Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie DSC4 verliest nipt van Botwinnik 1
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3281

DSC4 verliest nipt van Botwinnik 1 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na een spannende wedstrijd tegen het op papier ongeveer gelijkwaardige Botwinnik heeft DSC4 aan het einde van de avond toch nog het onderspit gedolven.

Als eerste speler won Wim Kortis snel op bord 1. Zijn partij was een Engelse opening. Op de 11e zet maakte zijn tegenstander een ernstige fout. Hij gaf twee stukken voor een toren en pion en de stelling speelde zich daarna min of meer vanzelf. De witte stukken gingen richting de zwarte koning en na 21 zetten was het pleit beslecht.

Op bord 3 speelde Jaap Flohil tegen Buchly, op papier de sterkste tegenstander van Botwinnik. Jaap was in een scherpe Rubinstein variant van het Budapester gambiet terecht gekomen, die de tegenstander echter op zet 15 al in tijdnood bracht. Een remise-aanbod van Buchly werd na enig teamoverleg aangenomen door Jaap met een plusje voor wit dankzij een sterk loperpaar terwijl de stand voor het team ongeveer gelijk werd ingeschat.

Op bord 4 speelde Jan-Pieter met zwart een moeizame opening en kwam aan het einde van het middenspel verloren te staan. Door Jan-Pieter's verlies werd de winst van bord 1 weer geneutraliseerd, maar Kees stond er op bord 2 goed voor, tegen een onbekende maar sterke tegenstander.

Invaller Willem-Jan op bord 5 beging op de 9e zet een ernstige fout die hem pion b2 kostte: deze bleek allerminst vergiftigd. In het middenspel vervolgde hij zo actief mogelijk en en hij moest alle zeilen bijzetten om niet direct onder de voet te worden gelopen. Het enige aanknopingspunt was zwart's zwakste pion, die op d5. Uiteindelijk slaagde Willem-Jan er met een kleine combinatie in om de druk hierop zodanig op te voeren dat zijn tegenstander geen betere mogelijkheid meer zag dan de zetten te herhalen. Een zwaarbevochten remise voor Willem-Jan, de eerste in 9 bondswedstrijden dit seizoen!

Op bord 6 speelde invaller Jouke van Gosliga een interesssante partij tegen de onbekende Maurice Manoch. Jouke moest terugvechten vanuit een slechte positie in de opening na een fout die op z'n minst twee vraagtekens verdiende. Een boeiende fase volgde waarbij elke kleine fout cruciaal kon zijn. Het leek er even op dat Jouke de overhand kreeg, maar hij kwam nooit helemaal onder de druk uit en remise was het best haalbare.

Peter Loode kwam op bord 7 iets beter te staan, maar wist zijn voordeel (loperpaar) niet te vergroten. Na wat slordigheden in de tijdnoodfase verloor hij een pion en bijna de partij. Gelukkig miste zijn tegenstander een matwending en via dameruil wist Peter het ongelijke lopereindspel remise te houden.

Diederik van Heijgen probeerde op bord 8 een andere opening dan zijn gebruikelijke Scandinavisch. Dat pakte helaas niet goed uit. Zijn tegenstander kreeg meer ruimte en kon druk zetten op de damevleugel. Na pionverlies en een duidelijk mindere stelling had was er weinig hoop op een goede afloop. Maar nadat Diederiks tegenstander winst gemist had bood hij remise aan. Het halve punt "cadeau" was echter zeer belangrijk voor de stand.

De tussenstand was nu 3 - 3 en de wedstrijd hing verder af van de zware strijd van Kees op bord 2. De gunstige stelling van Kees (stuk meer tegen 2 pionnen?) was inmiddels verdampt, maar het eindspel leek nog steeds beter voor Kees. Helaas wist Kees het eindspel niet optimaal te behandelen en ondanks zijn inventieve manoevres ging de partij in de tijdnoodfase verloren.

Uitslagen:
 Botwinnik 11914-DSC419034½-3½
1R. Mulders1902-W. Kortis-0-1
2B. Galehdari--K. van der Meer19871-0
3S. Buchly2010-J.A. Flohil1971½-½
4T.J. Beeren1935-J.P. de Vries19211-0
5W. Kort1856-W.J. van den Broek1792½-½
6M. Manoch--J.S. van Gosliga1876½-½
7R.P.C. Zoun1906-P. Lode1904½-½
8F.H. Middelkoop1873-D. van Heijgen1872½-½

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Untagonklik on 13-03-2016 at 12:59.

13-03-2016 12:55 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
webcommissie
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik heb even gekeken: ik heb tegen Maurice Manoch 1 partij gespeeld, in 2007, en die toen verloren. Hij was toen vrij actief, 14 jaar oud met op dat moment een rating van 1611.

Misschien is hij er een tijdje tussenuit geweest, maar ik had de indruk dat hij snel sterker zou worden.

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

13-03-2016 21:00 Torenstra jr. is offline Send an Email to Torenstra jr. Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
Jouke
webcommissie


geregistreerd: 21-10-2014
aantal berichten: 95

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hij had inderdaad twee jaar niet geschaakt vertelde hij. Zou een rating van rond de 2000 hebben toen hij stopte. En Galehdari was met een rating van rond de 2200 (?) ook geen slechte vervanger.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Jouke on 13-03-2016 at 21:36.

13-03-2016 21:33 Jouke is offline Send an Email to Jouke Search for Posts by Jouke Add Jouke to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 135

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik denk dat onder de KNSB-spelers van onze club de heer Manoch inderdaad niet zo onbekend is.

Ik ken hem in ieder geval wel. Net boven de 2000 zowel KNSB als FIDE, maar met zijn geboortejaar van 1993 nog genoeg groeipotentieel.

Maar met zowel hem als deze (voor mij iig) wel onbekende edoch sterke Galehdari erbij, wordt Botwinnik een best stevig team. Ook een best jong team.

14-03-2016 18:02 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller