Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2012-2013 DSC 4 KAMPIOEN (en betaalt prijs van 520 euro)!
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 818

DSC 4 KAMPIOEN (en betaalt prijs van 520 euro)! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC4 heeft in de gezamenlijke slotronde van de Promotieklasse te Zoetermeer gelijkgespeeld tegen Promotie 2 - een resultaat dat op voorhand volstond voor het kampioenschap.

Hierdoor komt DSC volgend jaar, evenals vorig seizoen, met vier teams uit in de KNSB competitie.

Hulde aan teamleider Pieter Goossens, die consequent gelovend in eigen kracht werkte met een vaste opstelling - dat maak je bijna niet meer mee. En die zijn medespelers motiveerde niet te verzaken: het invallerspercentage bedroeg een schamele 8%, geheel veroorzaakt door overmacht.

Hierbij verslag van de strijd van gisteravond in volgorde van de vaste opstelling.

1. Hans Stam: bezorgde zijn tegenstander al snel een slechte pionnenstructuur maar moest toezien hoe deze daaromheen creatief kansen creerde. Er restte daarmee niets anders dan een remiseaanbod te accepteren. Goed seizoen van onze kopman met score van +3.

2. Bij afwezigheid van Jaap Flohil (met score van +3 ook een goed seizoen) bezet door Hora Vlam. En zoals we dat van hem gewend zijn was dit een partij vol dynamiek. Omdat hij in het verre middenspel niet minder leek te staan en de stand op de overige borden nog onvoldoende zekerheid bood over de te bereiken 4-4 sloeg hij in overleg et non-playing captain Richard Oranje (dank!) een remiseaanbod af doch kreeg in het eindspel de deksel op zijn neus. Een flinke tegenvaller, te meer daar hij in het eindspel van paard tegen loper de beste kansen leek te hebben; optisch bedrog?

3. Jan-Pieter de Vries: diens tegenstander vergaloppeerde zich in de opening. Hij dacht met de pionopstoot d4-d3 de witte stelling te verlammen maar was deze pion enkele zetten later gewoon kwijt. Een geconcentreerde Jan-Pieter speelde het spel vervolgens actief en gedecideerd verder en bracht met zijn zege de tussenstand op 1,5-2,5. Met een score van +3 kan ook hij terugzien op een geslaagd seizoen.

4. Kees van der Meer: met zwart vergde het onze man nauwkerig spel om het openingsnadeel te neutraliseren. Dat is hem als geen ander toevertrouwd; meer dan remise zat er echter geen moment in. Ook Kees behaalde een plusscore; speelde alle wedstrijden en was symbool van de stabiliteit van het team.

5. Evert van den Hooven: manoevreerde zich in het verre middenspel naar voordeel tegen HSB-voorzitter Ruurd Kunnen. Resulterend in pionwinst en op het eerste oog een gewonnen stelling. Enkele zetten eerder had onze man op eigen gezag een remiseaanbod afgeslagen (de teamleider was even niet ter plekke). In betere stand was de stand op de klokken echter in zijn nadeel; daar kwam nog bij dat Evert zijn stukken zodanig posteerde dat deze aan elkaar's verdediging gebonden waren. Wij allen hoopten nu (de stand was inmiddels 3,5-3,5) dat hier remise overeen zou worden gekomen - hetgeen geschiedde, maar niet na nog enkele angstige momenten doorstaan te moeten hebben... Evert speelde alle wedstrijden, bleef ongeslagen en was met een score van +5 onze topscorer; in de Promotieklasse had slechts Johan Voorberg (WSC, 8 uit 9) een betere score!

6. Pieter Goossens: diens partij was een spiegelbeeld van die van Jan-Pieter. Relatief snel een pion ingeboet en een tegenstander die dit geleidelijkaan, gedecideerd tot een beslissing bracht. Creatief spel en tegenkansen in het verre eindspel met louter nog de zware stukken op het bord mochten niet meer helpen. Ook Pieter speelde alle wedstrijden en mag met een score van +2 op een geslaagd seizoen terugzien.

7. Willem-Jan van den Broek: verkreeg ruimtevoordeel in de opening, resulterend in een pionopstoot naar g6; de vijandelijke koning meende op h8 een veilig heenkomen gevonden te hebben en vertrouwde op diens troepen bij tegenacties op de damevleugel. Na enig nadenken smeedde onze man het plan om zijn paard van g3 via f1, d2, f3 en h4 om te spelen om, ondersteund door dame en witte loper, op g6 mat te geven. Dit plan kon wonderwel in de praktijk gerealiseerd worden - een mooie en belangrijke overwinning (partijfragmenten volgen). Willem-Jan startte, weliswaar tegen sterke tegenstanders, abominabel (1/2 uit 4) maar eindigde met een slotserie van 4 uit 4 toch nog op +1.

8. Last but not least Henrik Tamerus: speelde de opening gedegen maar kon met zwart al snel niet meer dan remise bereiken - een remiseaabod werd dan ook aangenomen. Henrik speelde alle wedstrijden, scoorde 50% en was met 7 remises onze remisekoning.

Al met al was het een enerverende avond. Dat concurrent Schaakhuis uiteindelijk van het reeds gedegradeerde DD 3 verloor (en dat voor ons achteraf een kleine nederlaag zou hebben volstaan) doe hier geen afbreuk aan. Hopelijk lukt het ons volgend jaar in tegenstelling tot vorig seizoen wl om ons op landelijk niveau te handhaven.

De avond was hiermee nog niet ten einde. Onze uitwedstrijden werden dit jaar door extremiteiten gekenmerkt en zo ook nu. Was het tegen Schaakhuis zo dat wij de rosse buurten doorsjouwden en op de terugweg, door flinke sneeuwval geteisterd, driemaal met de tram vast kwamen te zitten (en daarmee pas na enen in Delft arriveerden) en was het tegen SHTV zo dat wij nog een eindeloze wandeling maakten om bij Evert's auto te geraken (die hij in een andere wijk geparkeerd had om parkeergelden te ontlopen), n werden in Zoetermeer alle records gebroken. Het begon rond half een toen wij op het punt stonden huiswaarts te keren. Naar bleek was n auto beschikbaar (de mijne) voor zes DSC'ers: naast mijzelf Evert, Pieter, Henrik, Ted (bij de organisatie van de slotavond betrokken) en Arno (van het gelijktijdig spelende DSC5). Openbaar vervoer functioneert rond zo'n tijdstip steeds minder en aldus werd besloten allen in dit mobiel de huisreis te aanvaarden. Met vier man achterin kostte dit de nodige moeite - was niet gelukt als ik de deur niet van de buitenkant dicht had kunnen duwen. Opperbeste stemming. Na zo'n kilometer, op de ringweg, passeerde ons echter een dienstkloppersauto en ja: in rode letters werd ons gemaand te VOLGEN. Bij tankstation werd ons gemeld dat de achterbak wel er vol zat en dat - erger nog - daar geen gordels werden gedragen (men zat daar zo compact dat deze ons inziens ook niet nodig waren; elke ruimte ontbrak trouwens ook om deze om te gespen). Aan bonnen voor vier personen, elk 130 euro, wisten we niet ontkomen. Gelukkig werd de blaasproef door bestuurder goed doorstaan en bleef het bij een waarschuwing voor het niet functioneren van een dimlicht en verlichting van de kentekenplaat...

Consequentie was dat we nu twee ritten nodig hadden om het zestal in Delft af te leveren - daarmee werd het tegen tween dat we weer thuis waren.

Gedetailleerde uitslag:

1. J. Baas - Hans Stam remise
2. H. Boerkamp - Hora Vlam 1-0
3. B. Hoogland - Jan-Pieter de Vries 0-1
4. M. Wichhart - Kees van der Meer remise
5. R. Kunnen - Evert van den Hooven remise
6. B. Ouwens - Pieter Goossens 1-0
7. W. Tsai - Willem-Jan van den Broek 0-1
8. G. Eggink - Henrik Tamerus remise


 

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Henrik on 19-04-2013 at 10:26.

18-04-2013 02:09 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 278

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mannen, gefeliciteerd met de promotie naar de KNSB!
Wel een duur grapje: 520 euro.... Verward

18-04-2013 09:56 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2132

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Openbare dronkenschap na het openen van de champagne?

Gefeliciteerd! We wensen Henrik veel wijsheid bij het formeren van de teams volgend jaar Glimlach
Edit: ik zie dat DSC5 en 6 het daarentegen hebben laten liggen, tegen - op papier - duidelijk mindere teams. Dat alleen is al een flinke prijs voor dit kampioenschap. Jammer.

18-04-2013 10:47 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Een boete voor het niet dragen van een gordel op de achterbank, ik had van de mythe gehoord maar nog nooit van een praktijkgeval gehoord - tot nu dus.

DSC5 is inderdaad geen kampioen geworden en DSC6 is alsnog gedegradeerd, dus volgend jaar 4 teams in de KNSB, geen Promotieklasse, 1x 1e klasse en DSC6, DSC7 en DSC8 in de 2e klasse...

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

18-04-2013 12:16 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 940

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

4 maal 130 Nee! als ik geweten had van dit vervoersprobleem hadden de heren met mij mee terug gekund, even om via delft was geen probleem geweest.

overigens was ik er bij 3.5-3.5 niet gerust op en adviseerde evert meermaals remise aan te bieden. gelukkig forceerde zijn tegenstander een soort eeuwig schaak en vond onze man het wel genoeg. er zat namelijk eerder nog een soort helpmat in , gelukkig kwan dat niet op het bord. Al had dat uiteindelijk niets uitgemaakt door de nederlaag van schaakhuis. er had zelfs verloren mogen worden met 6-2 . acheteraf gezien.

Jammer van het 5e , concurrent wassenaar liep over schev toren 2 (inde praktijk scheve toren 3) heen met 7-1. zelf werd verloren van mijn oude club welek de sportieve plicht iets te enthousiast oppakte.

18-04-2013 14:47 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 818

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In mijn partij kwam na 23 zetten, met alle stukken op het bord, de volgende stelling op het bord.W.J. van den Broek - W. Tsai (Promotie 2 - DSC4), slotronde HSB Promotieklasse, Zoetermeer, 17 april 2013

Wit heeft de betere papieren op de koningsvleugel; zwart kan zich met a6-a5-a4 tegenkansen verschaffen. Wat te spelen? Een idee is om met Dd2-d1-h5 de pionzet h7-h6 uit te lokken waarna (onder de juiste omstandigheden) het offer Lxh6 een dreiging is. Zolang de zwart dame veld g7 onder controle kan houden is zo'n offer echter speculatief. Daar komt bij dat wit het dan ook echt van zo'n offer moet hebben; veel andere mogelijkheden heeft hij niet meer, temeer daar zijn witte loper verder moeilijk tot leven komt. Een ander plan bestond uit het opspelen van pion h3; zodra deze op h5 verschijnt (met dreiging h5-h6) is zwart waarschijnlijk veroordeeld tot h7-h6 en wit tot Lxh6 gxh6 Dxh6 - ziet er wel kansrijk uit maar ik moet nog bezien of dit ook tot winst leidt.

Ik bedacht een derde plan waarbij ik na 24. gxh7 aanval en zelfs mat via de witte velden voorzag. Slaat zwart terug dan zet wit zijn torens relatief snel op de g- en / of h-lijn en staan alle stukken goed voor de aanval. Kiest hij voor 24. ... Kh8 dan ontstaat genoemd mat (met witte dame op h5) uiteindelijk door het paard naar g6 te spelen. Ik moest hierbij met name voorzien hoe dit paard daar komt (en geconcludeerd dat Pg3-f1-d2-f3-h4-g6 de route was) en ook dat ik (opdat dit paard niet geslagen kon worden) de witte loper vanaf g2 via f3 en h5, eventueel ook via g6 naar f7 moest spelen.

Logisch maar zwart zit in de tussentijd natuurlijk niet stil. Ik voorzag dat hij dit plan kon doorkruisen, echter niet zodanig dat hij hier een betere stelling aan over zou houden.

Ik koos voor dit derde plan en speelde na 24. gxh7 Kh8 de zet 25. Tf2. Dit om het paard naar f1 te kunnen spelen; mocht verdubbeling van de torens op g- of h-lijn kansrijk blijken dan is de torenzet hiervoor ook een goede voorbereiding.

Enkele zetten later stond het met zwart aan zet als volgt.Zoals we zien heeft wit twee van genoemde stappen kunnen zetten: het paard staat inmiddels op f1 en de loper op f3. Zwart is bezig met tegenactie op de damevleugel en wil binnenkomen via de b-lijn. Met slaan op f3 zou de mooie voorpost op d4 (tevens van belang ten behoeve van genoemde tegenactie) verloren gaan en wit verlossen van zijn slechte loper. Zwart koos hier voor 27. ... La5. Niet geheel onlogisch want het forceert ruil van zijn slechtste stuk tegen een (in potentie) gevaarlijk wit stuk; bij de uitvoering van zijn plan speelt het wit echter in de kaart. Dus 28. Ld2 Lxd2 29. Pd2 en het paard is een stap verder op weg naar g6!

Na 29. ... Tb7 30. Lh5 axb3 31. axb3 Tfb8 ontstond de volgende stelling.Zwart staat op het punt om op met zijn torens binnen te komen. Wit heeft inmiddels volgens plan zijn loper naar h5 gespeeld - op zich al ongelofelijk dat er nog geen redenen waren van het plan af te moeten wijken. Met 32. Lg6 Pxb3 wint zwart weliswaar een pion maar wit profiteert direct met 33. Pf3 en na 33. ... Pd4 (om de weg voor de zwarte torens te openen) met 34. Ph4 - het paard staat nu klaar voor het mat! Na 34. ... Tb2 35. Tf1 T2b7 stond het daarmee als volgt.Geheel volgens op 24e zet ingezet plan kan nu worden geoogst: 36. Dh5 Dd8 37. Lf7


Zwart geeft op; voorkoming van 38. Pg6 mat is slechts ten koste van groot materiaal mogelijk (37. ... g5 38. Pg6+ Kg7 39. h8D+ Dxh8 40. Pxh8).

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Upperdog on 18-04-2013 at 15:28.

18-04-2013 15:21 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Van Dop Van Dop is a Male
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-01-2008
aantal berichten: 253

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Tsja, het begrotingstekort moet omlaag. Grijns

__________________
Mopper

19-04-2013 01:03 Van Dop is offline Send an Email to Van Dop Search for Posts by Van Dop Add Van Dop to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

wat lullig, die boetes! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Werd een keer in Duitsland van de weg gehaald toen ik samen met iemand anders in de achterbak zat. We probeerden ons nog snel te verbergen onder een deken, maar we waren al gespot.
Er volgde een uitbrander, zeker toen de agent zag dat onze chauffeur nog geen maand zijn rijbewijs had. Maar verder was het: uitstappen en vervangend vervoer regelen voor het teveel aan passagiers. Geen boete: een stuk schappelijker, die Duitse politie...

19-04-2013 12:14 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 134

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Gefeliciteerd met het kampioenschap. Ook een mooi winstplan getoond in jouw partij Willem-Jan! Het is dan in hogere zin een helpmat, maar het vinden van het winstplan is op zichzelf al een prestatie.

19-04-2013 15:35 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

Schaakhuis 1 op plaats 2 na bizarre wending! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Bericht aan onze voorzitter:

"Beste Hans

Bij de controle van de opstelling van DD 3 is gebleken dat Henk Happel al drie keer was ingevallen in de KNSB in DD 2. Volgens het HSB reglement is dan spelen in een lager team niet meer toegestaan. Ik ben dus gedwongen de partij van Henk Happel verloren te verklaren. Dat betekent dat Schaakhuis 1 n plaats stijgt in de ranglijst. Het kampioenschap blijft bij DSC4 omdat deze meer bordpunten blijven houden.

Met vriendelijke groeten
Louis Wulffers
Competitieleider HSB"

http://www.haagseschaakbond.nl/component...mpetitionId,78/

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Derk Dekker on 19-04-2013 at 16:09.

19-04-2013 16:08 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 940

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

dan is het maar goed dat het 4-4 werd !

19-04-2013 19:04 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller