Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2004-2005 DSC2 speelt gelijk tegen Venlo
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Dolf Dolf is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 19-10-2002
aantal berichten: 273

DSC2 speelt gelijk tegen Venlo Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Winst was noodzakelijk om nog enige kansen op een kampioenschap te hebben. Winst zat er lang in, maar helaas werd op het eind een remise toreneindspel verloren en behaalde DSC2 maar een gelijk spel tegen Venlo.

Helaas is het weer niet gelukt om een wedstrijd te winnen, en het zag er nog wel zo goed uit. De voorbereidingen waren prima verlopen. Zowel Venlo als wij speelden in de sterkste opstellingen.
Rond de eerste tijdcontrole kwamen pas de eerste uitslagen beginnen. Begonnen werd met een teleurstellend verlies van Jan Willem. Hij kwam zeer goed uit de opening, wilde echter forceren naar een gewonnen stelling, kwam bedrogen uit en verloor.
Frank bracht gelukkig de stand in evenwicht door redelijk makkelijk te winnen. Vanaf de opening had hij initiatief dat langzaam groter en groter werd.
Kim speelde tegen een >2300 speler, waarop hij zich goed had voorbereid. Deze voorbereiding wierp zijn vruchten af. Zonder grote problemen bleef de stelling binnen de remise marge, welke uitslag net voor de tijdcontrole overeengekomen werd.
Op bord 1 ging het daarna mis met Dolf. In tijdnood brak hij de stelling open met f5 (terwijl f6 noodzakelijk was), offerde hij een kwaliteit waarbij hij een vrijpion kreeg maar hield te weinig over om dreigend te blijven en verloor.
Hierna was het de beurt aan Joram om de stand weer op gelijke hoogte te brengen. met zwart wist hij een klein voordeeltje langzaam uit te bouwen, een pion te winnen en af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.
Bleven over Patrick, Walter en Pieter bij een stand 2 1/2- 2 1/2. Er waren grote kansen op de overwinning maar het mocht niet zo zijn. Patrick won zijn iets betere stelling (zijn verderop in deze draad). Pieter wist echter zijn betere stelling net niet te winnen, wat echter geen ramp zou zijn als Walter zijn eindspelletje maar remise gehouden had. En ook daar leest U verder over in deze draad.

Zo werd het niet meer dan 4 - 4. er had weer meer ingezeten maar het kwam er weer niet uit. Dan maar de rest winnen ??!!

07-11-2004 01:04 Dolf is offline Search for Posts by Dolf Add Dolf to your Buddy List
Walter
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-02-2004
aantal berichten: 358

3 rekenfouten met 1 zet. Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het remise toren-eindspel was van mij. Op zet 74 deed ik het fout. De oppo had allerlei varianten vermeden, waarbij ik via schaakjes van achteren remise kon houden. Zoals het ging was oppo ook niet veel verder gekomen, want met Tb4-b1 was het remise.
Rekenfout 1: Ik dacht een winstweg voor mijn oppo te zien. Die bestond niet.
Ik speelde Tb4-b8. Hierna zou Td2-d1+ Kg1-f2 g4-g3+ Kf2-f3 met matdreiging volgen. Zwart moet eigenlijk schaak geven.
Rekenfout 2: Ik dacht dat Td1-d3+ remise was. Dit wint.
Rekenfout 3: Ik dacht dat Td1-f1+ remise was. Dit werd gespeeld en wint.

Wie verbetert / verslechterd mij, en heeft meer rekenfouten bij de berekeningen van 1 zet gemaakt?

Eerder had ik een goede stelling verprutst (en in dit eindspel beland) door overdreven activiteit. Ik speelde Tc1-b1-b7 om iets op de zevende rij te doen. Maar de toren dekte op c1 zo mooi mijn vrijpion op c4, die in de partij niet verder kwam dan naast het bord.

Helaas ben ik niet de enige met verdriet. Zowel DSC1 als DSC2 hadden een beter start verwacht en moeten er nu voor zorgen, dat ze in de bovenste helft van hun poule eindigen.

07-11-2004 15:13 Walter is offline Search for Posts by Walter Add Walter to your Buddy List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 539

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn tegenstander speelde een solide, maar slap systeem om maar zo snel mogelijk uit de theorie te geraken. Met zwart heb je dan ook niet veel problemen, maar ook niet veel spel. Na wat manouvres aan beide zijde kreeg ik een klein plusje. Om druk te houden kwam ik met mijn dame de vijandelijke stelling in. Door goed spel van mijn tegenstander dreeg mijn dame verloren te gaan, maar gelukkig bleek er nog net een variant te zijn waarin ik mijn dame -en het lichte stellingsvoordeel- kon behouden.

Nadat mijn tegenstander de tijdnood was doorgekomen, ging hij 45 minuten de denktank in. Reden was dat ook hij het eindspel van Walter als remise had ingecalculeerd (plus de partij van Pieter waarschijnlijk als verlies) en tot de conclusie kwam dat hij de boel moest forceren. Gelukkig kon ik achter het bord de enige juiste variant vinden om de angel uit het witte spel te halen. Vervolgens blies mijn tegenstander zijn toch al niet brilliante stelling in tijdnood op.

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

07-11-2004 17:23 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller