Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC5 verliest teleurstellend van Wassenaar 1
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Upperdog Upperdog is a Male
DSC-forummeester


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 723

DSC 5 verliest teleurstellend van Wassenaar 1 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC5 heeft teleurstellend met 3-5 van Wassenaar 1 verloren - slechts Arno Wiersma haalde zijn niveau en won.

Ofwel: hoe op een portemonnee in plaats van een klok werd gedrukt en rooibosthee geen recept voor winst bleek.

Naast wel vier soorten bier zijn bij onze club ook vele soorten thee te verkrijgen. Op de vraag van haar tegenstander Willem Groothuis wat voor drankje hij voor haar mee kon nemen antwoordde Halana Vlaming: rooibosthee! "Wablief?" ROOIBOSTHEE. Nooit van gehoord. Speciaal voor deze Willem: "Rooibos (Aspalathus linearis) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant komt van nature voor als fynbos in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De soort wordt gekweekt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. Sinds circa 1930 wordt de plant voor dit doel gekweekt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse 'rood bos'. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak ervan. Er zitten wel antioxidanten in, onder meer vitamine C, alsook calcium en ijzer. De drank zou volgens de liefhebbers licht ontspannend werken. Rooibos zou goed zijn voor het slapen gaan. Ook zou de drank helpen tegen verschillende kwalen, zoals hooikoorts, astma, allergieën, maagklachten, acne en eczeem. In Zuid-Afrika wordt koude rooibosthee aan baby's gegeven die last van darmkrampen hebben."

Meer is er niet te vermelden van het eerste uur van de thuiswedstrijd tegen voorheen Bobby Fischer Wassenaar, nú gewoon Wassenaar (waarom eigenlijk?).

We speelden voor het eerst in de basisopstelling. In het tweede uur verkreeg Pieter Goossens aan het topbord nagenoeg gelijk spel; Jan Bosma had zijn d-pion naar d6 doen opstomen - ik vroeg mij af of deze vroeg of laat verloren zou gaan of een langdurige 'pain is the ass' voor zwart zou blijken. Arno Wiersma kreeg door Mister Wassenaar Eric van der Maarel remise aangeboden maar dit werd in overleg met de teamleider afgeslagen - we stonden er niet goed genoeg voor en het was nog (te) vroeg in de wedstrijd. Jouke van Gosliga betrad met een dameuitval naar de koningsvleugel riskante paden: zij dreigde te worden ingesloten. Evert van den Hooven, fris aan de start na een lange vakantie, verkreeg met zwart weliswaar gelijk spel maar na ruil van vele stukken waren de winstkansen uiterst gering. De tegenstander van Willem-Jan van den Broek had in de opening een onverwacht, bijzonder sterk pionoffer geplaatst - waarop overigens niet werd ingegaan. Nauwkeurige reactie en navenant tijdsgebruik waren benodigd om enig voordeel te behouden. Slechts bij Halana was sprake van groot voordeel; de licht ontspannende werking van de rooibosthee had haar klaarblijkelijk niet in slaap gesust - zij won twee gezonde pionnen. René Torenstra had zijn dag niet: hij gaf op eerste gezicht in het middenspel geheel onnodig een pion weg.

Om kwart over tien incasseerden wij een forse tegenvaller: Pieter had enkele minuten tevoren er onnodig een kwaliteit bij ingeboet en moest opgeven. Een kwartier later volgde Jan: hij gaf op na materiaalverlies ten gevolge van een niet voorziene kleine combinatie van zijn tegenstander. Wéér een kwartier later volgden remises aan de borden van Jouke en Evert; het stond nu 1-3 voor Wassenaar. Gelukkig hadden we Arno nog: die verzilverde snel hierna bekwaam een pionnenfront op de damevleugel en zo mochten we nog hopen op een matchpunt. René kon in een toreneindspel nog strijden voor remise, Halana stond gewonnen en Willem-Jan leek beter te staan.

René had in het toreneindspel drie pionnen op de koningsvleugel en twee op de damevleugel; zijn tegenstander drie op elke vleugel. Na een wit schaak op d2 ging onze man helaas met de koning naar e7 en nu was de materiaalverhouding op de damevleugel ineens Kppp-pp, genoeg voor de winst: 2-4. Halana en Willem-Jan móesten nu winnen. Eerstgenoemde zag in het toreneindspel echter spoken, gaf onnodig een pion terug en met pionnenformatie pp-ppp op hgf-lijnen was het theoretisch remise - met nog 10 seconden op de klok sloeg ze nog wel een remisevoorstel af maar even later was de puntendeling toch een feit.

Willem-Jan - vanaf de 28e zet steeds met minder dan een minuut op de klok (met dank aan Arno die vanaf dat moment de notatie bijhield) - had behendig kansen gecreëerd en had een paar keer kunnen winnen, het duidelijkst wel in onderstaande stelling (opgave: wit speelt en wint op slag):W.J. van den Broek- J. Zijlstra, 27 november 2017, stelling na 34. ... Tf8-f6

Door onnauwkeurigheden kwam wit zelfs nog verloren te staan. In de hevige tijdnood drukte hij ook nog eens op zijn portemonnee aan rechterzijde van het bord in plaats van op de klok aan linkerzijde. Uiteindelijk ontstond na ruil van enkele stukken het volgende eindspel:Stelling na 44. Te3-e2

En hier werd de laatste kans gemist - in de analyse na afloop zag ik het meteen: 45. a4! wint in vergelijking met het gespeelde 45. Ta4 een tempo (en de zwarte koning blijft nog even afgesloten); genoeg voor de winst. Zoals het in de praktijk liep verzandde de partij in remise.

HSV 1 gaat nu aan kop; wij volgen op twee matchpunten (onderlinge ontmoeting volgt nog).


Gedetailleerde uitslag:

1. Pieter Goossens (zwart) - Joop Beijersbergen 1867 0-1
2. Jan Bosma - Timo Bottema 1964 0-1
3. Arno Wiersma - Eric van der Marel 1918 1-0
4. Jouke van Gosliga - Arjan Schouteren 1816 remise
5. Evert van den Hooven - Michaël Claushuis 1680 remise
6. Willem-Jan van den Broek - Jasper Zijlstra 1762 remise
7. Halana Vlaming - Willem Groothuis 1660 remise
8. René Torenstra - Ronald van Vleuten 1689 0-1

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Upperdog on 02-12-2017 at 16:20.

28-11-2017 02:06 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3064

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik kwam tegen Eric van der Marel voor mijn gevoel iets minder uit de opening. Eric wilde via de halfopen c-lijn gaan drukken op mijn c-pion, maar die zwakte kon ik oplossen door de pion op te spelen naar c5. Toen Eric niet ruilde en toeliet dat ik ook c5-c4 speelde, kreeg ik een betere structuur op de damevleugel. Mijn c-pion maakte deel uit van een meerderheid die ik op de damevleugel had: c4+b5+a6 tegenover b2+a3.

Dat bleek uiteindelijk ook beslissend; omdat mijn pionnen op de damevleugel oprukten bleven Eric's torens redelijk passief, terwijl ik mijn torens actiever kon inzetten. Via de inmiddels opengekomen a-lijn (de a-pionnen waren geruild) kon ik druk zetten op de pion op b2, en na het ruilen van een set torens kon Eric zijn stelling niet meer bij elkaar houden.

Daarmee compenseerde ik een van de twee nederlagen die we op dat moment al hadden geleden. Helaas vielen de andere borden niet in ons voordeel uit, en moesten we als team onze eerste nederlaag slikken.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Untagonklik on 01-12-2017 at 17:35.

28-11-2017 11:04 Untagonklik is online Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
DSC-forummeester


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 723

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Verslag toegevoegd.

02-12-2017 16:23 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3064

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslag van de tegenstanders:

Quote

Knappe overwinning eerste team

Het eerste team heeft op 27 november verrassend gewonnen van het sterker ingeschaalde DSC5. De Delftenaren beschikten gemiddeld over 50 punten meer dan de onzen, maar in de score kwam dat niet tot uiting.

Joop opende op het topbord de score. Zijn tegenstander zadelde zichzelf vrijwillig op met een geïsoleerde damepion en Joop zette vervolgens zijn stukken zo neer dat het ruilen van enkele lichte stukken onvermijdelijk was. Dat moest sowieso al wel een iets beter eindspel opleveren, maar zoals het ging won Joop gewoon een kwaliteit waarna de partij direct voorbij was.

Ook Timo speelde een goede partij één bord lager. Met zwart kwam hij goed uit de opening en wist in goede stelling dankzij een tactisch grapje eerst een pion en daarna een kwaliteit te winnen. De rest was daarna niet moeilijk meer.

Er volgden twee remises op bord 4 en 5. Arjan had een prima stelling die nog wel alle kanten uit kon, gezien de tussenstand was een remise een welkom resultaat. Michaël maakte met wit geen fouten en kwam ook remise overeen.

Eric had ondertussen een lastig dubbel toreneindspel bereikt wat erg lastig te verdedigen bleek. Tegenstander Arno Wiersma benutte een meerderheid op de damevleugel uitstekend en mocht het punt terecht bijschrijven. De remise van Willem kwam vervolgens wat onverwachts. In de opening was Willem al een pion kwijtgeraakt, of had deze geofferd, en later volgde nog een tweede pion. Willems tegenstander was inmiddels wel in heftige tijdnood gekomen en had onvoldoende tijd om dit tot winst te voeren.

Het was Ronald die vervolgens de matchpunten binnen bracht door een stelling met een pion meer precies binnen de tijd tot winst te brengen. Dat was nog wel even spannend maar uiteindelijk viel er absoluut niets op af te dingen. Jasper wist tot slot zijn tegenstander op remise te houden nadat beide spelers in tijdnood verschillende kansen op meer lieten liggen.

Al met al een keurige 5-3 overwinning waarmee we nog altijd meedoen in de top van het klassement. De volgende wedstrijd is thuis tegen Promotie 3 op maandag 15 januari 2018.

Timo Bottema

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Untagonklik on 04-12-2017 at 16:46.

04-12-2017 16:46 Untagonklik is online Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller