de opmerking in het bovenste berichtje dat de arbiter niet juist heeft gehandeld. Hij heeft de regels gehandhaafd zoals hij ze interpreteert. En ook op die manier had de situatie opgelost kunnen worden, al is dat in een tijdnoodfase vaak lastiger in verband met het ontbreken van notatie bij de spelers.
__________________ Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.
|
|
09-11-2004 13:53 |
|
|
Scheidsrechtsersperikelen bij DSC 5 |
 |
Zal ik dan als leidend voorwerp ook op deze plaats maar een duit in het zakje doen? Wat er aan de hand was, was dat er op 4 borden in hevige tijdnood gespeeld werd. Het betreffende bord was daarbij het bord waar de spelers het het langste volhielden. Echter beiden hadden nog slechts enkele seconden en beide klokken konden dus "elk moment" vallen. Om die reden heb ik er voor gekozen om beide klokken goed in de gaten te houden, immers als ik niet gezien had welke vlag het eerste viel (en de andere zou ongetwijfeld een of slechts enkele seconden later vallen, dan waren de rapen ook ruimschoots gaar geweest in dit koffiehuis. Om die reden heb ik dus de schaakpartij zelf maar gedeeltelijk gezien. Een ander probleem was dat geen goede gewoonte (meer) is om scheidsrechters een plek te gunnen waar zij goed overaicht over het geheel hebben, want waar je ook gaat staan er is er altijd wel een die zich voor je weet te dringen of je moet zo dicht op het bord gaan staan dat je de beide spelers hindert en ook geen goed inzicht meer kunt hebben in wat er gebeurt. Ik heb in elk geval verschillende DSC-ers weg moeten duwen!!
Wat ik wel gezien heb, is dat dus dat beide spelers hevige tijdnood hadden en redelijk op de klok zaten te rammen. Het verzetten van de stukken ging dus ook uiterst gehaast en aan beide zijden van het bord zijn in de laatste minuut diverse stukken omgevallen en weer recht gezet. Ik heb niet gezien of ze weer op het juiste veld terechtkwamen en kan dus achteraf niet constateren of de geconstateerde schaakstelling wel een juiste was. Ik heb wel gezien dat de koning geslagen werd, maar het slaan van een koning leidt tot een onreglementaire zet, die in lange partijen gewoon teruggenomen kan worden.
Ik ben overigens niet van mening dat het FIDE-reglement mij verplicht om bij elke zet dei gedaan wordt na te gaan of deze zet wel reglementair is. Daarvoor is 1 scheidsrechter op 16 borden absoluut onvoldoende (en dat is dus ook niet de bedoeling van het reglement).
Dan iets over de tijdstraf waarover enkelen spreken. Artikel 13.4 geeft aan dat de arbiter een of meer van de genoemde straffen KAN opleggen. Het artikel begint de opsomming met een waarschuwing en pas later komt de tijdstraf aan de orde.
Zelfs als je aan een tijdstraf denkt, dan hoeft dat niet noodzakelijkerwijs 2 minuten te zijn. dat zou in dit geval ook onredelijk zijn, omdat je daarmee ook onmiddelijk feitelijk de uitslag bepaalt (immers beiden hadden nog slechts enkele seconden). Een tijdstraf van tien of 15 seconden had dan meer in de red gelegen, maar gelukkig werd die beslissing mij bespaard omdat beide spelers intussen met elkaar remise overeenkwamen en artikel 5.2.c geeft dan het volgende aan: Een partij is remise als beide spelers dit tijdens de partij overeenkomen. Dit beeindigt de partij ONMIDDELIJK.
Er moet me nog een zaak van het hart. Na de constatering van het slaan van de koning en het kennelijk al enkele zetten schaak staan begon zowat iedereen zich er mee te bemoeien. Het zijn slechts de spelers die een claim kunnen indienen en alle andere toeschouwers dienen het gestelde in artikel 13.7 van de Regels na te leven, waarin staat dat toeschouwers en spelers van andere partijen niet mogen praten over of zich bemoeien met een partij. Het ware wenselijk als men dit artikel ook in acht neemt!
|
|
09-11-2004 18:09 |
|
kdekker 
trainer stap4

geregistreerd: 24-11-2004
aantal berichten: 3
 |
|
Hoe moeilijk het is om een schaakpartij te volgen, zowel voor de toeschouwers als voor de arbiter, blijkt weer eens uit de verslaglegging van de wedstrijd DSC5-Scheve Toren, en de daarop volgende discussies. Iedereen blijkt iets anders gezien te hebben, daarom wil ik mijn perceptie van de partij ook geven.
(Toren) In het verslag wordt gesteld dat Joel een toren voor gestaan zou hebben. Hij kwam echter slechts de kwaliteit voor, dank zij sterk spel in het begin van de partij. In de afwikkeling liet hij het echter een beetje liggen, waarna het toch nog spannend werd (vond ik). Met een stuk voor 2 verre vrijpionnen was de situatie tamelijk precair voor Joel, maar dankzij de heer Vlagsma verdwenen de pionnen van het bord, waarna voor het eindspel paard +pionnen tegen loper nog enkele (10, 20?) seconden restte.
Slechts weinigen (Bosboom) zouden dit tot een geod einde hebben gevoerd.
(Slaan) Zowel in het verslag als in de discussie wordt gesteld dat de koning van Joel geslagen zou zijn. Het woord "slaan" is hier verwarrend. M.i. moet dit niet in de taalkundige zin opgevat worden (een klap geven), maar in de schaaktechnische: dus het stuk verwijderen, het eigen stuk op het desbetreffende veld neerzetten, en de klok indrukken. In de partij was er slechts sprake van het taalkundige slaan: met de loper de witte koning aantikken en vervolgens de klok stilzetten, waarmee aangegeven wordt dat wit de koning in schaak heeft laten staan. Dat lijkt mij een geoorloofde nonverbale methode om een reglementaire zet te constateren. Of denken de wedstrijdleiders daar anders over?
|
|
24-11-2004 16:33 |
|
Untagonklik 
Erelid
    

geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279
 |
|
QuoteOriginally posted by Martin
Het aanraken van het 'vijandelijke' stuk betekent volgens mij dat je het slaat, maar goed, ik heb het niet opgezocht in de regels.
Het eindspel was met drie ver opgerukte, verbonden (f,g,h) vrijpionnen, niet erg moeilijk meer. Met 20 seconden op de klok zou dit m.i. uit te tikken moeten zijn. En zoniet, wit kon op stelling in ieder geval niet meer verliezen.
Het aanraken van een stuk betekent dat je ermee moet zetten, of wel dat je het moet slaan. Niet dat je het slaat. Dan moet je de zet eerst uitgevoerd hebben. Maar je kan debatteren of je bij het aantikken zoals boven omschreven, het stuk ook moet nemen.
De tweede opmerking (over winnen in 20 seconden) is meer de wens dan de waarheid denk ik. Naast het bord lijkt het altijd zo eenvoudig, maar dat is het lang niet altijd. Daarnaast gaat niet iedereen even gemakkelijk met tijdnood om. En het niet meer kunnen verliezen van de stelling... had Joel geclaimed? (2-minutenregel) Als je dat met enkele seconden op de klok doet ben je wel wat laat...
Zoals Kees Dekker het omschrijft denk ik dat hij op zich netjes heeft gehandeld, maar dat hij beter meteen de klok stil had kunnen zetten om op die manier onduidelijkheid (die er bij anderen nu ontstond) te vermijden.
Uiteindelijk hebben we nu een hele discussie hier, terwijl er eigenlijk niets onoorbaars is gebeurd. Beide spelers kwame remise overeen, en daarmee was de kous af.
__________________ Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.
|
|
24-11-2004 18:23 |
|
|