Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K2 gaat onderuit in Den Haag in een enerverend duel
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Sebastiaan
DSC-lid


geregistreerd: 07-10-2010
aantal berichten: 8

DSC-K2 gaat onderuit in Den Haag in een enerverend duel Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC2 heeft in Den Haag punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap van het rechterrijtje in klasse 2C. Na heel kort van een hele kleine voorsprong genoten te hebben, sloeg tegenstander DD snel terug om vervolgens tot het laatste fluitsignaal te consolideren.

Ondanks één afmelding speelden we dit keer zonder invallers. Een vrijwel intact team dus, al had de altijd goed geïnformeerde John van der Wiel vrijwel direct door wie er aan Delftse zijde ontbrak. Onze Martine had een kerstfeest in Berlijn, op zich een goede reden om dit schaakfeest een keertje over te slaan. DD stelde hier de absentie van hun op papier sterkste speler Arnaudov tegenover.

De middag begon met enkele logistieke intriges. De dag voor de wedstrijd kreeg Sebastiaan plots wat nare herinneringen aan een eerdere derby tegen DD1 uit 2015, waarbij hij rond 11:00 uur ’s ochtends met de trein uit Den Bosch vertrok, maar pas net vóór 14:00 uur in Den Haag arriveerde. Er was iemand voor de trein gesprongen en het treinverkeer lag plat. Na een logistiek avontuur, inclusief taxirit, overstap op de tram en eindsprint te voet naar de speelzaal kwam hij destijds nog nét op tijd binnen. Om een herhaling hiervan te voorkomen, had hij van tevoren wat parkeertips ingewonnen bij ex-Hagenees JP om zodoende ruim op tijd in de speelzaal te arriveren. Diezelfde JP deed enkele van zijn andere teamgenoten een andere dienst. OV-gangers Sten en Talitha werden bij het station opgepikt en bij de speelzaal gedropt, alvorens hij zelf doorreed naar de eerder aangehaalde parkeerplekken om daarna lopend terug te keren naar de speelzaal. Na deze verwikkelingen konden we eindelijk starten aan de wedstrijd, al was alleen Joram nog niet gearriveerd. Hij had als niet-Whatsapper de gouden parkeertips niet meegekregen, wat er voor zorgde dat de DSC2 appgroep aan het einde van de dag verrijkt werd met een extra deelnemer.

Terug naar de wedstrijd. Zoals gezegd kwamen we op een kleine voorsprong. Sebastiaan had van tevoren al toegezegd het verslag te schrijven en was ook direct als eerste klaar. In een huisvariant van het Konings-Indisch verleidde hij zijn tegenstander, een invaller aan DD-zijde, de centriumpionnen ver op te spelen, die vervolgens een target werden. Dit kostte een pion en toen daar later in de scherpe verwikkelingen ook nog een stuk bij kwam, stond er snel de 0-1 op het scorebord.

Dat gaf mooi gelegenheid om eens goed op te letten bij de overige borden en het koffiegehalte wat verder op te schroeven. In de authentieke locatie bij DD wordt een interessant systeem gebruikt om de bestelde consumpties af te rekenen. Na het plaatsen van de order wordt de consument vriendelijk verzocht de eigen naam te noteren op een blaadje, en het benodigde aantal streepjes te zetten bij het betreffende hapje of drankje. Het afrekenen vindt vervolgens na afloop plaats, enkel in contanten. Op zichtzelf is dit natuurlijk een bekend systeem, maar dit systeem vereist wel een bepaalde conditie, en dat is wisselgeld. Na afloop bleek dat, ondanks dat menig DSC-speler op het laatste moment nog contant geld gepind had (of had laten pinnen), het een uitdaging was om gepast geld terug te ontvangen. Gelukkig kwamen we hier na enig hoofdrekenen wel uit. Het geheel zorgde ervoor dat Sten zijn zondag zal besteden aan het sturen van consumptie-specifieke Tikkies naar zijn teamgenoten. Dat is weer eens wat anders dan sneeuwpoppen maken.

Terug naar de wedstrijd. Hier was nog steeds volle strijd gaande! Het leek Sebastiaan dus veilig om even het krantenartikel over AlphaZero te lezen, dat op de tafel van de wedstrijdleider lag. Maar toen hij weer opkeek was Martin zijn stukken op aan het zetten en was de stand opeens gelijk. Martin gaf zelf aan dat zijn opening niet helemaal lekker ging. In een Ben-Oni achtige structuur kreeg wit een toren b8. Na de op het oog bevrijdende zet f6-f5 ging de loper van Martin op c8 verloren door een tricky manoeuvre van wit’s paard via c4.

Joram mocht met wit tegen Van der Wiel en werd, beoordeeld op zijn tijdgebruik, enigszins verrast in de opening door een vroeg b5. Wat ontstond was een tweesnijdige stelling waarbij de zwarte koning in het midden bleef, met loperpaar en een passed pawn op c3. Het vervolg van de partij kan het best samengevat worden met een song van Yasser Seirawan, waar Sten ons in het gezellige etentje na afloop op wees (zonder overigens de link naar deze partij te maken). Voor de geïnteresseerde hier de link naar deze kwaliteitsmuziek, met de quote ‘What do we do with passed pawns? Push Em Baby’. In het vervolg van de partij kon zwart c3-c2 spelen en werd het gevaarlijk voor Joram, die vrij snel via een truc verloor. Ongetwijfeld had wit ergens een sterkere voortzetting gemist. Zo stond het 2-1.

JP speelde de hele partij snel en energiek. Het zag er op het oog gevaarlijk uit rondom de witte koning. Maar zijn tegenstander vond steeds de goede verdedigende zetten en uiteindelijk werd afgewikkeld naar een eindspel met ongelijke lopers dat in remise verzandde: 2,5-1,5.

DD vergrootte de voorsprong naar 3,5-1,5. Onno kwam met zwart in de opening een pion achter en de tegenstander behield het loperpaar. Toen de torens geruild werden hield wit een fijne drukstelling over, die lastig te spelen is voor zwart. Op het moment dat Onno zijn tegenstander dacht te foppen met pionwinst, kwam er een tegentruc die Onno een stuk kostte, en daarmee ook de partij.

Ondertussen was Talitha (en ook haar tegenstander) in flinke tijdnood belandt. In de openingsfase had zwart met zijn zware stukken wat druk opgebouwd tegen Talitha’s koningstelling, maar dat had ze met nauwkeurige zetten weten te neutraliseren. Toen er in de genoemde tijdnoodfase de dames geruild werden en het eindspel lonkte, kozen de twee spelers eieren voor hun geld en besloten tot remise. Later bleek dat Talitha in het eindspel de wat betere kansen gehad zou hebben, maar tot opluchting van vooral haarzelf bleek deze remise niet beslissend voor het uiteindelijke teamverlies. Tussenstand 4-2.

Bram was op bord 1 bezig met een prima partij tegen Blokhuis. Hij was een pion voorgekomen (of zijn tegenstander had een pion gegeven), maar moest wel op de noodrem trappen om de zwarte activiteit te beteugelen. Hier slaagde hij goed in en verdedigde zich actief. In een toreneindspel met een pion meer had zijn tegenstander nog steeds actief spel, dat voldoende was om remise af te dwingen door eeuwig schaak. Dat bracht de stand op 4,5-2,5 en verlies was onomkeerbaar.

Als laatste was nog Sten bezig om een miniem voordeeltje uit te persen. We hebben eerder gezien dat hij in een lange zit vaak nog kan toeslaan. In een zijvariant had Sten een heel klein plusje gekregen, waarbij hij de pionnenstructuur van zijn tegenstander licht had versplinterd. Het was typisch zo’n stelling waarbij je als zwartspeler weet dat je de hele dag mag keepen en hopen op remise. Sten maakte progressie, maar sloeg naar eigen zeggen iets te snel op g7, waar hij beter rust had kunnen bewaren om verder te consolideren. Na deze ruil werd de stelling wat dynamischer en slaagde tegenstander Dickhoff na uren knap remise te maken. Hiermee was de eindstand van 5-3 een feit.

DSC2 bevindt zich nu in degradatiezone en het is zaak om in de komende wedstrijden te gaan oogsten. De spirit en gezelligheid blijft onverminderd goed, dus we hebben hier alle vertrouwen in!

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Sebastiaan on 16-12-2018 at 12:38.

16-12-2018 11:55 Sebastiaan is offline Send an Email to Sebastiaan Search for Posts by Sebastiaan Add Sebastiaan to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller