Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC4 kampioen van de HSB
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 715

DSC4 kampioen van de HSB Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC4 heeft haar laatste wedstrijd van het seizoen met 7-1 gewonnen van RSC-Belgisch Park 1. Het duel der Zoetermeerse concurrenten Botwinnik 1 en Promotie 2 eindigde in een gelijkspel; DSC4 werd daarmee de nieuwe kampioen van de HSB!

Ashwin aan bord 8 was als eerste klaar. Hij won pion na pion en toen hij er 4 of 5 voor stond en de meeste stukken geruild waren vond zijn tegenstander het genoeg. (1-0)

Henrik op 7 was als tweede klaar. Na een optisch lastige opening (wat stiekem erg mee viel) werd afgewikkeld naar een vrijwel gelijkstaand eindspel en werd de vrede getekend. (1,5-0,5)

Kees op bord 2 had een iets prettigere stelling, maar zag geen winstplan. Zijn remise aanbod werd geaccepteerd. (2-1)

Ted, op het eerste bord, kreeg remise aangeboden en mocht die van mij ook aannemen als hij dat zelf wilde, maar besloot door te spelen vanwege een net iets prettigere stelling en een groot tijdvoordeel. Enkele zetten later verloor hij een kwal tegen een pion door 'de enige truc in de stelling' over het hoofd te zien. Toch had hij redelijke compensatie door een vrije e-pion, actieve stukken en actieve koning. Hij won ook nog een pionnetje terug en nadat de tegenstander al een tijdje op increment speelde was het ineens afgelopen: hij liet zijn toren vorken. (3-1)

Jaap speelde voor het eerst sinds september weer eens mee en bleek het nog niet te zijn verleerd. Hij stond de hele partij prettig, won uiteindelijk een kwaliteit en toen de tegenstander ook nog zijn vrijpion ging verliezen had hij genoeg gezien. (4-1)

Invaller Willem-Jan (bord 5) revancheerde zich voor de nederlaag in zijn vorige invalbeurt. Hij won een kleine kwaliteit, leek het zichzelf nog wel wat onnodig moeilijk te maken, maar won uiteindelijk toch gedecideerd. (5-1)

Daarmee was de overwinning binnen en gingen zo'n beetje alle ogen naar de wedstrijd Botwinnik-Promotie2. Als Botwinnik niet zou winnen zouden wij kampioen worden. Alleen waren daar vrijwel alle borden nog bezig, dus er viel nog weinig over te zeggen behalve dat het spannend ging worden.

Peter (bord 6) wist intussen een slecht tot verloren pionnen eindspel te winnen met een prachtige dubbele doorbraak. (6-1)

Als laatste was Invaller Jan nog bezig op bord 3. Hij had in het middenspel een pion gewonnen, maar het leek nog niet makkelijk om dat in winst om te zetten. Toen richting het einde een 2e pion werd buit gemaakt en de nodige stukken geruild, bleek dat geen probleem meer. (7-1)

Intussen waren er nog steeds 6 borden bezig bij de andere wedstrijd. De verwachtte uitslag zat rond de 4-4, maar in de laatste uitvluggerfase weet je het nooit. Ineens waren er in rap tempo 5 borden afgelopen en stond Botwinnik met 4-3 voor. Gelukkig voor ons stond het laatste bord verloren, en werd na nog een minuut of 5 inderdaad de 4-4 door Promotie2 gemaakt. Daarmee werden we dus de (voorlopig) laatste kampioen van de HSB die daardoor naar de 3e klasse KNSB promoveert!

Al met al was het een prachtig seizoen, met 3 ploegen die erg aan elkaar gewaagd waren. Daardoor bleef het dus ook tot en met de laatste ronde en zelfs het laatste bord spannend.

Alle teamgenoten, invallers en tegenstanders bedankt!

Gedetailleerde uitslag:

 DSC41965-RSC-Belgisch Park18457 - 1
1Ted Barendse2125-Sherief El-Sayad20931 - 0
2Kees van der Meer1984-Gerard Milort2055½-½
3Jan Bosma1985-Cor Kanters20181 - 0
4Jaap Flohil2003-Hans van der Zijden18321 - 0
5Willem-Jan van den Broek1880-Ton van der Zijden17771 - 0
6Peter Lode1878-Aat van der Toorn17111 - 0
7Henrik Tamerus1897-Peter Ingenhoes1801½-½
8Ashwin Kumar--Herman Lucas14691 - 0


DSC4 kampioen
DSC4 kampioen

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Henrik on 05-04-2018 at 19:23.

05-04-2018 01:00 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 715

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dat verslag zal ik nog wel schrijven maar niet nu Glimlach

Kampioenen!

05-04-2018 01:19 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Dennis Ruijgrok Dennis Ruijgrok is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 05-02-2018
aantal berichten: 4

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Gefeliciteerd!

05-04-2018 05:11 Dennis Ruijgrok is offline Send an Email to Dennis Ruijgrok Search for Posts by Dennis Ruijgrok Add Dennis Ruijgrok to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1119

Jammer Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Door externe oorzaken stond mijn hoofd totaal niet naar schaken. Ik had ook geen zin me op het laatste moment nog af te melden.
Ik heb in de partij 20 minuten nagedacht over een oplossing voor het stellingsprobleem, en dat bleek ik goed gedaan te hebben. In de overblijvende stelling sta ik beter, maar ik vond geen winstplan, en ben na een remise-aanbod snel naar huis gegaan.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

05-04-2018 08:49 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2210

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Yay! Kampioenen! Glimlach

Ik mocht de laatste 2 wedstrijden van het seizoen niet meer meedoen, omdat ik al teveel in DSC2 gespeeld had. Daarom restte mij een rol als toeschouwer. En dat was gisteravond niet vervelend. Sowieso was het een halve clubavond, met 4 teams van DSC aanwezig, maar ook met een mooi resultaat voor het vlaggenschip!

Ik kwam binnen nadat Kees en Henrik al remise hadden genoteerd en Ashwin al had gewonnen. Daarbij leken Jan, Jaap en Willem-Jan uitstekend te staan. Ted en Peter waren ongeveer gelijk, maar daar ging daarna iets mis. Ted verloor via een (wat mij betreft niet heel obvious) truc een kwaliteit tegen een pion, en Peter wilde onder druk van de klok remise, maar leek af te wikkelen naar een matig, wellicht verloren eindspel. Daardoor leek het nog even spannend, maar Jaap, Jan en uiteindelijk ook Willem-Jan bleken secuur, waardoor die spanning goed werd omzeild. De overwinning was uiteindelijk zelf nog geflatteerd, doordat naast de 3 betere stellingen, ook Ted en Peter zelfs nog wonnen. Maar al met al dik verdiend natuurlijk.

Daarna was het afwachten tot de superspannende pot tussen Promotie en Botwinnik, de 2 concurrenten, afgelopen was. Botwinnik mocht niet winnen, en won uiteindelijk ook niet. Maar toch voelt het anders dan dat je op eigen kracht het voor het kampioenschap beslissende punt binnen tikt.

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Martin on 05-04-2018 at 09:32.

05-04-2018 09:19 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 928

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dit betekent dat DSC4 - voorlopig voor het laatst - promoveert naar de derde klasse KNSB!
Dit betekent minimaal twee teams in de derde klasse KNSB komend jaar.

De nummer twee (en verliezer) Botwinnik kan zich uiteraard (net als welk andere team dan ook) aanmelden voor de KNSB-competitie, maar dan wel in de vierde of vijfde klasse.

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

05-04-2018 11:57 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 890

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Kampioen worden kan op allerlei manieren; de concurrentie na een bijzonder spannend seizoen in de 'dying seconds' het nakijken geven behoort wat mij betreft tot de mooiste hiervan.
De favorieten DSC4, Botwinnik 1 en Promotie 2 waren aan elkaar gewaagd; de onderlinge wedstrijden eindigden allen in 4-4. Het verschil werd gemaakt in de wedstrijden tegen de de overige vijf teams - DSC4 en Botwinnik 1 wonnen deze allemaal; een surplus van vier bordpunten gaf uiteindelijk de doorslag.

Zelf won ik nadat ik in het middenspel de partij naar mijn hand had kunnen zetten.A.Q. van der Zijden - W.J. van den Broek, 4 april 2018, stelling na 20. Kg1-g2 Tc7-c8

Mijn laatste (terug-)zet Tc7-c8 had een praktische reden. Wit had zojuist namelijk 20. Kg2 gespeeld (met de duidelijke bedoeling ruimte voor zijn torens te maken); de terugzet zag ik als een veredelde wachtzet (hopend op Tg1 of Th1 waarmee een mooie combinatie mogelijk wordt gemaakt, zie hierna), tevens de mogelijkheid biedend deze toren aan de strijd op de koningsvleugel toe te voegen.

Met 21. Th1? overzag wit de val 21. ... f4 22. Lxf4 Dxd4 23. Dxd4 Pxd4 en hoewel het materieel nog gelijk staat heeft zwart een mooi voordeel te pakken:De witte loper staat in, pion e5 is een aandachtspunt en met b5-b4 dreigt zwart een stuk te winnen (als Pc3 wijkt valt Le2). Het best was nu 24. Lg5 geweest maar ook dan heeft zwart het beste van het spel, bijvoorbeeld 24. ... Pec6 25. f4 (dekt de aangevallen pion) b4 26. Lxa6 Ta8 27. Lb7 bxc3 28. Lxa8 Txa8 29. Txc3 Txa2+ of 25. ... Pb4 26. a3 Pbc2 27. Th3 Tf7 28. Lf1 Pxa3 met pionwinst.

Wit speelde echter 24. Lg3 en nu volgde Txc3 25. Txc3 Pxe2 26. Tc7 Pxg3 27. fxg3 (Kxg3 Lxe5 met torenwinst).Hier heeft zwart twee stukken tegen een toren gewonnen; een gewonnen stelling zou je denken. Maar Pe7 staat in en moet verdedigd worden want 27. ... Pc8 28. Thc1 Pb6 29. Tc6 Lxe5 30. Tb7 geeft zwart teveel tegenspel. Ik koos voor 27. ... Tf7 (Te8 had ook gekund) en nu volgde 28. Te1 g5 (met de dreiging Pg6, Pxe5 en Pxg4 maar nog beter was d4 29. Te4 d3 30. Td7 Pd5 31. Txf7 Kxf7) 29. Ta7 Pc6 30. Txa6 Pxe5 31. Txe6 Pxg4.Een interessante stelling: wit gaat marcheren met zijn a-pion, zwart heeft troeven met zijn d-pion en stukkenspel tegen de witte koning. Mijn computer waardeert het zwarte voordeel met +1.6 en adviseert hier 32. Tg6 d4 33. Txg5 Pxe3+ 34. Kg1 b4 en geeft dan +2.1 voor zwart. Zwart speelde een andere zet: 32. Tb6. Ik overzag daarop de killer Ld4! 33. Txb5 Pe3+ en wit is gedwongen met 34. Txe3 een kwaliteit te geven om niet nóg meer materiaal te verliezen of mat te gaan (34. Kh3 Th7 mat of 34. Kh1/2 Th7+ 35. Kg1 Pc2+ 36. Kf1 Th1+ met torenwinst of 34. Kg1 Pc2+, eveneens met torenwinst).

Na 32. Tb6 kwam Tf2+ 33. Kh3 (Kg1 Ld4 en het is snel gedaan met wit of Kh1 Th2+ en spoedig mat) Pf6 34. Txb5?? (g4 was geboden).Hier meende ik mijn koning naar g6 te moeten spelen om het matnet te completeren en overzag g4+ 35. Kh4 Tf5 met ondekbaar mat op h5.
Na het gespeelde 34. ... Kf7? 35. a4? Kg6? (g4+ 36. Kh4 Th2+ 37. Kg5 Th5+ 38. Kf4 Lh6 mat) 36. g4 was de opgave nog ingewikkeld: speelt zwart het niet nauwkeurig genoeg dan beslist wit's a-pion de partij! Gelukkig vond ik vanaf dit moment de beste zetten: 36. ... Tf3+ 37. Kg2 Tf4 38. a5 Txg4+ 39. Kh3? (beter Kf3) Td4!Hier volgde 40. a6 g4+ 41. Kg2 Td2+ 42. Kg3 (Kf1 Pe4 en de g-pion beslist de partij).Met 42. ... Kf5! (Kg5 43. Tg5) creëerde ik nu de matdreiging Ph5+ Kh4 Th2. Wit's 43. Tf1 was slechts uitstel van executie: Kg5 en kon het mat slecht met 44. Txf6 worden voorkomen; na Lxf6 met de dreiging Le5 mat geloofde wit het wel: hij gaf op.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Upperdog on 05-04-2018 at 16:59.

05-04-2018 16:58 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 715

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Verslag toegevoegd. Hopelijk klopt het een beetje Glimlach

05-04-2018 19:24 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2210

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

@Willem-Jan: toen ik bij de partij ging kijken dacht ik zelf aan 34..g4+ 35. Kh4 Lh6.

Niet zo goed als Tf5 inderdaad, want ik zie nu dat wit dan nog Th1 heeft om het mat af te dekken. Maar daar zou wit natuurlijk verder niet blij van worden. Je kan bijvoorbeeld a2 even meepakken en daarna je koning verbeteren, terwijl wit de hele tijd op zijn koning moet letten.

Maar aan het eind nog een mooi matnet!

06-04-2018 08:48 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 928

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Peter, de doorbraak in jouw pion-eindspel vond ik ook zeer leerzaam. Wil je die hier plaatsen?

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

13-04-2018 17:24 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Namens Ted plaats ik hier zijn partij tegen Belgisch Park 1.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Untagonklik on 21-05-2018 at 11:23.

21-05-2018 11:21 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller