Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC3 stelt teleur
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 284

DSC3 stelt teleur Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Waar wij in het vorige seizoen nog snel afrekenden met Bergen op Zoom (zie deze link:
http://www.delftseschaaksite.nl/wbb/thre...eadid=4609&sid=
hadden dit keer te veel spelers een off-day en verloren we verrassend met 3,5-4,5.

Het begon eigenlijk nog vrij neutraal met remises van Hans en Henrik.

Hans had een eerder remise-aanbod van zwart afgeslagen maar moest uiteindelijk toch in een gelijkspel berusten toen het ontstane toren-eindspel niet te winnen bleek.

Henrik daarentegen leek zijn partij mooi te gaan afronden nadat hij materiaal had geofferd. De koning van zwart stond open aan diverse spervuren van wit maar dit leidde niet tot het door velen verwachte mat. Zwart vond telkens de enige verdediging en wist zo knap de remise voor Bergen op Zoom binnen te halen.

Onze jongste speler (Roland) trof hun jongste speler (Daniel Dardha); met dat verschil dat laatstgenoemde nog maar 10 jaar oud is ! En zeer getalenteerd zoals in de partij te zien was. Roland kwam redelijk goed uit de opening en leek het initiatief te pakken, maar verrekende zich. Dit kostte hem een stuk tegen een pion. Toch speelde hij nog verder en kreeg hij zowaar druk op de witte koning. In tijdnood mistte hij een kans op nog meer mogelijkheden voor zijn ver opgerukte pion. Zijn tegenstander zag zijn kans waar en via een kleine combinatie wist hij de pion eenvoudig tegenhouden. Een nul voor Roland dus. En een achterstand voor DSC3.

Ook Pieter kwam met zwart minstens gelijkwaardig uit de opening en hij leek via de f-lijn een koningsaanval te kunnen lanceren. Hij verrekende zich echter en leverde pardoes een kwal in. Wit kon dit voordeel vasthouden en de aanval van zwart afslaan. De materiaal achterstand was voor Pieter, die tot dan toe 100% gescoord had, te veel van het goede en deze gaf op.

Zo stond het dus ineens 3-1 voor onze sympathieke tegenstanders.

Gelukkig kon Lucien daar wat tegenover stellen. Ik kwam gevoelsmatig niet helemaal lekker uit de opening. Toen ik later de theorie erop nasloeg bleek dat de eerste 16 zetten nog allemaal bekend waren en dat dit een licht voordeeltje voor wit betekende. Zwart week af van een bekende partij waardoor mijn 17e zet mij wel het gevoel van voordeel voor mij opleverde. Mede doordat Lars veel tijd verbruikte en in lichte tijdnood kwam toverde hij wat mindere zetten op het bord. Toen mijn toren op de 7e rij binnen kwam en er matdreigingen ontstonden, mede dankzij een ijzersterk paard op e5, moest hij een pion offeren om erger te voorkomen. Het ontstane eindspel leverde mij het punt op via een zgn. ‘winnende wandelkoning’.

Ivar probeerde wel weer een typische opstelling met zwart te bereiken maar wit ruilde af naar een stelling waarin niet veel vuurwerk mogelijk was. De pionnenstructuur van Ivar was niet al te best en daar profiteerde wit optimaal van.

Het punt werd uiteindelijk binnen gehaald door wit en daarmee was de tussenstand op 2-4 gekomen.

Tja, en dan moesten dus zowel Martin als Onno zien te winnen. En beiden stonden ook zeker beter.

Martin met een kwal (+ pion?) meer en Onno had een pluspion. Zou moeten kunnen dus.
Maar helaas liet Martin na de winst binnen te halen, mede door de druk van de tijd, en moest hij nog oppassen dat de zwarte paarden, die prima samenwerkten, niet nog zouden zorgen voor verlies voor onze bord 4-speler. Een herhaling van zetten was dan ook het enige om verlies van zijn partij te voorkomen. Hierdoor haalde hun teamcaptain, Oliver de Hert, het verrassende halfje binnen en daarmee de winst voor Bergen op Zoom.

Dat Onno daarna nog knap hun bord-1 speler versloeg was helaas voornamelijk voor de statistieken (en zijn eigen mooie score van 3,5 uit 4 !) van belang.

We hadden het onderspit gedolven tegen een op papier veel zwakkere tegenstander.
Erg teleurstellend en doordat Goes wel won staan zij nu op de 1e plaats. En aangezien wij al tegen Goes gespeeld hebben (5,5-2,5 winst) hebben we het niet meer in eigen hand.

Maar goed, er zijn nog 4 ronden te spelen en in deze poule lijkt alles mogelijk. Dus, wie weet……

DSC Delft 3 (2041) - Bergen op Zoom (1921) 3˝-4˝

1. Onno Verbaken 2119 - Semen Minyeyevtsev 2089 1-0
2. Hans Stam 2081 - Rob Hopman-Been 1892 ˝-˝
3. Pieter Buzing 2090 - Freek Schouten 2065 0-1
4. Martin Glimmerveen 2074 - Oliver de Hert 1895 ˝-˝
5. Roland ten Have 2042 - Daniel Dardha 1761 0-1
6. Lucien van de Lisdonk 2011 - Lars van Dort 1875 1-0
7. Ivar de Hoogt 1984 - Marcel van Herck 2025 0-1
8. Henrik Tamerus 1926 - Ali Parsai 1763 ˝-˝

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 10-01-2016 at 17:40.

09-01-2016 21:56 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 953

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Helaas

10-01-2016 00:25 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller