Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Titelaspiratie DSC5 loopt deukje op
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Upperdog Upperdog is a Male
DSC-forummeester


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 723

Titelaspiratie DSC 5 loopt deukje op Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC5 heeft in de uitwedstrijd tegen medekoploper HSV 1 met een gelijkspel genoegen moeten nemen; wordt daarmee Rijswijk 2 de lachende derde? Gelukkig zijn er nog twee (en voor Rijswijk 2 drie) ronden te gaan...

Dat we door de afwezigheid van Jouke van Gosliga (in het buitenland), Toine Prangers en René Torenstra (beiden ziek) enigszins gehandicapt waren is geen excuus voor het gelijkspel: met de invallers Rob Smits en Albert Kemeling hadden we nog steeds een ratingsurplus van gemiddeld ruim 65 punten per bord.

Na de openingsfase / in het vroege middenspel stonden we er goed voor: Arno Wiersma verkreeg aan het topbord al snel het beste van het spel, Pieter Goossens won een belangrijke centrumpion en had met de pionnenformatie b2-c3-d4-e5 een belangrijke troef in handen (zijn tegenstander had geen d- en e-pion meer; diens f-pion stond op f5) en Willem-Jan van den Broek stond met zwart al snel opperbest (stelling na 11. ... e7-e5):Pion c4 is ten dode opgeschreven na Le6, Pa5 en eventueel Pg8-e7-c8-d6; de koning gaat naar c7, Ta8 naar d8 etc.: wit doet daar weinig tegen.

Aan de andere borden was het spannender: Jan Bosma kreeg een vol torenoffer over zich heen en kon daarna vanwege een 'eeuwige' penning van zijn paard op f6 bijna geen vin meer verroeren, Evert van den Hooven moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te geraken, Rob Smits had een stelling die alle kanten op kon, Halana Vlaming stond niet echt beter of slechter en ook in de partij van Albert Kemeling leken de kansen 50-50.

In het derde uur bracht Willem-Jan ons op voorsprong - de partij verliep zoals voorzien bij het diagram. Niet veel later incasseerden wij echter een forse tegenvaller: Pieter vond niet het juiste antwoord op vijandelijke manoeuvres en moest de handdoek in de ring werpen (1-1 in plaats van 2-0 voorsprong). Gelukkig wist Evert zijn partij naar zijn hand te zetten (c5-c4!) en bracht ons weer op voorsprong; deze werd zelfs nog uitgebouwd door Jan, die ten koste van zijn dame (maar met winst van twee stukken) aan de omklemming wist te ontkomen en zijn tegenstander daarna nog 'truckte'. Ondanks de 3-1 voorsprong was alles nog mogelijk: Rob liet twee vijandelijke torens toe op zijn tweede rij en stond slecht; en ook Albert moest na een minder nauwkeurige voortzetting vrezen voor de afloop - zou zijn tegenaanval nog wat op kunnen leveren? Bij Halana stond het nog steeds gelijk maar zij had voortdurend slecht 10 resterende seconden op de klok (de 10 seconden die zij er elke zet bijkreeg bleken steeds nodig voor de zet); Arno had het spannendste eindspel: beiden nog een dame en toren op het bord, lopers van ongelijke kleur en beiden een koning op de tocht (die van zijn tegenstander gelukkig nog het meest) - een diagram of partijfragment waard! Onze kopman kreeg enkele keren een remiseaanbod maar dit werd in overleg categorisch geweigerd: wij speculeerden op winst van hem en remise van Halana, genoeg voor de overwinning.

Rob en Albert konden het niet droog houden: 3-3. Bij Arno werden de torens geruild waarna de vijandelijke koning over het bord werd gejaagd - toen deze een verkeerd veld koos was het mat in één! Dramatiek ten top vervolgens bij Halana: zij had een pion gewonnen, vervolgens weer ingeleverd en ging tenslotte (met nog steeds enkele seconden op de klok) in de fout door in een remisestelling dameruil toe te staan waarna het resterende pionneneindspel eenvoudig voor zwart gewonnen was.

Ondanks deze tegenslag gaan we in de resterende ronden met frisse moed op jacht naar het kampioenschap!

Gedetailleerde uitslag:

1. Hans de Haan (1759) - Arno Wiersma (wit) 0-1
2. Ton Bodaan (1881) - Jan Bosma 0-1
3. Lex van der Lubbe (1668) - Pieter Goossens 1-0
4. Frans Hoogeveen (1793) - Evert van den Hooven 0-1
5. Rob van der Holst (1847) - Rob Smits 1-0
6. Dick Groenendijk (1783) - Willem-Jan van den Broek 0-1
7. Wouter Remmerswaal (1533) - Halana Vlaming 1-0
8. Frank Melssen (1711) - Albert Kemeling 1-0

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Upperdog on 13-02-2018 at 23:49.

13-02-2018 00:18 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3068

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslag van de tegenstanders:

Quote

Verslag HSV 1 – DSC5 maandag 12-02-2018
Ook kampioenskandidaat DSC5 bijt zijn tanden stuk op ons eerste team in een wedstrijd zonder remises en weet niet te winnen.

Op bord 6 trof Dick Groenendijk een sterke tegenstaander die onze man vanuit de opening onder druk wist te zetten. Er kwam een middenspel op het bord waarin het loperpaar van Dick zwaar ondergeschikt was aan het paardenspan van de DSC-er. Het was een kwestie van tijd dat de witte stelling in duigen zou vallen en dat gebeurde ook 0-1.

Op bord 3 herhaalde Lex zijn kunstje van de vorige wedstrijd door een dikke 1900 elo te verslaan. Wit trekt hard van leer door op de koningsvleugel aan te vallen met f4 en g4 en ook in het centrum heeft hij een pluspion weten te veroveren. In het middenspel komt Lex echter op gang door het centrum te mijden en over de vleugels druk te zetten. Met de ruil van zijn paard tegen de witte loper zet Lex een koningsaanval in die met behulp van de witte diagonalen zou eindigen in een matje. Zijn tegenstander laat dit niet gebeuren en geeft op 1-1.

Op bord 4 speelde Frans een wisselvallige partij. Frans komt met voordeel uit de opening totdat hij door een misrekening een pion wint maar hiervoor wel met stukverlies moet boeten. De compensatie die Frans hiervoor had was een vervelende penningen op zwarts dame. Nadat Frans de kans voorbij liet gaan om het stuk terug te winnen was het snel over en uit 1-2.

Op bord 2 maakte Ton het vooral zichzelf erg moeilijk. Ton kwam uitstekend uit de opening en had zwart opgezadeld met een zwakke geïsoleerde centrumpion. Ton belegert wel de zwakke pion maar besluit dan om een zeer diep liggend torenoffer te plegen dat wel een langdurige aanval inleidt maar door stug verdedigen van zijn tegenstander niet leidt naar het gewenste resultaat 1-3.

Op bord 5 speelde Rob een voor hem bekende opening waarbij hij ook nog zijn witte loper goed wist te ontwikkelen. Wit probeert druk te zetten door zijn pionnen naar voren te spelen en hierbij wat ruimtelijk voordeel te veroveren. In het late middenspel neemt Rob het heft in handen. Het toreneindspel van ieder twee torens en een loper tegen een paard wordt door Rob veel actiever gespeeld en als hij zijn torens op de tweede lijn krijgt is het eigenlijk al uit. Rob zal wel ergens een mat in drie gemist hebben maar met eerst de winst van een kwaliteit en later een stuk speelt hij met een toren meer een makkelijk gewonnen eindspel dat veel te laat door zijn tegenstander wordt opgegeven 2-3.

Op bord 8 speelde Franck een aanvallende partij waarin hij zijn tegenstander wel onder druk zette maar steeds net geen doorslaggevend voordeel kon krijgen. Dit veranderde echter toen beide spelers last kregen van enige tijdnood. Franck wist de stelling wel te compliceren waardoor zijn tegenstander in de fout kon gaan en dat gebeurde ook toen hij mat in één toestond 3-3.

Op bord 1 speelde Hans deze keer een lekkere lange partij. Vanuit een gesloten verdediging kwam Hans een beetje bedrukt te staan. In het middenspel trokken beidde spelers ten aanval met wederzijdse matdreigingen. Op een gegeven moment ging Hans met zijn koning aan de wandel maar het was helaas geen winnende wandelkoning. Het stuk paradeerde over de ganse koningsvleugel zonder mat te gaan totdat Hans het verkeerde veld koos en alsnog mat werd gezet. Ben benieuwd wat de computer hiervan zegt 3-4.

Op bord 7 speelde Wouter met iets minder bedenktijd omdat hij door omstandigheden een krap half uur later begon. Door een agressieve variant te spelen komt Wouter goed uit de opening en in het middenspel is de tijd achterstand al volledig ingelopen. Op de dame en een hand vol pionnen na zijn alle stukken afgeruild. Gezien de tussenstand moet Wouter in dit remise achtige eindspel vol voor de winst gaan en dat gaat Wouter goed af! Hij wint eerst een pion en kan even later de dames ruilen waarna een gewonnen pionneneindspel rest. Shapo, het team speelt met 4-4 gelijk!!

De volledige uitslag was al volgt:
HSV 1 1746 - DSC5 1825 4 - 4
1 J.A. de Haan 1731 - A.A. Wiersma 1920 0 - 1
2 A. Bodaan 1905 - J. Bosma 1843 0 - 1
3 L. van der Lubbe 1667 - P.A. Goossens 1904 1 - 0
4 F.R. Hoogeveen 1797 - E.C. van der Hooven 1857 0 - 1
5 R.E.H. v/d Holst 1847 - R.C.M. Smits 1748 1 - 0
6 D. Groenendijk 1776 - W.J. van den Broek 1850 0 - 1
7 W Remmerswaal 1554 - H. Vlaming 1755 1 - 0
8 F.W.J.M. Melssen 1687 - A.E. Kemeling 1726 1 - 0

http://www.schakenbijhsv.nl/versl346.html

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

13-02-2018 15:48 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
DSC-forummeester


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 723

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Verslag toegevoegd.

13-02-2018 23:49 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3068

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik had inderdaad een enerverende partij, die ik in het middenspel al had kunnen beslissen. Maar dat moment miste ik, waarna het middenspel ontaarde in een wilde stelling waarin ik voor de winst ging maar initieel duidelijk minder kwam te staan.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Untagonklik on 16-02-2018 at 13:40.

14-02-2018 22:33 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
DSC-forummeester


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 723

De stand Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na de ruime overwinningen van Rijswijk 2 (6,5-1,5 tegen Botwinnik 2) en Wassenaar 1 (7,5-0,5 tegen Haeghe Ooievaar 1) is de spanning in klasse 1B om te snijden:

1. Rijswijk 2 met 8 uit 5 en 25 bordpunten
2/3. DSC5 en Wassenaar 1 met 7 uit 5 / 25
4. HSV met 7 uit 5 / 21

In de 6e ronde spelen Rijswijk 2 en Wassenaar 1 tegen elkaar.

15-02-2018 19:14 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller