Delfts Schaakforum Ľ DSC Forum Ľ Externe competitie Ľ Geweldige afsluiting DSC 5 met grote overwinning in Schiedam
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post ę vorig onderwerp | volgend onderwerp Ľ
Arjan
DSC-lid


geregistreerd: 13-01-2010
aantal berichten: 33

Geweldige afsluiting DSC 5 met grote overwinning in Schiedam Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dit jaar hebben we voor het eerst met een jeugdteam (met een enkele volwassen begeleider cq schaakouder/trainer) meegedaan aan de KNSB competitie. Van tevoren was het nog even afwachten of we het niveau wel aan zouden kunnen. Eigenlijk was vanaf de eerste match in Spijkenisse (4-4 gelijkspel) meteen al duidelijk dat we goed mee konden doen op dit niveau. Uiteindelijk stonden we na 8 rondes op een mooie 3e plaats, maar konden we ook nog 4e, 5e of 6e worden als we zouden verliezen. De laatste ronde in Schiedam wonnen we echter ruim, met 6-2, waardoor we de 3e plaats wisten vast te houden. Een mooie prestatie!

's Ochtends meldde kopman Sicco Verwer zich ziek, dus moest er last-minute nog vervanging worden gezocht. Na een paar telefoontjes kwam ik bij Shiraz Alhasan uit, die wel mee wilde spelen. Gelukkig toch nog met een compleet team naar Sliedrecht! Shiraz speelde op bord 6 en deed dat heel sterk. Hij kwam heel erg goed uit de opening en de koning van de tegenstander kon niet meer rokeren, en Shiraz wist een aanval op te zetten die direct een pion won. In het middenspel won hij nog 1 of twee pionnen, en het resterende toreneindspel wist hij te winnen.

Iemand die ook direct goed stond was AriŽl Simon Sabsay op bord 3. Mede vanwege zijn ijzersterke toernooiprestaties van de afgelopen tijd had ik hem oorspronkelijk op bord 1 gezet, maar op de heenweg in de auto hebben we toch besloten om om te ruilen. AriŽl's tegenstander ging op zet 6 al in de fout met het normaal ogende 6...e5?Hier is dat echter niet zo'n goede zet, en AriŽl wist direct te profiteren na 7. dxe5 dxe5 8. Dxd8 Txd8 en nu wint 9.Pd5 minimaal een pion. Zijn tegenstander besloot hier direct de kwaliteit te geven met 9...Txd5. Uiteraard was het nog lang niet gespeeld, maar ook in het vervolg van de partij was AriŽl zeer scherp. De kwaliteit werd later weer ingeleverd voor een paar pionnen, en het resterende eindspel was compleet gewonnen.

Abel Drenthen speelde op bord 7 een erg leuke pot die alle kanten op ging. In de opening werden vrij snel wat stukken en de dames geruild en beide koningen namen voor het eindspel alvast strategische posities in op d2 en d7 (ipv rokeren). In het middenspel had zijn tegenstander echter het betere van het spel, maar later vergaloppeerde hij zich door met zijn toren een gevaarlijk pionnetje te snoepen.Hier was 35...Tb3 waarschijnlijk de beste zet, en zwart staat heel prettig. Zwart speelde echter 35...Txh3 waarna direct 36. Lg3 volgde en de toren komt moeilijk vrij. Abel ging met zijn koning naar de toren toe, en won een kwaliteit. Echter ging er op de andere vleugel een pion verloren, waardoor zijn tegenstander gevaarlijk tegenspel kreeg en Abel een paard moest opgeven voor de c-pion. In de eindstelling had Abel een toren en 2 pionnen en zijn tegenstander een paard, een loper en 3 pionnen. Aangezien Abel's pionnen verder waren gevorderd, stond hij waarschijnlijk beter (+4 volgens Stockfish) maar Abel en zijn tegenstander vonden het lastig te beoordelen en besloten remise overeen te komen. De stand op de borden was inmiddels zodanig dat de overwinning voor ons al wel zo goed als binnen was, dus hier kon de vrede worden getekend.

Naast Abel speelde Cedric Verwer (bord 8), ons jongste toptalent deze middag. Hij speelde een geweldige aanvalspartij! Meteen vanuit de opening kwam hij beter te staan (mede dankzij een vroeg ...a6, een familiewapen) en won een pion. Binnen no-time had Cedric ook een ijzersterke octopus op d3 en er waren al verzwakkingen op de koningsvleugel van zijn tegenstander opgetreden. Het was een heerlijke tactische partij, vol met dubbele aanvallen, penningen en allerlei trucjes. Er zijn veel stellingen te laten zien waarbij Cedric tactische zetten speelde, maar al op zet 18 won Cedric een vol stuk, doordat zijn tegenstander iets te graag van de octopus af wilde en hij speelde in onderstaande stelling 18. b3?Cedric pakte direct zijn kans en na 18. Dd4+ won hij het paard op c3. Mooie zege tegen een tegenstander met toch zo'n 500 ratingpunten meer. Cedric's broer Oscar kon natuurlijk niet voor Cedric onder doen en wilde ook het punt binnenhalen. Oscar speelde op bord 5 een goede opening en zette zijn tegenstander snel onder druk.In deze stelling zag Oscar het sterke 22. Lxd6! helaas niet, maar hij speelde het logisch ogende 22.c5 en na 22....dxc5 23. Lxc5 (terugslaan gaat natuurlijk niet vanwege de matdreiging op b8) volgde 23..b5 24. a4 c6 en met 25. Lb6 won Oscar een kwaliteit. Dat speelde hij daarna keurig uit in het resterende einspel.

Op bord 2 speelde Mats Borgen, en hij nam het op tegen 1.b4. Blijkbaar had Mats hier wel iets op voorbereid, want hij speelde een paar zetten waar je niet op komt als je hier nog nooit eerder naar gekeken hebt. Maar om eerlijk te zijn was dit niet de meest enerverende partij. Het evenwicht werd nooit echt verbroken, en omdat de teamoverwinning al binnen was voor ons en voor Fianchetto er ook niets meer te winnen viel, konden beide heren prima leven met een remise. Toch weer keurig halfje voor Mats, die een erg sterk seizoen heeft gespeeld: 8 partijen en slechts 1 nederlaag, en altijd op een hoog bord.

Zelf speelde ik op bord 1 tegen het Benkogambiet van Youri Verlinde. Ik kwam wel prettig te staan in de opening, maar Youri speelde sterk en mijn initiatief verdampte langzaam. Toen we rond zet 22 compleet gelijk stonden bood hij dan ook remise aan, maar hij had nog wel een paar zwaktes (met name een paard op a6) en weinig tijd en ik wilde er nog wel even voor gaan zitten. In deze stelling speelde Youri 26... Da1? en dit wint beslissend materiaal voor wit.27. De2! valt nu het paard aan, dat alleen maar naar c7 of b8 kan en dan komt 28. Lf4 met een dubbele aanval op het paard en er dreigt mat met 29. De8 Lf8 30. Lh6 - de ongelukkige positie van de dame zorgt ervoor dat er geen verdediging meer is tegen deze dubbele dreiging. Youri gaf uiteindelijk zijn paard, speelde nog wat door maar in feite was het pleit toen wel beslecht.

Helaas toch nog 1 minpuntje van de middag was dat Timo het niet kon bolwerken op bord 4. Hij verloor een pion en liep wat achter de feiten aan. Hij bleef lang vechten voor een halfje, maar zijn tegenstander speelde het gedecideerd uit en zat dat er niet in.

Al met al toch een erg mooie 6-2 overwinning en een mooie 3e plaats tijdens ons debuutseizoen!

23-04-2023 20:29 Arjan is offline Send an Email to Arjan Search for Posts by Arjan Add Arjan to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller