Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC3 wint ruim van Overschie en staat weer bovenaan, met dank aan Rini Kuijf..
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 284

DSC3 wint ruim van Overschie en staat weer bovenaan, met dank aan Rini Kuijf.. Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het 3e heeft een bijzonder comfortabele overwinning geboekt op Overschie. Het werd maar liefst 6,5 - 1,5.

Met dank aan Rini Kuijf. Waarom? Dat leest u later in dit verslag...
Doordat concurrent Goes gelijk speelde staat het derde weer (gedeeld) eerste.

De wedstrijd begon voortvarend voor ons.

Lucien kreeg de eerste Aljechin van de middag tegen zich tegen Henk Ochtman, die zijn gebruikelijke 1e bord had verruild voor het 5e bord. Hij had zich ongetwijfeld een andere middag voorgesteld. Op de 8e zet bracht laatstgenoemde een nieuwtje met zwart maar zal dat waarschijnlijk niet nog eens op het bord brengen. Al snel verkreeg de teamleider van DSC3 een ontwikkelingsvoorsprong en toen zwart ook nog eens zijn enige twee actieve stukken ruilde stond er een eenzame zwarte dame op g4 verdwaald. Daarna bouwde Lucien een mooie truc in de stelling waardoor het leek alsof hij een pion verloor. Zwart hapte toe, maar viel even later bijna van zijn stoel toen wit 18 Pxf7 !! speelde. Torenverlies was alleen nog te voorkomen door de dame tegen toren en paard te offerten. Een paar zetten later gaf zwart alsnog op. Het grappige toeval wil dat in de speelzaal van Overschie een schaakkunstwerk hangt met daarop de opmerking ‘We hakken op f7’.

We hakken op f7 (..)
We hakken op f7 (..)

Tja, dan vraag je er toch ook om….. J

Op vrijwel hetzelfde moment speelde Henrik op 7 remise nadat hij iets beter uit de opening was gekomen. Zijn tegenstander had wat zware stukken kunnen ruilen en daarmee de druk van de ketel gehaald. Waarschijnlijk had Henrik de overige borden al goed beoordeeld en gezien dat wij er erg goed voor stonden. Zijn voorstel om de punten te delen was dan ook tactisch geplaatst en door zijn tegenstander aangenomen.

Op het bord naast hem speelde Ivar met zwart en bouwde de partij zoals wel vaker op de zijn gebruikelijke wijze op. Wit beheerste het centrum en hij was actief op de koningsvleugel. Tegengestelde rokades maakten de stelling er nog scherper op en daarin schoot wit een bok. Hij overzag een dameschaak dat leidde tot stukwinst voor Ivar. Hij gaf de partij dan ook direct op.

Zo stond het al vrij snel 2,5 – 0,5 voor ons.

Roland kreeg ook een licht voordeel in het middenspel en dirigeerde zijn zwarte paard samen met zijn toren de witte stelling binnen. Daar stond wel tegenover dat wit de e-lijn bezette, met zijn toren, maar hij moest toch vooral gaan verdedigen. Toen wit zijn loper dreigde te verliezen gokte hij erop dat hij met eeuwig schaak nog een halfje zou kunnen meesnoepen, maar daar trapte Roland uiteraard niet in. Met een fraaie damezet voorkwam hij dat en wist zo het stuk extra binnen te halen. En daarmee ook het punt natuurlijk.

Pieter speelde op 4 met zwart en won een pion in de opening. Maar helaas ging hij daarna in de denktank en kwam zodoende in zware tijdnood. Op een bepaald moment had hij nog een minuut voor 15 zetten en de tegenstander nog bijna een uur. Natuurlijk helpt de 30 seconden per zet extra wel maar dit is in ingewikkelde stellingen te weinig. Dat ondervond hij ook, want in een gewonnen stelling miste hij een manier om het punt binnen te halen. In plaats daarvan verspeelde hij een volle toren en kon hij opgeven.

Maar dit bleek achteraf het enige smetje op de middag, want daarna stak Rini Kuijf ons onbedoeld een helpende hand toe. Het bleek dat de spelers van Overschie pas geleden een les van deze bekende IM over de Aljechin-verdediging hadden gehad. Dus vol overtuiging werd dit, naast Ochtman op bord 5, ook op bord 1 en 3 gespeeld. Maar vermoedelijk was toch niet alles goed blijven hangen bij de zwartspelers want zij kwamen allebei slecht uit de opening.

Op 1 week Onno op zet 4 af van een hoofdvariant en ging zijn tegenstander met zetten als h5 en g6 op zoek naar tegenkansen. Die kwamen er niet en Onno wist behendig gebruik te maken van een aantal zwaktes in de zwarte stelling. Dit leverde hem pionwinst op en door af te wikkelen naar een toren-eindspel werd dit punt vakkundig door Onno binnen gehaald. Hierdoor kon het feest beginnen, want de matchpunten waren binnen, en dat op de verjaardag van Onno !

Hans kreeg op 3 dus ook een Aljechin tegen zich en pakte het rustig maar gedegen aan. Hij stond voortdurend iets beter en wist zijn loperpaar extra sterk te maken. De zwart dame belandde op a7 buitenspel, wit kreeg een sterke loper op d6, en toen zwart dacht een pion op h7 in te kunnen laten staan, wat hij met goede remisekansen dacht te kunnen oplossen, zag hij pas in dat het niet klopte. Het was voor hem te laat deze misrekening te herstellen en hij zag dat hij nog veel meer materiaal zou gaan inleveren. Hij gaf op waardoor de conclusie dat de Aljechin-verdediging Overschie vooral 3 nullen had opgeleverd, terecht was.

Met een 5,5 – 1,5 voorsprong was Martin nog als laatste aan het spelen op het 2e bord. En juist hij had graag vroeg klaar willen zijn omdat hij naar het tennistoernooi in Ahoy wilde gaan. De opening had hem pionwinst opgeleverd en ook een licht initiatief met loper en paard via de h-lijn. In tijdnood liet hij toe dat er een witte toren op de 7e rij belandde en daarna werd zijn pion voorsprong omgezet in een pion achterstand. Zijn belangrijkste troeven waren zijn d-pion en de slechte positie van de witte loper ten opzichte van het zwarte paard. Wit had, achter gezien, toch genoegen moeten nemen met herhaling van zetten maar ging voor de winst. Prijzenswaardig voor hem, maar het nadeel was wel dat zijn koning daardoor slechter kwam te staan. Dit had Martin ook snel in de gaten en begon een matnet te bouwen dat wit niet meer kon verhinderen, tenzij deze de zwarte d-pion zou laten promoveren. Dus ook hier het volle pond voor DSC3.

Daarna gingen we gezellig bij een Italiaan in Delft eten en kregen we door dat concurrent Goes een punt had verspeeld. Het bier smaakte daarna ineens nog lekkerder….. J

Hier de resultaten:

 SG Overschie2051-DSC320441½-6½
1Robbert Fokkink2138-Onno Verbaken21400 - 1
2Albert Segers2035-Martin Glimmerveen20900 - 1
3Erik Brandenburg2168-Hans Stam20620 - 1
4Cor Feelders2014-Pieter Buzing20881 - 0
5Henk Ochtman2095-Lucien van de Lisdonk20340 - 1
6Karel Looijmans2038-Roland ten Have20190 - 1
7Maurits de Jong1997-Henrik Tamerus1933½-½
8Henri Krop1919-Ivar de Hoogt19880 - 1

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Corniel on 15-02-2016 at 22:47.

13-02-2016 21:20 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 861

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Heel mooi resultaat tegen op papier even sterke tegenstander! Zowel DSC2 als DSC3 na vandaag aan kop; DSC1 dolf zoals verwacht mocht worden het onderspit tegen Apeldoorn dat van Meesterklasseniveau is; met 6 uit 6 en nog enkele degradatiekandidaten te gaan draait dit team echter ook goed.

13-02-2016 23:02 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2184

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

WJ, ik denk dat de opmerking over degrdatiekandidaten bij DSC2 hoort. Wij moeten nog tegen de grote favoriet in deze poule (CSV) en twee subtoppers (Souburg en CE3). We hebben die 3 punten lelijk laten liggeb tot nu toe, maar wel keihard toegeslagen tegen de op papier gelijkwaardige ploegen. Dus: laten we volgende ronde weer uitpakken tegen CE3, dan is er nog veel mogelijk dit seizoen!

Gisteren een aantal mooie potten denk ik. Ik hoop dat er wat op het Forum verschijnt! Ik zal dat zelf wel doen. Op zich was het een wat slappe opening, waarbij de dames geruild werden en wit niet heel voortvarend verder ging. In principe was er niet zoveel aan de hand, maar ik kwam toch in de problemen. Een kleine kans werd een schwindel en daarna wist ik een klein plusje te promoveren tot matnet. Die wil ik graag tonen Glimlach

14-02-2016 15:54 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 711

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik denk dat ie het over het eerste had Martin Glimlach

14-02-2016 16:14 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2184

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ja, ik zag het later. Maar ik had geen zin om mijn reactie opnieuw op te bouwen ;-)

14-02-2016 16:32 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 711

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

foto toegevoegd Lucien

15-02-2016 09:48 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 953

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Lekker hoor , ruime overwinning. Jullie blijven verbazen met dit team. Nog 3 ronden knallen en niemand onderschatten en wie weet promoveren 2 en 3 Ja! DD 1 we komen Lach

15-02-2016 17:52 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller