Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2003-2004 DSC blijft op 5-5 steken tegen DD
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 942

DSC blijft op 5-5 steken tegen DD Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Gisteren speelden de twee Haaglandse grootmachten DSC en DD tegen elkaar. Voor DD was het een cruciale wedstrijd in de strijd voor klassebehoud. De (nog) oudere garde Happel en Schendstok werden opgetrommeld om het team van nieuw elan te voorzien.
Voor DSC begon de wedstrijd zeer slecht. Legemaat (10) zag in de opening reeds een vijandelijke loper van Monte op f2 landen. Na enig nadenken werd dit offer helaas afgeslagen , want aanname had achteraf wel gekund. Joost Michielsen (3) raakt niet ver daarna in een sveshnikov het spoor bijster tegen Nicholson en leverde zonder tegenkansen een kwal in 0-1 derhalve.
Door punten van Barendse (4) tegen Blokhuis , vakwerk van Ted, van Marten Wortel (1) tegen Dickhoff en een nederlaag van Anema (5) tegen Prakken stond het 2-2. Arend van Dop (7) was weer magistraal bezig en zorgde voor de 3-2 . Rachid Schrik ( bord 8 ) draait een slecht seizoen en werd opgebracht door Happel en zo stond er 3-3 op het scorebord. Michiel v Wissen (2) stond ondertussen een pion voor , net als Henk Mannen. Richard Oranje en Gert LEgemaat vochten ondertussen hard voor remise. Michiel wist echter niet te winnen, dat was een domper. Maar Gert wist toch nog remise te maken vanuit een kansloze stelling ! Vervolgens verloor ik toch nog het eindspel met toren en ongelijke lopers met een pion minder, wellicht heeft er remise ingezeten maar achter het bord met de tikkende klok wist ik het niet te vinden. Henk Mannen (6) redde het matchpunt door het toreneindspel met een pion meer te winnen. 5-5 derhalve en een lichte kater voor de teamleider die de felicitaties voor het eerste punt in jaren tegen DD nog even niet ontvangst wilde nemen. Er had immers op het iegen bord en elders meer ingezeten. Aan de andere kant had Gert zeer veel mazzel. Dolf zal hier de volledige uitslag nog wel publiceren.

07-03-2004 14:27 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Walter
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-02-2004
aantal berichten: 358

Bij mij zat er niet veel meer in. Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Richard is duidelijk nog van de kaart. Maar inderdaad zijn we ontevreden, ook al zag het er na de 0-2 achterstand hopeloos uit.

4 nederlagen in 1 wedstrijd, we dachten dat dat na HMC Calder ons niet meer zou gebeuren.

Een rondje langs de borden:
1. Marten Wortel (1)
Gaf een dubieus pion-offer maar wist vervolgens de aanvalskansen voortreffelijk uit te buiten.
2. Michiel van Wissen (1/2)
Stond al snel beter, won een pion, maar koos de verkeerde afwikkeling naar een lastig eindspel, dat nog steeds iets beter stond. Een poging om dit nog te forceren bleef gelukkig ongestraft.stelling
3. Joost Michielsen (0)
Wie scherp speelt snijdt soms in zijn eigen vingers. Ik heb geen doekje voor het bloeden, maar de nederlaag kwam hard aan.
4. Ted Barendse (1)
Eindelijk een keertje wit tegen DD. Via een goede partij kwam hij in een beter toren eindspel terecht, terwijl hij onderweg taktische doch onduidelijke verleidingen vermeed.
5. Walter Anema (0)
Ik had graag iets anders gemeld, maar ik verloor kansloos. Slechts een compliment van mijn tegenstander over mijn zet 13 .. h7-h6, maar na 17... Pd7 ging het snel bergafwaarts.
6. Henk Mannen (1)
Henk bereikte een stelling met pluspion en T+L versus T+P. Gewoonlijk is een loper sterker in een eindspel met pionnen op twee vleugels, maar het paard was sterk geposeerd. Na verloop van zetten werd de loper steeds sterker, en moest zijn oppo zelfs een pion extra geven om stukverlies te voorkomen. Het resterend toreneindspel (met 2 plusboeren) leek nog lastig door de passieve opstelling van de toren, maar Henk schoof het netjes uit.
7. Arend van Dop (1)
Arend brak het centrum open, won later een dame tegen loper/toren en won vervolgens de loper met een dubbel-aanval op loper en onderste rij. Zijn tegenstander liet zich mat zetten, dus in hoeverre er nog iets als een vesting gebouwd had kunnen worden is niet meer relevant.
8. Rachid Schrik (0)
Verwikkelingen in de centrum en koningsvleugel kostte hem uiteindelijk een pion. Pogingen om met La2-b1 nog een koningsaanval op te zetten was simpel op te vangen, en onze doorgaans betrouwbare man had een nul te pakken.
9 Richard Oranje (0)
Jammer. Richard kwam via zijn favoriete opening in een plezierige stelling, maar zag een verddigings-resource (dame-offer en dan met vrijpionnen deze terug winnen) over het hoofd. De meningen verschillen of het eindspel makkelijk, moeilijk of niet houdbaar was, in ieder geval ging het in de partij mis.
10. Gert Legemaat (1/2)
Eigenlijk hadden we vooraf meer van Gert verwacht, maar toen hij in de opening reeds behoorlijk uitgleed was het resultaat al mooi. Lange tijd moest Gert met een ontwikkelings achterstand keepen, dit ten koste van een tweede en derde pion. Na het verlies van de derde pion was de toren op h1 bevrijd, maar voor remise was dat onvoldoende. Dat zou je tenminste denken, maar Gert won telkens wat ruimte (en twee pionen) terug. In het paard-eindspel offerde zijn oppo een paard, zodat hij met een vrijpion op iedere vleugel misschien wel kansen zou hebben. Nee hoor, via schaak werd het b-geval opgepeuzeld en vervolgens snel naar de g-pion.

07-03-2004 16:38 Walter is offline Search for Posts by Walter Add Walter to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 942

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1 (2163) - DD 1 (2171) 5 - 5

1. Marten Wortel - R. Dickhoff (2145) 1 - 0
2. Michiel van Wissen - M. Wind (2221) 1/2 - 1/2
3. Joost Michielsen - J. Nicholson (2202) 0 - 1
4. Ted Barendse - E. Blokhuis (2335) 1 - 0
5. Walter Anema - G. Prakken (2256) 0 - 1
6. Henk Mannen - L. Vistisen (2156) 1 - 0
7. Arend van Dop - van Zanten (2150) 1 - 0
8. Rachid Schrik - H. happel (2182) 0 - 1
9. Richard Oranje - B. Schendstok (2066) 0 - 1
10. Gert Legemaat - P. Monte (1993) 1/2 - 1/2

07-03-2004 21:30 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller