Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2013-2014 » DSC4 ten onder in Sas van Gent tegen HWP 3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3281

DSC4 ten onder in Sas van Gent tegen HWP 3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC4 heeft haar tweede wedstrijd van het seizoen verloren. In Sas van Gent bleek HWP Sas van Gent 3 met 5-3 te sterk.

DSC4 trad in haar verste uitwedstrijd met twee invallers aan. Jan-Pieter de Vries en Corniel Nobel hadden de taak om Hora Vlam en Rob Smits te doen vergeten.

De reis naar Sas van Gent startte om 11 uur vanuit Delft. Met enige vertraging; Willem-Jan arriveerde pas na de afgesproken tijd bij het denksportcentrum. Die vertraging, alsmede een kleine omweg onderweg, belemmerden ons niet om op tijd in Sas van Gent aan te komen.

Enige jaren geleden speelde ik ook een uitwedstrijd tegen Sas van Gent. Er werd toen gespeeld in Sluiskil. De club heeft echter een nieuwe locatie betrokken, ditmaal in Sas van Gent zelf. In de zaal aldaar troffen we een bekende: John Pouwels (Botwinnik) was arbiter bij de wedstrijden van HWP Sas van Gent 1 en 2, en had de teams 3, 4 en 5 er ook 'bij gekregen'. Het vierde en vijfde team spelen in de Zeeuwse onderbond. Je moet er maar aan gaan staan: 5 wedstrijden!

Het was dus ook de eerste keer dat er in de zaal gespeeld werd. Hoewel het op zich een flinke ruimte was, was het wel behoorlijk krap. Iedere schaker had een ruime eigen tafel, maar ik zat met mijn rugleuning tegen de rugleuning van de speler achter mij. Maar dat zal een volgende wedstrijd waarschijnlijk wel iets anders worden ingedeeld.

Voor de wedstrijd werd een moment stilte in acht genomen voor Cor Provoost, die de een week geleden is overleden. Hij was vele decennia actief voor de club uit Zeeuws Vlaanderen.

Na een uurtje of twee spelen was ik niet heel positief over de gang van zaken. René Torenstra had zich verslikt in de opening, en vervolgens de stelling gecompliceerd. Dat kostte echter alleen maar extra pionnetjes. Hij had waarschijnlijk een kwaliteit kunnen winnen, maar speelde een andere zet die direct verloor.

DSC4 kwam op een 2-0 achterstand toen Corniel Nobel de vlag moest strijken. Hij had een goede kans op gelijkspel uitgesteld, om er vervolgens achter te komen dat het antwoord van zijn tegenstander de geplande manoeuvre nu verhinderde. Daarna werd het alleen maar minder.

Op de andere borden was een gemengd beeld te zien. Pieter Buzing leek wat beter te staan, Jan-Pieter de Vries stond materieel gelijk maar had twee inactieve torens, en Arno Wiersma was minder uit de opening gekomen. Willem-Jan van den Broek stond beter, maar het leek lastig om daar gebruikt van te maken. Evert van den Hooven had een actieve stelling, maar moest een pionnetje inleveren. Pieter Goossens had echter een pion gewonnen, en ging een + tegen +-eindspel in met een pion extra.

Met het nieuwe speeltempo is de tijdnoodfase niet meer wat die geweest is, maar toen deze fase begon te naderen trok DSC4 de stand gelijk. Eerst won Pieter Buzing, die in een wat betere stelling een bok van zijn tegenstander afstrafte hetgeen een toren opleverde en daarmee de partij. Vervolgens won Arno. Hij was op zoek gegaan naar actief spel, en een foute keuze van zijn tegenstander resulteerde in een matnet.Jan-Pieter de Vries kwam vervolgens remise overeen met zijn tegenstander. Een tussenstand van 2½-2½ dus, en alles was nog mogelijk. Willem-Jan stond wat beter, Pieter Goossens een pion voor, en Evert een pion achter.

Dat beeld veranderde heel snel. Willem-Jan offerde op gevoel een paard tegen een pion, zodat hij twee verbonden zwarte vrijpionnen kreeg op de vierde rij. Die werden echter direct onder druk gezet door zijn tegenstander, waardoor ze niet meer mobiel leken. Pieter Goossens had ondertussen zijn paard afgeruild. Hij had nog wel een pion meer, maar het was nu een eindspel van tegen , en de loper van Pieter was erg slecht... Evert haalde ondertussen de 40 zetten, om vervolgens na te gaan denken over of er nog winstkansen waren.

De partij van Pieter ging als eerste verloren. Zijn slechte loper kon te weinig betekenen, en toen de koning van zijn tegenstander gesteund door het paard de stelling in kwam was het verloren. Ook Willem-Jan moest de vlag strijken. Zijn vrijpionnen waren niet meer mobiel geworden, en het stuk achterstand deed zich voelen. Evert tenslotte vond geen winstvariant en berustte in remise door zetherhaling.


Evert had wit in deze stelling

Daarmee werd de eindstand bepaald op 5-3 voor het thuisteam. Over het geheel van de wedstrijd bezien waarschijnlijk wel een terechte uitslag.

 HWP Sas van Gent 31980-DSC Delft 419105-3
1Herman van de Wynkele1935-Pieter Buzing20970-1
2Jim van de Vreede2005-Jan-Pieter de Vries1966½-½
3Etienne van Leeuwen2068-Arno Wiersma19730-1
4Erik van de Wynkele2003-Willem-Jan van den Broek18841-0
5Nele Vanhuyse1950-Evert van der Hooven1953½-½
6Rudy van de Wynkele2001-Pieter Goossens18941-0
7Yves Regniers1988-Rene Torenstra18211-0
8Frans Snijders1891-Corniel Nobel16921-0

This post has been edited 10 time(s), it was last edited by Untagonklik on 04-11-2013 at 09:42.

02-11-2013 19:20 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Pieter Buzing Pieter Buzing is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 13-12-2004
aantal berichten: 260

RE: DSC4 ten onder in Sas van Gent tegen HWP 3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Untagonklik
Eerst won Pieter Buzing, die in een wat betere stelling een bok van zijn tegenstander afstrafte hetgeen een toren opleverde en daarmee de partij.

Wat zeg je dat mooi. De waarheid is iets minder poëtisch.

03-11-2013 12:27 Pieter Buzing is offline Send an Email to Pieter Buzing Search for Posts by Pieter Buzing Add Pieter Buzing to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller