Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Het zit mee, met DSC2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2124

Het zit mee, met DSC 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Door Onno Verbaken

Ronde 6 gingen we met het tweede team van DSC op bezoek bij Rijswijk. Van te voren wisten we dat Bram er niet zou zijn (hier bleek hij achteraf goede redenen voor te hebben, foto’s zijn op aanvraag te verkrijgen) en dat was jammer, aangezien Bram de laatste tijd lekker op dreef is. Gelukkig deden de overige acht teamleden wel mee en hadden we dus geen invallers nodig. Onze tegenstander Rijswijk stond gedeeld tweede in de poule, het was dus wel gewenst om zo sterk mogelijk op te komen.

De wedstrijd begon al vroeg, 12.00 uur was de starttijd. Dit betekende dat Sebastiaan al héél vroeg in de trein zal met een bak koffie, maar hierdoor was hij wel op tijd. Martin en Sten gingen dapper met de fiets. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met de hagel en natte sneeuw onderweg. Dit betekende niet alleen dat ze te laat waren met een natte broek, maar ook dat ze de hele wedstrijd kou aan het lijden waren in de speelzaal, want met 17 graden droogt je broek niet erg hard…

De wedstrijd voor JP begon niet florissant, Hij speelde oppervlakkig en verloor pardoes een pion. Tijd voor een blufzet, dacht hij. Zijn tegenstander Peter Monte nam de tijd en nam het anders verloren stuk niet aan. Hierdoor zat hij nog in de wedstrijd, maar kwam hij niet verder dan een remise. Een beetje mazzel mag je soms wel hebben.

Het omgedraaide gebeurde meer bij Talitha. In de opening gebruikte ze veel tijd. Dit resulteerde echter wel in een kansrijke stelling. Na enige analyse bleek ze volledig gewonnen te staan. Maar de tijd speelde helaas ook een rol, hierdoor miste ze net belangrijke zetten in het middenspel, waardoor haar tegenstander Thomas de Ruiter kansen kreeg en uiteindelijk ook won. Een goede partij met een jammer resultaat.

Ook Martin verbruikte weer eens de nodige tijd voor zijn partij, maar gelukkig was zijn tegenstander niet sneller. Er kwam een zijvariantje van het frans op het bord wat beide spelers al in lang vervlogen tijden eens hadden bekeken, maar niet meer wisten. Nadat er een paar stukken afgeruild werden dacht Martin aanvankelijk beter te staan. Maar toen Roel Leezer een handjevol zetten later remise aanbood was hij daar toch minder zeker van. Na een rondje langs de velden en een tevergeefse zoektocht naar eigen kansen besloot hij niet te gokken. Met remise moesten beide spelers het doen.

Martine speelde naar eigen zeggen geen goede opening. Ze kreeg weinig kansen, had het koud (want het raam werd ondanks de kou ook nog opengezet. Hierdoor zat met haar jas aan achter het bord (wel haar telefoon er nog even uitgehaald tegen de mogelijke arbitraire ingreep)) en was blij met de remiseaanbod van tegenstander Jelle Bulthuis.

Ook Onno had wel eens betere partijen gespeeld. Al snel gingen er, enigszins geforceerd, stukken van het bord en was er een stelling waar zowel wit als zwart wachtte op actie van de tegenstander. Tegenstander Alexander Cupido durfde het niet aan om verder te spelen en bood remise aan. Onno vertrouwde de stelling ook niet en nam de remise aan.

Lang stonden we met 3 – 2 achter. Met de 3 top borden nog bezig. Dit was qua rating gunstig voor ons. Maar ook omdat Joram, Sebastiaan en Sten het goed doen met de KNSB-wedstrijden.
Joram had een partij waar ik niet veel van heb gezien. Joram had de hele partij een mooi ruimteoverwicht, en zijn dame was uiteindelijk de zwarte stelling binnengedrongen, helemaal tot aan a8. De zwarte lopers van zijn tegenstander Rob van Helvoort stonden nogal passief. De paarden van Joram stonden sterk en zo won hij dan ook een pion en niet veel later trok hij zijn tegenstander over de tafel. Het stond weer gelijk.

Sten had een tegenstander (Alfonso Gallardo Banez) die heel graag remise wilde spelen. Tijdens de wedstrijd heeft hij toch wel een stuk of 6 keer remise aangeboden. Het leek vaak remise, maar Sten hield de touwtjes in handen. Won in het eindspel een pion en had deze kunnen behouden. Maar Alfonso kreeg op een gegeven moment een kans om zijn toren te offeren tegen de pion en een loper. Hierdoor had Sten alleen een toren en twee pionnen tegen een loper en twee pionnen. Dit was misschien nog gewonnen, maar niet zoals Sten het uiteindelijk speelde. Na ongeveer 100 zetten werden de handen geschud met een remise.

Sebastiaan had een prima partij waarin hij goed uit de opening kwam en de partij naar zich toe trok. Het eindspel was interessant. Twee pionnen op g en h voor Sebas en allebei een toren. Het leek zo klaar als een klontje, maar het viel nog niet mee om het precies uit te spelen. Zijn tegenstander Michael van Liempt bekeek zijn notatie nog eens goed of er misschien drie keer dezelfde stelling op het bord was gekomen. Sebastiaan speelde het netjes uit, al kreeg het als publiek wel last van het hart door de wegtikkende secondes…
Een puntje erbij en dat betekent: de winst voor DSC2!

Individuele uitslagen:
 Rijswijk2012-DSC221223½-4½
1Rob van Helvoort2145-Joram op den Kelder22830 - 1
2Michael van Liempt2081-Sebastiaan Smits21610 - 1
3Alfonso Gallardo Banez2011-Sten Goes2224½-½
4Alexander Cupido2082-Onno Verbaken2112½-½
5Roel Leezer1935-Martin Glimmerveen2046½-½
6Jelle Bulthuis2021-Martine Middelveld2069½-½
7Thomas de Ruiter1922-Talitha Munnik20031 - 0
8Peter Monté1902-Jan-Pieter Vos2080½-½

05-02-2018 09:26 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper




geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 708

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslag van de tegenstander

Quote


Rijswijk1 laat kans op 4-4 tegen koploper DSC2 misschien wel liggen.

Van te voren leek me de wedstrijd tegen DSC2 een goede seizoensheropening, een ingecalculeerde nederlaag tegen een hele sterke tegenstander, niets te verliezen dus, maar wel zorgen voor de nodige bordpunten. Het scheelde dat DSC2 Bram van der Velden miste, met een ELO van 2196 en 4 uit 4 is het een van de toppers uit dit team. Zelf waren we compleet met een wat aangepaste opstelling, al heb ik geen illusies dat Talitha Munnik, de teamleidster(!) van DSC2, daar ook maar een seconde naar gezocht heeft.

De wedstrijd zelf verliep zoals zo vaak tegen sterkere tegenstanders, we spelen dan toch beter dan tegen zwakkere teams en de wedstrijd werd pas na 5 uur spelen beslist.

Roel had na 2 uur spelen en zoeken in zijn geheugen hoe dit vleugelgambiet te bestrijden een gelijke stelling bereikt en kwam remise overeen. Alex had in zijn favoriete opening wel iets beter spel gekregen nadat zijn tegenstander niet op winst van een tweede pion was ingegaan, maar in de eindstelling staat wit niet veel beter. Achteraf gezien was doorspelen een optie geweest om aan de 4-4 te komen, maar dat was op dat moment nog niet zo duidelijk, remise en dus 1-1.

Anderhalf uur later eindigde de partij van Jelle ook in remise, in een iets betere stelling deelde hij het punt en dat bracht de stand op 1,5-1,5. Dat we daarna op voorsprong kwamen was niet helemaal een verrassing. Thomas speelde vrij snel en had al snel een ruime voorsprong in tijd, maar niet in stelling, die met de zet nog aangroeide, zodat zijn tegenstandster de laatste 10 a 15 zetten telkens moest zetten met de vlag bijna op vallen. Achteraf zie je de waardering dan ook aan twee kanten kantelen, want als je zelf ook snel speelt zijn niet alle zetten even goed: +2 > +1 > +1,65 > 0,0 > -1 > +1 > +0,5 > -0,4 > +1 > +5,7 > +2,8 > +0,3 > +0,1 > -4,6 > vlag en dus 2,5-1,5 voor! Ondernemend gespeeld Thomas!

Met nog vier partijen te gaan 1,5 punt nodig voor een gelijk spel en 2 punten voor de volle winst.

Als eerste kwam de partij van Peter tot een beslissing. Na de winst van een belangrijke pion, die Peter denk ik wel vaker heeft gewonnen op die manier, besloot zijn tegenstander tot een tegenoffer dat niet helemaal correct was. Peter offerde op zijn beurt echter ook een stuk en na wat ruilen resulteerde er een eindspel met lopers van ongelijke kleur, dat geen van beide spelers winstkansen bood, remise dus en 3-2.

De overgebleven partijen boden echter niet veel hoop op een gunstig eindresultaat. Rob dolf als eerste het onderspit, tot ongeveer de 40e zet was de stelling nog in evenwicht, maar daarna kreeg wit steeds meer grip op de stelling en ging zijn materiaal voordeel tellen, 3-3. Michael speelde misschien te aanvallend met 13.Pg5, na een voorzichtige zet is de stelling gelijk, maar zoals gespeeld kreeg zwart de betere stelling, die hij vakkundig in winst wist om te zetten, 3-4 achter.

Als laatste (!) dus Alfonso nog bezig, die een voor hem kenmerkende partij had gespeeld. In het verre eindspel kost een wat mindere zet een belangrijke pion, waarna wit winstkansen heeft. Door een ingenieus kwaliteitsoffer weet Alfonso een stelling op het bord te krijgen, waarin de kwaliteit voorsprong die wit heeft geen betekenis heeft wegens het gebrek aan een vrijpion. Een knappe verdediging van Alfonso! Een kleine nederlaag dus en met nog 3 ronden te gaan veilig, gezien de onderlinge ontmoetingen van de onderste vier teams tegen elkaar.

Volgende wedstrijd uit tegen SHTV op 10 maart.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Henrik on 14-02-2018 at 18:47.

14-02-2018 18:39 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller