Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 - Groninger Combinatie 2.5-7.5
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Smaranda
forumlid


geregistreerd: 17-03-2019
aantal berichten: 1

DSC 1 - Groninger Combinatie 2.5-7.5 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Deze keer moest iedereen op een regenachtige dag naar Groningen toe. We hebben ons best gedaan tegen Groninger Combinatie dat met aantal grootmeesters op kwam dagen. De wedstrijd verloren we met 7.5-2.5. Hieronder staan kort de gedachten van iedereeen over zijn of haar eigen partij. Voor de liefhebbers zijn de partijen hier https://www.schaaksite.nl/2019/03/17/kns...%C2%BD-2%C2%BD/ terug te zien.

Smaranda had met wit een gesloten Siciliaans op het bord. Daarin werd ze langzaam weggespeeld op de damevleugel terwijl haar eigen aanval niet echt van de grond kwam. Toen de zwarte stukken binnen vielen was er geen houden meer aan. 0-1

FM Joost speelde op bord 2 met zwart tegen Niek Maatman. Joost speelde de opening iets te rustig waardoor Niek wat ruimtevoordeel kreeg. Langzaam bouwde Niek zijn voordeel uit op de damevleugel terwijl het centrum vastlag, waardoor Joost zich gedwongen zag wat op de koningsvleugel te proberen. Dit leverde echter niets op (voor Joost) en hierbij verloor hij een eerste pion. Hierna werd de stelling uitzichtloos en kwamen de witte stukken na een kwaliteitsoffer de zwarte stelling binnen. Op het einde speelde Niek het nog wat nonchalant waardoor Joost plots zijn dame in de witte stelling kon brengen met een eeuwig schaakdreiging. Helaas wist Niek hier netjes uit te lopen waarna Joost op kon geven. 1-0

Joost M: Ik speelde een complexe Franse partij. Ik manoeuvreerde mijn stukken steeds naar iets betere velden, maar de zwarte stelling was taai. In tijdnood maakte mijn tegenstandster en onnauwkeurigheid waardoor ik toe had kunnen slaan. Ik deed echter iets onbegrijpelijks en stond misschien zelfs slecht. Gelukkig miste ze de meest nauwkeurige zetten, en vervolgens liet ze een zet voor de tijdscontrole een dodelijk kwaliteitsoffer toe. Daarna was het niet moeilijk meer.

Matthieu: In een Catalaan koos mijn tegenstander voor een vroeg ...b6. Dat kan... maar leidt tot een positioneel passieve stelling. Op zet 12 volgde vervolgens een slechte. Ik kon genoegen nemen met een gezonde pluspion, maar koos voor een kwaliteitsoffer. Twee lopers en drie(!) pionnen tegen toren en paard. De computer bevestigde de gewonnen stelling al op zet 15...+3. Op zet 25 konden de stukken in de doos 1-0

Dennis: In een wat aparte zijvariant van een b3 siciliaan pakte ik op het verkeerde moment een pion. Zwart kreeg zodanig veel compensatie dat ik de pion teruggaf en enigszins onderdruk kwam te staan. Zwart probeerde de stelling open te breken met 21.... g5 maar dat was onnauwkeurig. Ik koos echter niet de voortzetting die zou leiden tot voordeel voor wit met 24. d4!? en gaf daarentegen een toren voor een paard en pion, maar met aardige compensatie. In een stelling waar we beiden niet wisten hoe het stond, besloot ik te trappen in een stap 2 truc waarbij ik flink materiaal cadeau gaf. 0-1.

Gert: Ik speelde zijn Engels met 3.g3 agressief tegen: 7..,h5 en 8...,h4!? Met succes want de g-lijn kwam open terwijl hij kort rokeerde. Maar i.p.v. met 12..,g5 te gaan aanvallen begon ik planloos te spelen. Mijn lange rokade verslechterde de zaak. Ondertussen stoomde Hoeksema (sterke meester) met zijn centrumpionnen op en won achter elkaar in de aanval. Een kansloze nederlaag.

Lisa koos met zwart in de opening een te langzaam plan, waarna ze een pion verloor. Ondanks dat ze de stelling nog probeerde te compliceren speelde haar tegenstander het goed uit.

Chiel's opening was geen succes: Waar elke zet van zwart nuttig was, verspilde hij met wit wat tempi. Op de eerste zwarte actie, die de witte damevleugel onder druk zette, reageerde Chiel ook nog eens zwak, waarna het snel voorbij was.

Bob (zwart) stond iets minder en beging een onnauwkeurigheid, waardoor zijn stelling moeilijk te verdedigen was. Zijn tegenstander had een betere pionnenstructuur en actiever stukkenspel. Bob kwam er aardig uit, hij veroverde wist vrijpion en wist zijn paard actief te maken. Op een gegeven moment maakte hij toch een blunder, waardoor hij een pion verloor. Hij besloot nog een 2e pion te geven, waardoor de positie van zijn koning verbeterde. Hij won een pion terug, het resterende eindspel bleek remise te zijn. Het was wel een super lange partij, 108 zetten!

Ted: Na een positioneel spannende opening waarin omgaan met pionstructuur belangrijk was reageerde ik niet goed op wit's spel. Ik moest mijn fianchettoloper opgeven voor een paard en bleef met een kwetsbare koningsvleugel zitten. Toen ik ook nog een inschattingsfout maakte was de partij voorbij, een terechte nederlaag.

Nog twee wedstrijden te gaan!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Smaranda on 17-03-2019 at 17:49.

17-03-2019 17:34 Smaranda is offline Search for Posts by Smaranda Add Smaranda to your Buddy List
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 880

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hier het verslag van de tegenstander:

TERUG OP TITELKOERS
door Erik Hoeksema

Na de uitglijder in december tegen Arnhem moesten we in de vorige ronde van koploper Paul Keres uit Utrecht zien te winnen. Dat lukte ternauwernood: 5½-4½. Afgelopen zaterdag was het zaak om niet weer onderuit te gaan tegen een outsider, en eigenlijk ging dat heel soepel. DSC uit Delft kwam er niet aan te pas en werd met een zware 7½-2½ nederlaag terug naar Zuid-Holland gestuurd. Het bericht dat Paul Keres 5-5 had gespeeld zorgde voor extra vreugde – we gaan met één matchpunt en vier bordpunten voorsprong de laatste twee rondes in.

Jan Werle bracht ons aan de leiding. Hij won met zwart verrassend eenvoudig van Chiel van Oosterom. God, wat was ik opgelucht tegen dat ik niet tegenover Van Oosterom kwam te zitten, hij heeft me een paar keer verschrikkelijk ingemaakt. Jan hoefde er vreemd genoeg bijna niets voor te doen. Een rustige, zeg maar gerust saaie opening maar binnen een paar zetten verziekte Van Oosterom zijn solide stelling volledig. Operation Self-Destruct, u kent dat wel.

Zelf won ik een aardige partij tegen Gert Legemaat. Het thema van de partij: zijn levend begraven loper op a7. Een poging van hem om dat dood stuk hout te bevrijden leidde tot een snel einde.
3-0 werd het door Eelke de Boer, die goed profiteerde van het planloze spel van de Roemeense Smaranda Padurariu. In een gesloten Siciliaan mocht Eelke met zwart alle ‘happy moves’ uitvoeren, een soepele overwinning.

Een tegenvaller was de nul van Joost Wempe. Als geen ander verstaat Joost de kunst om met zwart heel stijlvol te verliezen. Geef die man toch wit!

Bonno Pel opende zoals altijd 1.g3 en binnen een paar zetten zaten ze in een soort Hollands met verwisselde kleuren. Bonno beheerst die stellingen goed. Het zag er steeds wel aardig uit voor wit en helemaal toen zwart zijn zwartveldige loper tegen een paard moest ruilen. Het werd allemaal een beetje luchtig rond de zwarte koning en in de tijdnoodfase leverde zwart veel materiaal in.

Einde tijdnood, met een rustgevende 4-1 voorsprong op het scorebord. Het was ook duidelijk dat het niet meer spannend zou worden, bijna iedereen stond beter.

Iozefina Paulet verloor met zwart van Joost Michielsen, de hoogste ratinghouder bij de Delftenaren. Nodig was dit zeker niet, want Iozefina stond de hele partij aan het roer. Haar laatste zet in tijdnood liet een moordend kwaliteitsoffer toe, daarna was er geen houden meer aan.

Sipke Ernst is bezig aan een geweldig seizoen, hij heeft nog 100%. En hij treft bijna altijd een van de sterkste spelers van de tegenpartij, dus wat mij betreft echt een topprestatie. En alles op een hele originele, creatieve manier, het publiek kwam echt wel aan zijn trekken deze middag.

Nick Maatman leverde een modelpartij af. Hij had in het Nimzo-Indisch na de opening een groot ruimte-overwicht, maar wat doe je daarmee en waar moeten je stukken precies naar toe? De witte loper moest naar f1, om het zwarte tegenspel op de koningsvleugel te neutraliseren. Essentieel was ook de inlas van 29. c5 b5. Daardoor kon het witte paard naar a5, zodat zwart nooit met dame en loper een batterij kon vormen op de diagonaal h1-a8. De kroon op het werk was het thematisch kwaliteitsoffer 39.Td6! waarna het sterke witte loperpaar de rest deed. Een absolute aanrader voor liefhebbers van strak positiespel!

Lisa Hortensius knoopte zichzelf een beetje op in een Damegambiet tegen Joris Brenninkmeijer. Het ratingverschil was hier ook groot, bijna driehonderd punten. Wit had al snel groot, zo niet beslissend voordeel en ik denk eerlijk gezegd dat Joris er een beetje van baalde dat de partij nog zo lang duurde. Iets zegt me dat hij het ergens veel sneller had kunnen afmaken. Maar goed, luxeprobleempjes.

In de achtste en voorlaatste ronde op bezoek bij Wageningen, waar Jan Timman de grote trekpleister is. Als we deze horde ook nemen, dan moet het in de laatste ronde thuis gebeuren tegen Purmerend. We hebben alles weer in eigen hand!


Groninger Combinatie 2365 - DSC Delft 2247 7,5-2,5
1 Jan Werle (z) 2535 - Chiel van Oosterom (w) 2386 1-0
2 Nick Maatman 2379 - Joost Ruitenberg 2318 1-0
3 Sipke Ernst 2532 - Dennis Ruijgrok 2270 1-0
4 Joris Brenninkmeijer 2514 - Lisa Hortensius 2138 1-0
5 Eelke de Boer 2329 - Smaranda Padurariu 2141 1-0
6 Simon Elgersma 2192 - Bob Voogt 2104 0,5-0,5
7 Iozefina Paulet 2271 - Joost Michielsen 2403 0-1
8 Bonno Pel 2267 - Ted Barendse 2126 1-0
9 Joost Wempe 2275 - Mathieu Freeke 2340 0-1
10 Erik Hoeksema 2359 - Gert Lagemaat 2247 1-0

Bron: https://gc1.groningercombinatie.nl/compe...atie-dsc-delft/

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

18-03-2019 16:24 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller