Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC1 bolwerkt het niet tegen De Stukkenjagers
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Matthieu Freeke
DSC-lid


geregistreerd: 14-10-2012
aantal berichten: 23

DSC1 bolwerkt het niet tegen De Stukkenjagers Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1 heeft het niet gebolwerkt tegen Stukkenjagers. In Tilburg haalde DSC3½ van de 10, waarmee de overwinning ruim aan de thuisploeg bleef.

Chiel: “Mijn opening leek mislukt, maar ik kon mij onder de druk uitworstelen en mocht zelfs via een trucje een pion winnen. In mijn tijdnood lukte het me echter niet om mijn tegenstander’s tegenspel de kop in te drukken en kwam ik in een situatie terecht die er toch vrij penibel uitzag, hoewel mijn tegenstander ook nog steeds moest oppassen. In een scherpe stelling besloten wij beiden niet van een zetherhaling af te wijken.”

Joost: “In de opening offerde mijn tegenstander een pion die ik gretig aannam. Hierdoor moest ik echter veel zetten met mijn dame doen, waardoor de stelling riskant werd. Mijn tegenstander miste echter de beste voortzetting waardoor ik kon afwikkelen naar een kansrijk eindspel. Mijn tegenstander verkoos hier kamikaze boven gedecideerd actief tegenspel, waardoor ik voor de tijdcontrole het punt in de wacht kon slepen.”

Smaranda: “Met een optimistische zet in de opening verzwakte ik mijn stelling. Met de zetten g5-g4 en h5 (met koning op g8! – Matthieu) nodigde ik mijn tegenstander uit om stukken te offeren. Om erger te voorkomen heb ik een kwaliteit gegeven. Na een cascade van slechte zetten won mijn tegenstander de partij.”

Martine: “Tegen Bianca kreeg ik met wit een aangenomen damegambiet op het bord. Na de opening had ik het idee beter te staan. Het was alleen lastig om een goed plan te bedenken. Het lukte toch iets leuks te verzinnen en dat had me een goede stelling kunnen opleveren. Ik miste een goede zet van zwart en het eindspel wat daarna ontstond was voor beide partijen waarschijnlijk niet te winnen. Remise dus.”

Sten: “Ik speelde met zwart tegen Anne Haast. Ze koos voor de zeer scherpe Perenyi aanval (voor de leken: dat is een stukoffer in de Najdorf - Be3 e6 g4 e5 Nf5 g6 g5 – Matthieu). Ik dacht een variant te hebben die alle scherpe randjes ervan af haalt. Vol goede moed schudde ik de variant uit mijn mouw, totdat er een zet kwam die ik niet kende. Ik dacht 30 minuten na en kwam vervolgens tot de conclusie dat de stelling lastiger is dan ik had verwacht toen ik het een aantal maanden geleden thuis had bekeken. Ik dacht dat ik er achter het bord wel uit zou komen. Dit was niet het geval. Ik koos voor de verkeerde voortzetting en ik heb daarna geen kans meer gehad. Anne schoof me recht toe, recht aan van het bord af.”

Lisa: “Ik speelde met wit tegen Nick Bijlsma. Er kwam een spannende stelling op het bord met tegengestelde rokades, waarbij we allebei gingen aanvallen. Mijn plan om mijn paarden van de ene naar de andere vleugel te spelen was misschien wat traag, waardoor hij de tijd had om zijn stukken te verbeteren. Toen ik aanviel op de koningsvleugel kon hij het centrum openen, waarna ik met een combinatie een stuk en daarmee de partij verloor.”

Sebastiaan: “Ik kwam met zwart tegen Stefan Beukema een stuk beter uit de opening dan ik zelf dacht. Het kostte een hoop tijd om de juiste nuances te vinden die bij de kenmerken van deze Siciliaanse opzet pasten. Dit zorgde ervoor dat ik in tijdnood een te passieve variant koos, waarna hij rustig een koningsaanval kon opbouwen. Deze aanval sloeg onmiddellijk door middel van een combinatie door.

Talitha had niet zo een beste dag en ik had de eer mee te mogen kijken. Mark Haast opende met een Engelse opening en antwoordde 1…e5 met 2.g3. Voor mij al snel een signaal dat iemand de boekjes van Marin goed heeft bekeken. Gelukkig zitten er een aantal gaten in het repertoire van Marin – de belangrijkste het repertoire tegen het Konings Indisch/Leningrad. Zo ook na 1.c4 e5 2.g3, niet lang geleden heeft Mikhalevski een compleet boek volgeschreven over direct 2…c6 en wel zo een beetje aangetoond dat de opzet die begint met 3.d4 e4! wit weinig geeft. Talitha speelde echter eerst Nf6 en dan pas c6 en moest d4 antwoorden met exd4. Ondertussen is bekend dat dit wit goede kansen geeft. Talitha had al snel lastige positionele druk, maar weinig aan gedaan kon worden en al snel werd een pion verloren. Mark speelde het op dat moment wel erg slordig (to say the least!) en uiteindelijk wist Talitha zelfs een theoretische remise op het bord te krijgen. En na die middag van slechte stellingen en volhouden ging het daar dan toch mis.

Ikzelf speelde tegen Herman Grooten. Herman had er duidelijk meer zin in dan ik. Mijn seizoen bestaat uit een winst, een aantal remises en twee nederlagen. Vooral die twee nederlagen die uit compleet gewonnen stellingen ontstonden blijven je toch achtervolgen met +3 ipv -1 ziet het een stuk anders uit. Het plan was dan ook om degelijk schaak te spelen en gewoon zetjes te doen en in ieder geval zeker niet weer door eigen toedoen tegen een onnodige nederlaag oplopen.
Herman wilde winnen. Iets dat mij later pas duidelijk werd. Helaas voor Herman is alleen de wil om te winnen niet genoeg.

Er kwam een moderne benoni met g3 op het bord. De theoretische paden werden gevolgd en op zet 11 verraste Herman mij met een nieuwe zet. Ik trok ongeveer een half uur uit om te bepalen wat hij nou precies van plan was met het nieuwtje en kwam tot een conclusie waar welke stukken heen moesten. Toen ik nog wat tijd gebruikte om daar concreet invulling aan te vinden vond ik een plan dat geforceerd tot een groot voordeel leidt. In plaats van dat grote voordeel keerde ik een zetvolgorde om en nam genoegen met een positioneel langdurig voordeeltje. Net op het moment dat de tijd rijp was om te stelling te openen speelde ik te snel (met het oog op de klok) een tussenzetje dat het voordeel verkwanselde. Een gelijke stelling resulteerde en ik had een duidelijke visie op hoe de partij in remise moest eindigen. Toen het moment daar was om remise te maken ging Herman een zetherhaling uit de weg en ik kreeg daarmee weer een voordeel. In plaats van op dat moment de beste zetten de vinden ging ik voor een biertje en de wetenschap dat als ik een remise wilde dit ook makkelijk haalbaar zou zijn. Herman bood op dat moment zelf een zetherhaling aan en zonder na te denken ging ik daarop in – met het idee dat de remise al eerder zou moeten zijn ontstaan.

Helaas voor mij had ik met wat nadenken geconcludeerd dat de stelling waarin we tot remise besloten eigenlijk zowat gewonnen moest zijn en op dat moment door moeten spelen. Dat geeft een dubbel gevoel, want Herman had gewoon de gelijke stelling direct remise moeten geven. Het is dus zijn schuld. Gemiste kansen. Het past in het seizoen. Volgende keer weer beter.

Groeten, uw gelegenheidscommentator

Matthieu

TDe Stukkenjagers2257-DSC Delft22196½-3½
1Mart Nabuurs2210-FM David van Kerkhof23460-1
2Tijmen Kampman2199-IM Chiel van Oosterom2367½-½
3FM Jasper Beukema2129-IM Joost Michielsen23970-1
4WGM Anne Haast2346-Sten Goes22261-0
5WGM Bianca de Jong-Muhren2277-Martine Middelveld2084½-½
6FM Mark Haast2313-Talitha Munnik19571-0
7IM Herman Grooten2389-FM Matthieu Freeke2322½-½
8IM Stefan Beukema2379-Sebastiaan Smits21781-0
9FM Nick Bijlsma2306-Lisa Hortensius21621-0
10Koen Haast2024-WIM Iona Smaranda Padurariu21471-0

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Henrik on 03-04-2017 at 10:29.

02-04-2017 13:27 Matthieu Freeke is offline Send an Email to Matthieu Freeke Search for Posts by Matthieu Freeke Add Matthieu Freeke to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller