Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-H3 wint comfortabel van Botwinnik 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Aad de Jong Aad de Jong is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 08-02-2019
aantal berichten: 13

DSC-H3 wint comfortabel van Botwinnik 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op donderdagavond 12 oktober reisde DSC3 naar Zoetermeer om de eerste ronde in groep 1B van de HSB competitie. We wonnen met 6,5-1,5: remises op de drie topborden en winst op alle overige borden. Een goede start!

Op bord 1 zette Lars Visser het bord in brand met een schijnoffer in het centrum, maar zijn tegenstander wist alle brandjes te blussen en af te wikkelen naar een KP2p-KL2p eindspel waarin het voor de zijdelings toeschouwer niet zo helder was hoe dat af zou gaan lopen. In wederzijdse naderende tijdnood, toen de uitslag van de match al vast stond, werd remise overeengekomen.

Arjan Drenthen verloor een pion aan bord 2 en wist daarna zijn tegenstander in een instructief eindspel genoeg zand in de ogen te strooien om uiteindelijk toch een remise veilig te stellen. In zijn eigen woorden:

In de ruilvariant van het damegambiet gaf mijn tegenstander me enkele tempi cadeau, waardoor ik prettig stond na de opening. Daarna speelde ik het niet heel nauwkeurig, er werden een paar stukken geruild en het was erg in evenwicht. Toen ook de dames van het bord verdwenen en we bij het toreneindspel aankwamen, had ik een zwakke b-pion, maar wel sterke torens en druk op zijn e3-pion. In onderstaande stelling had ik op e3 kunnen slaan, de pion kunnen winnen, maar mijn tegenstander komt binnen op b2, er verdwijnen wat meer pionnen en het zal snel remise worden.



Ik wilde met mijn koning gaan lopen om mijn b-pion te dekken voordat ik op e3 ga slaan, maar ik zag helemaal over het hoofd dat mijn tegenstander nu zijn koning op f1 staat gewoon de pion op f4 kan slaan. Nu sta ik een pion achter en moet hard werken om de remise te keepen.

In onderstaande stelling had mijn tegenstander de grootste kans om de winst binnen te halen:




In plaats van "gewoon" de pion terugslaan met de toren, is g5 hier erg sterk en zijn de pionnen niet meer te stoppen. Na het gespeelde 49. Txf5 Te6+ ging de koning van mijn tegenstander naar d3, waarna ik met 50... Te4 een pion terugwin en met mijn 2 vrijpionnen voldoende tegenspel heb voor zijn twee verbonden vrijpionnen en een paar zetten later werd de vrede getekend. Na 50. Kf4 of 50.Kf3 had hij overigens nog goede winstkansen gehad.'

Aan bord 3 was aan de openingskeuze van de tegenstander van Kasper Uithof was al vroeg te zien dat het geen spannende partij zou worden. Het eindspel was nog even tricky maar ook daar zijn beide partijen nooit ècht in gevaar geweest. Een remise was derhalve een logische uitslag.

Op bord 4 kwam na een Engelse opening een Koningsindische stelling op het bord, waarin de tegenstander van David Boersma te vroeg de damepionnen naar voren gooide en kort daarna ook zijn goede loper afruilde. Daarna stonden zijn overblijvende stukken nogal hulpeloos niks te doen. Zwart kon rustig aan de zware stukken over de open a-lijn naar het witte kamp laten rollen en nadat de geisoleerde witte a-pion van het bord ging zag de ogenschijnlijk al niet meer geheel geconcentreerde witspeler ook pardoes een mat in 2 over het hoofd.

Op bord 5 moest Brent van Dusseldorp met wit geduldig zijn: Mijn tegenstander speelde heel passief in de opening, maar helaas wel solide. Dit zorgde ervoor dat ik tijd genoeg had om een aanval voor te bereiden, op een vermoedelijk onverwachte flank. Namelijk via het opspelen van de pion recht voor mijn koning. Het werd echter complex toen zijn lopers en torens op goede lijnen stonden, waardoor mijn dame vaak gepend was. Door slim opspelen van mijn toren naar de 6e rij voorkwam ik dat mijn gepende paard aangevallen kon worden door zijn pion. Daarna manoeuvreerde ik mijn dame om mee te laten helpen in de aanval, wat wel mijn toren in liet staan. Die kon die echter niet pakken, op straffe van mat in 2. De volgende zet pakte mijn tegenstander die toch, wat een eind maakte aan de partij.

Op bord 6 had Ahmad Diab Diaz ook te maken met een voorzichtige opponent: In mijn partij speelde mijn tegenstander (een oude Prinsenstad toernooi tegenstander) een timide opzet tegen mijn Siciliaan. Het was een c3-Siciliaans systeem maar met de loper op e2 in plaats van het agressievere d3 veld. Na een aanvalspoging van zijn kant raakte de brandstof op en ruilde hij af naar een eindspel dat hij gelijkwaardig achtte. Dat was ook zo, voor een kort moment, voordat ik mijn stukken op optimale velden kon plaatsen en zijn kamp kon infiltreren om een extra pion en de winst veilig te stellen.

Bord 7 (Mats Borgen met wit) was een spectakelstuk. In de woorden van de winnaar: Uit de opening kregen mijn tegenstander en ik een erg complexe stelling op het bord, waar ik gelukkig nog in boek was, maar mijn tegenstander niet. Mijn tegenstander had waarschijnlijk wat meer tijd moeten gebruiken in de opening, want hij speelde redelijk snel voor de complexiteit van de stelling. Ik kreeg dan ook groot voordeel op het bord. Het moment dat ik uiteindelijk uit boek was, was het volgens de computer ook al +8.5 en voelde ik ook wel dat er een mat in de lucht hing. Na lang nagedacht te hebben om alle varianten te controleren die ik berekend had ging mijn tegenstander inderdaad een paar zetten later mat.


Op bord 8 maakte Shandijean Shindi zich al vanaf een vroeg stadium geen zorgen: 1. e4 c5 2. f4 e6 3. Pf3 d5 4. c3?? dxe4 5. Da4+ Pc6 6. Dxe4 Pf6 7. Dc2... Ik sta heel goed, hij gaf mij 3 tempi in de opening. In hetmiddenspel kwam ik pion voor te staan en toen heb ik het toreneindspel gewonnen.sldkfjlk


  1. Arno Middelkoop (1841) - Lars Visser (1972): 1/2-1/2
  2. Lourens Smaal (1861) - Arjan Drenthen (1858): 1/2-1/2
  3. Jeroen Verkade (1759) - Kasper Uithof (1838): 1/2-1/2
  4. Merlijn Albers (1729) - David Boersma (1824): 0-1
  5. Luuk Glaudemans (1643) - Brent van Dusseldorp (1814): 0-1
  6. Indy Sewpal (1642) - Ahmad Diab Diaz (1758): 0-1
  7. Frank van Steenbergen (1579) - Mats Peder Borgen (1742): 0-1
  8. Marc Verheugd (1569) - Shandijean Shindi (1715): 0-1

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by David Boersma on 18-10-2023 at 22:36.

18-10-2023 22:13 Aad de Jong is offline Send an Email to Aad de Jong Search for Posts by Aad de Jong Add Aad de Jong to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller