Delfts Schaakforum » DSC Forum » Activiteiten » Ronde 2 Vakantietoernooi: de Keresaanval (19 juli 2021)
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
DSC Erelid


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 960

Ronde 2 Vakantietoernooi: de Keresaanval (19 juli 2021) Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In ronde 2 van ons Vakantietoernooi op 19 juli gaf Lars Visser een interessante verhandeling over de Keresaanval tegen de Siciliaanse Scheveninger.
Een kort verslag van het besprokene volgt z.s.m.

Op 12 borden werd de strijd aangegaan, met de volgende uitslagen:

Gert Legemaat – Ted Barendse ½ - 1½ (1x wit)
Richard Oranje- Hans Hollander 2-0
Lars Visser - Mees van den Berg 0-2
Rob Smits – Aram Hassan 1½ - ½
Ed Eveleens – Tom Broekhuizen 1-1 (2x wit)
Victor van der Kloet - Rene Poots 2-0
Jouke van Gosliga – Shandijean Shindi 2-0
Henk Stipdonk – Gerard Bilars 1-1 (2x zwart)
Ferdinand Schreuder – Hugo vd Laan 0-2
Vincent Goverse – Cock Hazeu 1-1
Tom Stoek – Bert van der Willik 2-0
Almeric Lo – Nick Ruesen 2-0

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Martin on 22-07-2021 at 09:48.

20-07-2021 13:16 Ted is online Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Lars Visser Lars Visser is a Male
DSC bestuur


geregistreerd: 12-03-2020
aantal berichten: 230

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Voor ronde 2 van het Vakantietoernooi mocht ik de opening presenteren. In eerste instantie was mijn idee om een van de hoofdvarianten van de Draak (Yugoslav aanval) te doen, maar ik hoorde dat Ted die vorig jaar al had besproken. Desalniettemin wilde ik een dynamische, scherpe stelling behandelen. Binnen de Siciliaan zijn er dan natuurlijk genoeg opties, en met het oog iets te kiezen waar niet veel mensen intiem mee bekend zouden zijn koos ik de Keresaanval in de Scheveningen variant van de Siciliaan.

De Scheveningen 1.e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e6:



Zwart maakt de keuze met 5...e6 om met een bescheidener centrum te spelen, de Scheveningen structuur. Zonder twijfel de bekendste speler van deze structuur is niemand minder dan de 13e wereldkampioen, Garry Kasparov. Kasparov speelde in mijn database 120 partijen in deze pionnenstructuur als zwart tussen 1976 en het eind van zijn actieve schaakloopbaan in 2005. Zelfs in 2017 toen hij als wildcard meedeed aan de Saint Louis Blitz, waar het veld bestond uit vrijwel alleen top 10 spelers, koos Kasparov meermaals, met succes (2/3), voor zijn oude liefde.

De Scheveningen is in schaaktermen een relatief moderne uitvinding. De eerste partij in de database stamt uit 1922 toen Akiba Rubinstein, zelf een ware schaaklegende, er remise mee maakte tegen Borovsky. In de jaren daarna volgen talloze sterke spelers zijn voorbeeld en wordt de Scheveningen een van de meest gespeelde varianten van de Siciliaan. Dan het jaar 1943, een ervaren Efim Bogoljoebov (54) schuift aan tegen Paul Keres (27). Bogoljoebov is een Scheveningen speler van het eerste uur en komt nadat Keres opent met 1.e4, zoals zo vaak in zijn carrière, uit in de stelling in het diagram hierboven. En dan speelt de jonge Est, inmiddels Soviet burger, de zet die zijn naam in de eeuwigheid verbindt aan deze opening: 6.g4!. Met een vernietigende koningsaanval wint Keres in 32 zetten. De Keresaanval is geboren.



Hoe exotisch de zet 6.g4 er ook uitziet, het is een heel logische zet. Zwart is met 5...e6 de controle verloren over veld g4 en aangezien zwart waarschijnlijk kort gaat rokkeren neemt wit met g4 een voorschot op een eventuele koningsaanval. Wit wil graag g5 spelen om het paard van f6 weg te jagen en zal daarna opvolgen met h4-Tg1-Dd2/De2-0-0-0-f4 en wits aanval is ontzettend snel en ontzettend sterk. Toch duurde het bijna 21 jaar na de introductie van de Scheveningen in '22 tot Keres het in '43 in Salzburg speelde.

Zwart heeft geëxperimenteerd met een aantal verschillende zetten. Het toelaten van g5 met 6...Nc6 en 6...a6 en 6...Le7 wordt verafschuwd door de moderne computer maar is veelvuldig gespeeld in het verleden. Zelfs nu wordt het af en toe nog gespeeld door de absolute wereldtop als verassingswapen in rapid of blitz toernooien. De stellingen worden namelijk ontzettend irrationeel en scherp. Historisch gezien scoort zwart relatief slecht in deze varianten.

6...e5 en 6...h6 zijn eigenlijk de enige goede zetten. 6...e5 is heel forcerend en niet het onderwerp van onze discussie. Wij zullen ons focussen op de populairste, en beste, zet 6...h6. Wit heeft ontzettend veel opties hier maar onderwerp van onze avond is de voortzetting 7. Tg1 en dit is tevens de uitspeelpositie.



Wit is niet subtiel en kondigt de intentie aan h4-g5 te spelen zonder dat de h-pion gepend is aan de toren op h1 en vraagt zwart nogmaals om iets te doen aan het dreigende h4-g4-g5. Wit is van plan Le3, De2/Df3 te spelen, lang te rokkeren en de pionnen op de koningsvleugel het bord op te sturen.

Zwart wil de ontwikkeling afmaken en zal beargumenteren dat als wit niet doorbreekt op de koningsvleugel en zwart niet al te veel concessies hoeft te doen op het gebied van structuur dat naarmate er meer stukken van het bord komen, zwart goede kansen heeft in een eindspel door de zwaktes die wit gemaakt heeft in de eigen stelling met de pionzetten op de koningsvleugel. 7...Nc6 is dan ook de hoofdvariant, en 7...a6 en 7...Le7 zullen meestal in dezelfde stellingen uitkomen.

Overigens heeft zwart de extra optie van 7... e5. Een zet eigenlijk alleen gespeeld door voormalig wereldkampioen bij de vrouwen Hou Yifan. 7...e5 is een hele concrete zet en een poging terug te komen in een Najdorf structuur. Aan het eind zal ik een partij van haar in deze variant laten zien om een idee te krijgen hoe dat gespeeld wordt.

7...Nc6 is dus de hoofdvariant.



Wit zal uiteindelijk h4 gaan spelen maar kan dat altijd uitstellen met nuttige zetten om lang rokkeren voor te bereiden. De oude hoofdvariant was 8. h4 h5 9.gxh5 Nxh5 10.Lg5 Nf6.



Kasparov vond dit zelfs goed genoeg om tegen Karpov te spelen in hun beruchte strijd om het wereldkampioenschap in 1984, dat na 5 maanden bij een score van +5-3=40 voor de zittende wereldkampioen Karpov onder controversiële omstandigheden gestaakt werd. Zwart is in deze stelling bijna verloren. Moderne computers laten zien dat na 11.Pxc6 bxc6 12.Df3 Tb8 13.0-0-0 Qb6 14.b3 zwarts tegenspel een illusie is en wit veel beter staat. In de paar moderne partijen waarin wit zo gespeeld heeft won wit vrijwel alles.

Een belangrijke vuistregel is daarom dat als wit h4 speelt zwart klaar moet staan om te antwoorden met d5 om zwarts stelling te bevrijden en wat stukken af te ruilen. Als wit het langzamer speelt met Le3 en lang gaat rokkeren is een belangrijk onderdeel van zwarts plan om onder de juiste omstandigheden e5 te spelen en in een Najdorf structuur terecht te komen. Het d5 veld is dan erg zwak maar zwart zal dynamisch spel zoeken tegen de witte koning om de partij in de balans te houden. Omdat de stelling zo dynamisch en dus ook vaak concreet is heb ik een paar partijen bijgevoegd om een idee te krijgen hoe het spel kan verlopen.

De eerste partij is de partij Kataryna Lagno - Hou Yifan en gaat in op de variant 7...e5, waarvan Hou Yifan eigenlijk de enige speler is. Zwart laat zien dat ook wit op moet passen in de resulterende stellingen en wint op fraaie wijze.



In de tweede partij treedt nogmaals Hou Yifan aan met de zwarte stukken. Ditmaal is de sterke Franse grootmeester Etiene Bacrot haar tegenstander. Bacrot maakt gebruik van een onnauwkeurigheid in de opening van Hou en wint in 31 zetten met een briljante aanval.



Tot slot nog een paar woorden over de huidige stand van de Keresaanval. De Keresaanval wordt vrijwel niet meer gespeeld op het hoogste niveau. Niet omdat zwart een goed antwoord gevonden heeft, integendeel! De Keresaanval is heel specifiek de reden dat de zettenvolgorde die wij hier spelen bijna niet meer gespeeld wordt door de beste spelers. Als zwart een Scheveningen structuur wil spelen zal dat tegenwoordig vrijwel altijd gaan via de Najdorf zettenvolgorde waarbij in plaats van 5...e6 zwart eerst 5...a6 speelt en wit vraagt nog een zet te maken alvorens zwart besluit waar de e-pion naartoe gaat. Het blijkt dat na 5...a6 6.Le3 e6 de zet 7.g4 in de geest van de Keresaanval nog steeds mogelijk, en goed, is maar dat zwart een stuk meer opties heeft dan via de klassieke volgorde. Ook Kasparov is uiteindelijk gezwicht en is op een gegeven moment overgestapt op de Najdorf volgorde.

This post has been edited 9 time(s), it was last edited by Lars Visser on 21-07-2021 at 16:17.

21-07-2021 13:26 Lars Visser is offline Send an Email to Lars Visser Search for Posts by Lars Visser Add Lars Visser to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller