Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2011-2012 » Opnieuw winst voor DSC3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 278

Opnieuw winst voor DSC3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ook de 5e ronde van de KNSB-competitie heeft winst opgeleverd voor DSC3. Dit keer met het kleinst mogelijke verschil van hekkensluiter De Willige Dame in Dordrecht.
Het zag er lange tijd naar uit dat het resultaat andersom zou zijn, want zowel Ivar als Kees Voorberg stonden aanvankelijk duidelijk minder...

Als eerste was invaller Kees vd Meer klaar op bord 5. In zijn partij werden al vroeg de paarden geruild en kwam er een evenwichtige stelling op het bord waarin beide spelers het wel goed vonden; remise dus.

Daarna was het Henrik die de winst pakte. Vanuit de opening had hij een veel betere stelling opgebouwd en was aan niks te zien dat zijn tegenstander bijna 120 ELO-punten meer heeft. Een standaardoffer met Lxf7 leverde Henrik pionwinst op. Daarna bleeft hij secuur spelen en met een mooie combi rond zet 20 was de winst binnen.

Een andere invaller, Marco, kreeg op bord 7 een offensief ingestelde tegenstander die er niet voor terugdeinsde om vol in de aanval te gaan, met zijn koning nog op e8. Dit leek te resulteren in regelrechte winst voor zwart, maar Marco had het goed berekend en kon het allemaal keepen. In een stelling waarbij de grootste dreigingen wegwaren lette hij even niet op en verloor hij een vol stuk. Einde oefening.

Daarna kon ik op bord 4 een punt laten bijschrijven. Mijn tegenstander kwam met licht voordeel uit de opening maar kon er niet optimaal van profiteren. Na wat pionnenafruil werden zijn zwarte velden erg zwak en dacht hij zich een pionoffer te kunnen permitteren. Zijn verwachte tegenkansen werden in de kiem gesmoord en er ging nog een pion verloren. Daarna was het een koud kunstje de partij naar winst te voeren, zodat er een 2,5-1,5 voorsprong voor ons op het bord verscheen.

Ivar stond op 6 al na zo'n 10 zetten onder zware druk via een penning van een paard op de f-lijn en het leek een kwestie van tijd voordat hij hieronder zou bezwijken. Maar zoals vaker in deze competitie heb je pas van hem gewonnen als hij opgeeft, en dat deed hij niet.... Met een zeer verrassende paardzet hief hij de penning op en kon zijn dame niet worden geslagen op straffe van mat in twee. Daarna wikkelde wit weliswaar af naar een eindspel met een pluspion en alleen dames, maar daarbij was er geen ontkomen aan de vele schaakjes van zwart. Hier werd dan ook een gelijkspel genoteerd.

Kees Voorberg had ondertussen op bord 8 zijn openingsproblemen onder controle gekregen en begon een tegenaanval. Wellicht door tijdnood van zijn tegenstander, wist hij een winnende aanval met Dame en Loper op het bord te slingeren. Een mooie en belangrijke invalbeurt, bleek even later.

Op bord 2 was Roland weer in zijn typische aanvalsstelling gekomen waarbij hij het over de koningsvleugel probeerde en zijn tegenstander het centrum beheerste. In een stelling waar nog muziek in zat werd onverwachts remise overeengekomen, waardoor wij de benodigde 4,5 punten binnen haalden. Zou zijn tegenstander soms niet op de hoogte zijn geweest van de tussenstand, vroegen sommigen zich af?!

Dat JP op bord 1 het moeilijk had maakte toen niet meer zo veel uit. Hij gaf achteraf aan de opening iets te passief te hebben opgezet en het initiatief te veel aan zwart te hebben gelaten. Die maakte er dankbaar gebruik van en wist een pion buit te maken. Het eindspel van ongelijke lopers plus Dame was voor sommigen ogenschijnlijk remise. De tegenstander van JP toonde feilloos aan dat dit niet zo was. Hij wist nog een pion te winnen en daarna de overwinning binnen te halen.

Door deze overwinning staan we 4e en mogen we eerder naar boven dan naar beneden kijken.

De persoonlijke resultaten:

1. Vaalen van,R.D.(Remco Daniel) 2109 Vos,J.P.(Jan-Pieter) 2034 1 - 0
2. Slagboom,A.J.(Arno) 1870 Have ten,R.H.S.(Roland) 2021 ½ - ½
3. Smeets,P.M.V.E.(Pierre) 1990 Tamerus,H.A.(Henrik) 1874 0 - 1
4. Nunnikhoven,J.A.(Hans) 1839 Lisdonk van de,L.P.J.A.(Lucien) 1999 0 - 1
5. Berrevoets,J.(Hans) 1923 Meer van der,K.(Kees) 1944 ½ - ½
6. Hennekes,J.(Jacques) 1969 Hoogt de,I.(Ivar) 1903 ½ - ½
7. Pluymert,M.M.(Marcel) 1810 Anink,M.F.J.(Marco) 1946 1 - 0
8. Went,J.C.(Johan) 1850 Voorberg,K.(Kees) 1945 0 - 1

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 07-01-2012 at 23:25.

07-01-2012 23:22 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 278

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Foto's van dit treffen in een zeer bijzondere ambiance, kunt u hier vinden: http://www.tomsschaakboeken.nl/

07-01-2012 23:50 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 764

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mooi resultaat en mooie foto's - het is duidelijk dat de zegen van boven kwam!

08-01-2012 00:06 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 940

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

goed gedaan mannen ! op naar de 2e klasse Lach

08-01-2012 12:37 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 278

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

En dit schrijft DWD op hun site:

De vijfde wedstrijd in de derde klasse had voor de Willige Dame 1 de eerste winst moeten opleveren. Delft 3 moest de eerste drie bordspelers beschikbaar stellen aan hogere teams in de KNSB competitie, dus de kansen lagen voor het oprapen. Voor de eerste keer in de KNSB competitie nam de Willige Dame 1 zelfs een voorsprong.

Hans Berrevoets mocht een remiseaanbod accepteren en Marcel Pluymert won fraai. Er leek meer in te zitten voor het achttal, maar de kansen op een beter resultaat werden gemist of niet gegrepen.

De persoonlijke uitslagen zeggen genoeg en de tweede zeer nipte nederlaag was niet onterecht. Kortom: Om in de woorden van de onafhankelijke waarnemer te spreken: DWD 1 is gewogen in de derde klasse KNSB en te licht bevonden. De komende vier wedstrijden kan het team dus vrijuit spelen en gewoon verder ervaring opdoen. Vanuit deze ontspannende houding zijn er dus vier kansen om nul matchpunten weg te poetsen.

De Lutherse kerk is verder qua sfeer een mooie locatie om op zaterdagmiddag te spelen. Ook de tegenstanders kijken telkens hun ogen uit. Ze zijn tot nu toe ook allemaal in een plezierige stemming vertrokken. Misschien moeten we in de twee thuiswedstrijden de sfeer goed houden, maar toch iets terug doen. In februari volgt echter eerst de verste uitpartij en wel in Zeeland.

08-01-2012 14:14 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

@Luciėn:

toen de tegenstander van Roland remise nam/aanbood, stond het nog 2-2. Weliswaar stond jij veel beter (en JP minder), maar bij Kees was het flinke tijdnood tot aan zet 40 en kon het echt 2 kanten uit.

Vandaar dat remise niet zo gek was toen - achteraf bleek dat anders.

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

09-01-2012 01:56 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 135

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mooi bondig verslag bij de tegenstanders.

En tja...op zet 5 schiet ik een enorme bok, waarna ik verschrikkelijk kom te staan tot ongeveer zet 16, waar ik een dubbel pionoffer plaats voor tegenspel.

Het fragment waar het gebeurt zelf heb ik nog niet door de computer heen gerold, maar ergens in het web van complicaties zal mijn tegenstander de winst wel gemist hebben.

Is er ook een schwindelkoningprijs o.i.d.? Of mag ik met mijn 60% remiseresultaat opgaan voor het externe melkpak?

Gelukkig dan dat deze remise me een punt oplevert op de Anemaat!

11-01-2012 11:10 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller